Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Αλμυρό κέικ με τυρί, ελιές και μπέικον

των Αγλαΐας Κρεμέζη, Κώστα Μωραΐτη Συνταγέςκέικ, ελιές, μπέικον, τυρί

Τα σημερινά κέικ - όπου απλά ανακατώνουμε βιαστικά τα διάφορα υλικά με το αλεύρι - είναι η εξέλιξη των γλυκών, γιορταστικών ψωμιών της αρχαιότητας και του Μεσαίωνα. Τα παλιά εκείνα πλούσια ψωμιά - με αβγά, γάλα, και βούτυρο - που φούσκωναν με προζύμι, θέλουν ζύμωμα περισσότερο, σε δύο και τρία στάδια, και βέβαια επιπλέον χρόνο για να «ανέβουν». Το τσουρέκι και τα υπέροχα ιταλικά panetone είναι ακριβώς τέτοια κλασικά παλιοκαιρίσια κέικ. Από τη στιγμή που η σόδα και το μπέκιν πάουντερ διαδόθηκαν, στα μέσα περίπου του 19ου αιώνα, τα κάθε λογής κέικ έγιναν παιχνίδι.

Photo: bakerstreet.tv
Photo: bakerstreet.tv

Παράλληλα με τα γλυκά, όμως, υπάρχει και μια ολόκληρη κατηγορία από κέικ αλμυρά, που δεν είναι επιδόρπια, αλλά σερβίρονται σαν πρώτο πιάτο, ορεκτικό ή κολατσιό. Το soda bread, το παραδοσιακό ψωμί της Ιρλανδίας που φουσκώνει με σόδα και περιέχει βούτυρο και ξυνόγαλα, είναι μια από τις πιο απλές εκδοχές αλμυρού κέικ. Το ίδιο και το αμερικάνικο καλαμποκόψωμο του Νότου. Το κίτρινο αυτό κέικ-ψωμί σερβίρεται ζεστό, με τα πικάντικα φαγητά, το gambo και τα κρεατικά της πλούσιας κουζίνας των Κρεολών. Το Πάσχα, στη νότια Ιταλία, φτιάχνουν ένα στρογγυλό πικάντικο ψωμο-κέικ, με χοιρινό λίπος, κομματάκια μορταδέλα και χοντροτριμμένη παρμεζάνα. Το κάνουν κουλούρα, κολλάνε τις δύο άκρες και το ψήνουν σε λαμαρίνα, βάζοντας στη μέση μια άδεια κονσέρβα τυλιγμένη με λαδόχαρτο για να μη κλείσει η τρύπα. Αυτό το πλούσιο ψωμί είναι εξαιρετικό ακόμα και όταν μείνει, αφού δύσκολα μπαγιατεύει.

Χρησιμοποιώντας λοιπόν αλεύρι κριθαρένιο, λευκό ή ολικής, σιμιγδάλι ή καλαμποκάλευρο, έχετε άπειρες δυνατότητες να αναμίξετε κάθε λογής εποχιακά υλικά - τριμμένα καρότα, τυριά, κολοκύθα ή κολοκυθάκια, λεμόνι, πορτοκάλι - και αντί να τους βάλετε ζάχαρη, όπως συνήθως κάνουμε στα κλασικά γλυκά κέικ, θα βάλετε αλάτι, μπέικον, κάπαρη ή ελιές, ακόμα και σοταρισμένο σκόρδο ή κρεμμύδι. Όσο για τα αρωματικά, θυμάρι, δεντρολίβανο, ρίγανη, κύμινο, και βέβαια πιπέρι - μαύρο ή κόκκινο - μπορούν να συνδυαστούν για να σας δώσουν ένα λαχταριστό κέικ-μεζέ. Τα αβγά και το βούτυρο, το λάδι ή το χοιρινό λίπος, καθώς και οι αλεσμένοι ξηροί καρποί, είναι κοινά συστατικά τόσο στα αλμυρά όσο και στα γλυκά κέικ.

Η συνταγή που σας δίνω είναι ενδεικτική και μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε σαν βάση για να κάνετε τους δικούς σας πρωτότυπους, και σίγουρα νόστιμους, συνδυασμούς.

Αλμυρό κέικ με μπέικον, ελιές και τυρί - για 10 ως 12 άτομα

  • 120 γραμμ. μπέικον ή πικάντικο λουκάνικο, κομμένο σε κύβους
  • 1½ φλιτζάνι και 1 κ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κουτ. γλυκού μπείκιν πάουντερ
  • 1 κουτ. γλυκού σόδα σκόνη
  • 1 γερή πρέζα πιπέρι μαύρο
  • ½ φλιτζάνι γάλα πλήρες
  • ½ φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 2 αβγά μεγάλα
  • 240 γραμμ. ελιές πράσινες, δίχως το κουκούτσι, κομμένες σε μικρά κομμάτια
  • 1 φλιτζ. γραβιέρα χοντρο-τριμμένη

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180° C. Στρώστε με λαδόχαρτο και λαδώστε φόρμα για κέικ, περίπου 13 επί 23 εκ. Σε μικρό, βαρύ τηγάνι και μέτρια φωτιά, βάλτε το μπέικον ή το λουκάνικο, να λιώσει το λίπος, και στραγγίστε τα κομμάτια σε χαρτί κουζίνας.

Σε γαβάθα αναμείξτε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το πιπέρι. Σε δοχείο-μεζούρα αναμείξτε καλά το γάλα, το ελαιόλαδο και τα αβγά.

Στη μέση του αλευριού κάντε γούβα και αδειάστε το μείγμα με τα αβγά. Ανακατέψτε να αναμιχτούν τα υλικά. Προσθέστε το μπέικον, τις ελιές και τη γραβιέρα και ενσωματώστε βιαστικά στο μίγμα. Αδειάστε στη φόρμα και ψήστε 40-50 λεπτά περίπου, μέχρι η οδοντογλυφίδα που βυθίζετε στο κέντρο να βγαίνει καθαρή.

Σερβίρετε το κέικ σε θερμοκρασία δωματίου ή ελαφρά ζεσταμένο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα των Αγλαΐας Κρεμέζη, Κώστα Μωραΐτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'