Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Ιδέες για τα σκουπίδια

του Παύλου Γεωργιάδη Κάντο μόνος σου

Η διαχείρηση των απορριμμάτων είναι ένα από τα πιο διαχρονικά, δύσκολα και πολύπλοκα περιβαλλοντικά, πολιτικά, νομικά και κοινωνικά θέματα στην Ελλάδα. Η γρήγορη ανάπτυξη των μεγαλουπόλεων, η γενικότερη τάση προς την αφθονία του super market και η αλλαγή των καταναλωτικών μας προτύπων οδήγησε τα τελευταία τριάντα χρόνια σε ραγδαία αύξηση της ποσότητας και της σύνθεσης των αστικών απορριμμάτων. Μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Δήμοι της ελληνικής επικράτειας –και ιδιαίτερα της Αττικής- είναι η εξεύρεση κατάλληλων χώρων για τη διαχείρισή τους.

Τα περισσότερα από τα σκουπίδια μας προέρχονται από την κουζίνα μας και υπάρχουν λύσεις για να τα μειώσουμε, όπως πχ. με την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση. Μερικές φορές, όμως, υπάρχουν αντικείμενα τα οποία πετάμε απλώς γιατί δεν έχουμε εφεύρει μια πιο «πράσινη» λύση. Αντί όμως να τα πετάμε, θα μπορούσαμε να τα χρησιμοποιήσουμε ξανά. Σας παραθέτω πέντε από τους αγαπημένους μου τρόπους που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τα απορρίμματα της κουζίνας σας.

1) Αβγοθήκες
Είτε ψωνίζετε τα αβγά σας σε χάρτινες ή πλαστικές θήκες, μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε ξανά. Αυτές οι συσκευασίες είναι τέλειες για προσχολικές χειροτεχνίες, αποθήκευση και διαχωρισμό μικρο-αντικειμένων όπως καρφιά και βίδες. Μπορείτε επίσης να τις χρησιμοποιήσετε για να μεγαλώσετε φυντάνια από σπόρους για τον κήπο σας!

2) Φελλοί
Αν είστε λάτρεις του κρασιού, τότε σίγουρα έχετε πετάξει αρκετούς φελλούς στη ζωή σας. Παρόλο που μπορείτε να τους ανακυκλώσετε σε μερικά καταστήματα βιολογικών προϊόντων, μπορείτε να τους δώσετε ζωή με διάφορους άλλους τρόπους. Είναι εύκολο να τους μετατρέψετε σε πίνακες ανακοινώσεων ή ακόμη και σε κορνίζες. Κόψτε τους προσεκτικά σε φέτες και βάλτε τους κάτω από τα έπιπλά σας για να μην γλυστράνε.

3) Συσκευασίες από γάλατα και χυμούς
Οι συσκευασίες αυτές είναι συνήθως από χαρτόνι και επικαλυμμένες με κερί, γι’ αυτό ανακυκλώνονται δύσκολα. Υπάρχουν όμως ατέλειωτοι τρόποι για να τις χρησιμοποιήσετε. Είναι αδιάβροχες, και μπορούν πολύ εύκολα να μετατραπούν σε ταϊστρες πουλιών που θα αντέξουν στην αυλή ή το μπαλκόνι σας για αρκετούς μήνες. Επίσης, η βάση τους μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να συνθέσετε ή να ανακατέψετε χρώματα ζωγραφικής. Μπορείτε, ακόμη να μαζέψετε σπόρους από ένα πάρκο ή ένα δάσος και να κάνετε αυτοσχέδια «γλαστράκια» για ένα φυτώριο από ωραία, ντόπια δέντρα.

4) Συσκευασίες δημητριακών
Μία δημιουργική ιδέα για τα παιδιά σας είναι να μετατρέψουν ένα χαρτονένιο κουτί από δημητριακά σε αρχειοθέτη για τα χαρτιά του σχολείου. Ο,τιδήποτε ορθογώνιο, ψηλό κουτί θα έρθει... «κουτί». Κόψτε απλά την πάνω πλευρά της συσκευασίας και διακοσμίστε την με κολλημένα αποκόμματα περιοδικών. Το μέγεθος και το σχήμα του κουτιού είναι τέλειο για να κρατά όλα τα χαρτιά τους σε ένα μέρος, και θα μπορούν να τα βρίσκουν πιο εύκολα ανά πάσα στιγμή που τα χρειάζονται.

5) Πλαστικές συσκευασίες
Από γιαούρτι, αλλαντικά ή παρόμοιες πλαστικές συσκευασίες με καπάκι, παραείναι χρήσιμες για να πεταχτούν. Αντικαταστήστε με τέτοιες όλα αυτά τα μικρά πλαστικά σακουλάκια για να πακετάρετε το κολατσιό της δουλειάς ή του σχολείου. Είναι πιο οικονομικό και θα είστε πιο cool γιατί ρυπαίνετε λιγότερο. Μπορείτε, επίσης, να αποθηκεύσετε περισσεύματα φαγητών ή να τα χρησιμοποιήσετε για την οργάνωση μικρο-αντικειμένων στο σπίτι.

Ας μοιραστούμε ιδέες για το πώς μπορούμε να μετατρέψουμε κάτι που θα κατέληγε στην χωματερή σε κάτι χρήσιμο. Τί άλλες ιδέες έχετε;

 

Πρόσφατα άρθρα του Παύλου Γεωργιάδη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Κάντο μόνος σου'