Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Grape Travel: Λίγο πριν το Πάσχα ταξιδεύουμε στην Ηπειρο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Η μακαρονάδα της Πέμπτης: χρώματα κι επτά αρώματα

της Αναστασίας Λαμπρία Συνταγέςμακαρόνια, βασιλικός, μυρωδικά

Όλοι είναι απασχολημένοι με την πανσέληνο - έχει γίνει πια το εθνικό μας αποκούμπι - αλλά κάποιος πρέπει να ετοιμάσει και το βραδινό. Από το παράθυρο της κουζίνας δεν φαίνεται το φεγγάρι αλλά η τέλεια σφαίρα του βασιλικού μου και δίπλα ο κάπως αναμαλλιασμένος υπέρ-πλατύφυλλος. Με τέτοια δώρα μέσα στα χέρια, πώς να αντισταθείς; Το ραδιόφωνο παίζει το παλιό ωραίο τραγούδι από τα Τραγούδια του νέου πατέρα “Χρώματα κι αρώματα, άσε τα καμώματα” και φυλλομετρώ το περί τα ζυμαρικά ευαγγέλιό μου, της γαλλίδας ηθοποιού Macha Meril – η απόφαση λαμβάνεται ακαριαία. Η μακαρονάδα των 7 αρωμάτων, ολόφρεσκη καλοκαιρινή ιδέα – τυπική από το Ποζιτάνο.

Photo: marthastewart.com
Photo: marthastewart.com
  • ½ κιλό ντομάτες, ώριμες και σφικτές
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κλαδάκι σέλερι
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • 1 μπουκετάκι βασιλικό
  • λίγη φρέσκια ρίγανη
  • αλάτι και πιπέρι
  • 100 γρ.πολύ καλό ελαιόλαδο
  • ½ κιλό σπαγγέτι ή λινγκουίνι

Αρχίζουμε από τις ντομάτες: αν είμαστε πολύ επιμελείς, τις βουτάμε για λίγα δευτερόλεπτα σε καυτό νερό, τις ξεφλουδίζουμε, βγάζουμε τα πολλά σπόρια και τις κόβουμε καρεδάκια. Αν είμαστε τεμπελάκοι, παραλείπουμε την εμβάπτιση στα καυτά νερά που εξασφαλίζει το καλό ξεφλούδισμα: αφαιρούμε τα σπόρια, κόβουμε και τις αφήνουμε να στραγγίζουν σε ένα λεπτό σουρωτήρι.

Βάζουμε τα μακαρόνια να βράσουν στο αλατισμένο νερό τους (μεγάλη κατσαρόλα, άφθονο νερό).

Κόβουμε τα κρεμμυδάκια σε πολύ λεπτές ροδελίτσες, ψιλοκόβουμε μαϊντανό, βασιλικό και το σέλερι.

Διαλέγουμε ποιο βαθύ, χορταστικό σκεύος θα φιλοξενήσει την αρωματική μας μακαρονάδα: ξεφλουδίζουμε τις σκελίδες το σκόρδο και μ’ αυτές τρίβουμε το εσωτερικό του σκεύους. Πετάμε τις ταλαιπωρημένες πλέον σκελίδες.

Εκεί μέσα αναμειγνύουμε τις ντομάτες, το ελαιόλαδο, τα ψιλοκομμένα μυριστικά μας, λίγη ρίγανη αλάτι και πιπέρι. Στη ρίγανη είμαστε φειδωλοί, ώστε να μην κυριαρχήσει το άρωμά της (που είναι το εντονότερο) επί των άλλων μυρωδικών.

Σουρώνουμε τα μακαρόνια (μη τα παραβράσουμε!) και τα ρίχνουμε στο βαθύ ευωδιαστό πια, σκεύος. Ανακατεύουμε ζωηρά σφυρίζοντας «Επτά τραγούδια θα σου πω για να διαλέξεις το σκοπό...»

(Ως προς το θέμα "τυρί στα μακαρόνια" πράξτε κατά το δοκούν, ό,τι σας συστήσει ο ουρανίσκος σας. Οι Ποζιτάνοι, πάντως, σ' αυτήν δεν βάζουν).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Αναστασίας Λαμπρία

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'