Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Γλυκό πρώτων βοηθειών

της Λεονί Σταφυλά Συνταγέςτάρτα, φρούτα, φιστίκια, φιστίκια Αιγίνης

Γυρίζοντας από την Αίγινα όλο και κάτι κουβαλάω μαζί μου. Συνήθως ψάρια ή ένα βαζάκι αχινό ή ό,τι βρω τέλος πάντων στην αγορά. Σχεδόν πάντα γυρνάω και με μια καινούρια συνταγή - εκεί βρίσκεται η πραγματική κουζίνα των δοκιμών. Την τελευταία φορά φτιάξαμε ένα απλό, το απλούστερο γλυκό του κόσμου: Σφολιάτα, φρούτα και λίγη, πολύ λίγη, ζάχαρη. Γλυκό - άγλυκο, φτιάχνεται σε ελάχιστο χρόνο και ικανοποιεί απολύτως εκείνες τις στιγμές που νομίζεις ότι θα πεθάνεις αν δεν φας κάτι γλυκό: Από την ώρα που θα το λιγουρευτείς μέχρι την ώρα που θα το καταβροχθίζεις, είναι ζήτημα αν θα περάσουν 20 λεπτά!

Ταρτάκια φρούτων της στιγμής - για 6 άτομα

  • 6 μικρά σφολιατάκια
  • φρούτα της αρεσκείας σας (σύκα, ροδάκινα, σταφύλια)
  • καστανή ζάχαρη, γύρω στις 2 κουταλιές
  • λίγο κονιάκ
  • λίγα φιστίκια Αιγίνης ή αμύγδαλα χοντροκομμένα

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 190 βαθμούς.
Καθαρίζετε το φρούτο που διαλέξατε (υπολογίστε 6 σύκα ή 3 μικρά ροδάκινα ή καμιά σαρανταριά ρώγες σταφύλι χωρις κουκούτσι) και το κόβετε σε χοντρά κομμάτια – τις ρώγες στα δυο.

Βάζετε το φρούτο σε κατσαρολάκι με μια σταλιά κονιάκ και μια κουταλιά καστανή ζάχαρη και το αφήνετε να βράσει, ανακατεύοντας για να μην κολλήσει – δεν θα σας πάρει πάνω από 5 λεπτά, δεν το θέλετε και λιώμα. Εννοείται ότι αν θελήσετε να χρησιμοποιήστε διάφορα φρούτα θα μαγειρέψετε το κάθένα ξεχωριστά.
Την ώρα που ετοιμάζετε τα φρούτα στρώνετε με λαδόκολλα ένα ταψί και ακουμπάτε πάνω τα σφολιατάκια. Τα πασπαλίζετε με την υπόλοιπη ζάχαρη και τα ψήνετε για 5-6 λεπτά.

Τα βγάζετε από τον φούρνο και από πάνω βάζετε λίγη από την γρήγορη μαρμελάδα που φτιάξατε αφήνοντας ένα περιθώριο γύρω-γύρω. Αν θέλετε κόβετε μερικά φετάκια φρέσκο φρούτο για να στολίσετε την τάρτα σας, πασπαλίζετε με το φιστίκι (πάει τέλεια με το σύκο και το ροδάκινο) ή το αμύγδαλο (ό,τι πρέπει για το σταφύλι) και τα ψήνετε για 10 με 12 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει η σφολιάτα και να καραμελώσει το φρούτο. Το σερβίρετε όπως είναι ή –αν σας λείπουν μερικές θερμίδες- με μια μπάλα παγωτό βανίλια.

Σημείωση της τελευταίας στιγμής: Ένας φίλος που πέρασε από την κουζίνα  την ώρα που ετοιμάζαμε τις τάρτες μας, πρότεινε να πασπαλίσουμε τη σφολιάτα στην οποία θα βάζαμε σύκο, με λίγο ψιλοκομμένο δενδρολίβανο. Είχε δίκιο, πήγαινε εξαιρετικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Λεονί Σταφυλά

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'