Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Σώστε τα βότανα της Κρήτης

του Δημήτρη Μπούτου αρωματικά, βότανα, Κρήτη

Μία από τις πατροπαράδοτες συνήθειες της κρητικής υπαίθρου, που παραμένει όμως ζωντανή ως και σήμερα, είναι η συλλογή αρωματικών φυτών και βοτάνων: ρίγανη, βασιλικός, μαντζουράνα, φασκόμηλο και η σπουδαία μαλοτήρα, το κρητικό τσάι του βουνού και πολύτιμη λεία για τους λάτρεις των αφεψημάτων, είναι μόνο ένα μέρος από τη μακρά λίστα των αυτοφυών ειδών της Μεγαλόνησου. Η Κρήτη διαθέτει αναμφίβολα ένα από τα πιο πλούσια και ενδιαφέροντα εγχώρια οικοσυστήματα, γεγονός που ευνοεί την ανάπτυξη των ενδημικών βοτάνων, με αποτέλεσμα οι συλλέκτες τους να τα αναζητούν έντονα, τόσο για τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες όσο και για την ξεχωριστή γεύση που χαρίζει η χρήση τους κατά το μαγείρεμα.

Photo: thegreenalbum@Flickr
Photo: thegreenalbum@Flickr

Ύστερα όμως από αρκετά κρούσματα επιτήδειων, που αποψιλώνουν δάση και φαράγγια πλούσια σε βότανα, μόλις τον προηγούμενο μήνα η Διεύθυνση Δασών Χανίων αποφάσισε να λάβει μέτρα για να αποφευχθεί η επερχόμενη εξαφάνιση των παραπάνω μυρωδάτων φυτών. Για την προσεχή πενταετία αυστηροί όροι θα διέπουν τη συλλογή τους, καθώς, σύμφωνα με τη σχετική ρυθμιστική δασική - αστυνομική διάταξη, απαγορεύονται «η εκρίζωση και ολοκληρωτική κοπή των βλαστών παντός είδους αρωματικού, φαρμακευτικού, μελισσοκομικού, ανθοκομικού και διακοσμητικού φυτού, δενδρυλλίου, θάμνου, φρυγάνου και πόας».

Οι αρχές έκριναν το μέτρο ως αναγκαίο, καθώς εδώ και αρκετά χρόνια παρατηρείται σημαντική μείωση των αρωματικών ειδών, που, εξαιτίας των ευεργετημάτων τους, παραμένουν άκρως περιζήτητα στις αγορές.

Photo: snufukinlimbo@Flickr
Photo: snufukinlimbo@Flickr

Παράλληλα η διάταξη κάνει σαφέστερους τους περιορισμούς σχετικά με τις περιοχές που ανήκουν στο δίκτυο Natura 2000: απαγορεύεται εντός τους η συλλογή μαλοτήρας, μαντζουράνας, φασκόμηλου και ρίγανης με σκοπό την εμπορία. Η κοπή των φυτών επιτρέπεται, κατ'εξαίρεση, μόνο για μικρές ποσότητες (500 γραμμ.) ανά είδος και μόνο για την κάλυψη ατομικών αναγκών κατά την εποχή της ανθοφορίας τους. Όσο για τα επιτρεπόμενα εργαλεία; Ψαλίδι και μαχαίρι για το κόψιμο των φυτών αλλ' επουδενί κόψιμο-ξερίζωμα όλου του βλαστού.

Αυστηρότερα τα μέτρα για τον δίκταμο, το σήμα κατατεθέν της ενδημικής χλωρίδας της Κρήτης, γνωστός από την αρχαιότητα για την αντισηπτική του ιδιότητα. Στην ανακοίνωση της Διεύθυνσης γίνεται ξεκάθαρο πως απαγορεύεται παντελώς, και καθ' όλη την διάρκεια του έτους, η εκρίζωση, μεταφύτευση, κοπή και συλλογή του.

Οι παραβάτες της διάταξης θα τιμωρούνται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις «Περί δασικού κώδικα για την προστασία του Περιβάλλοντος». Στόχος είναι η συλλογή και η επεξεργασία των ευωδιαστών βοτάνων να γίνονται με μέτρο, σεβασμό στη φύση και, κυρίως, μέριμνα για τα μελλοντικά μας αποθέματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Ειδήσεις'