Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Χουδέτσι Ηρακλείου: εδώ τα καλύτερα πεπόνια

του Νίκου Ορφανού Παραγωγοί + προϊόνταπεπόνι, Κρήτη, έλληνες παραγωγοί

Περπατάω στα σοκάκια του Χουδετσίου. Το Χουδέτσι είναι ένα αγροτικό χωριό του νομού Ηρακλείου, περίπου στο μέσον του νομού όπως κοιτάς τον χάρτη, με πολύ ευχάριστο δροσερό κλίμα. Είναι η πρώτη μέρα του 4ου αγροτοτουριστικού φεστιβάλ ¹ και δεκάδες τοπικοί παραγωγοί έχουν απλώσει σε μικρούς πάγκους τα πιο αγνά και καλόγουστα ντόπια προϊόντα: από ρακές και μέλι και οίνους και γλυκά του κουταλιού, μέχρι εφτάζυμα και ξύλινες χειροτεχνίες και υφαντά και μικρά κιλίμια γυναικείων συνεταιρισμών και μικρά πήλινα σταμνάκια που τα γεμίζεις νερό και τα φυσάς και κελαηδάνε, και να κι ένας μικρός που πουλάει τα καλάμια-φλογέρες του και φυσικά καλλυντικά και τα πιο μοσχομυριστά σαπούνια με ελαιόλαδο και λεμόνι και θυμάρι και γεράνι και λεβάντα και μέλι και δεντρολίβανο που μπορείς να φανταστείς.

Κοντοστέκομαι σε έναν πάγκο γεμάτο τεράστιες κρητικές καρπούζες και κατακίτρινα μικρά πεπόνια. Τα πεπόνια αυτά έχουν ένα χρώμα κίτρινο βαθύ, αυλακώσεις στη ράχη τους και ένα σχήμα σαν την μπάλα του αμερικάνικου φουτμπώλ, ένα είδος που ευδοκιμεί κατεξοχήν στην Κρήτη.
- Πώς λέγονται αυτά τα πεπόνια; ρωτάω τον παραγωγό Αντρέα Μαλλιωτάκη ²
- Μουργκέικα, μου απαντάει.

Ο σούπερ μανάβης επί το έργον
Ο σούπερ μανάβης επί το έργον

Την άλλη μέρα με ξεναγεί στο μποστάνι του και με κατατοπίζει:
«Το πεπονάκι αυτό ευδοκιμεί μόνο στο κρητικό κλίμα. Είναι πιο γλυκό από το στρογγυλό και έχει τέσσερις βιταμίνες παραπάνω, όσες περίπου και το φραγκόσυκο. Το φυτό βγάζει μια αβρωνιά, κλωναράκι, που απλώνεται στο χώμα και αυτό πετάει ανθάκια, τα οποία μέχρι να “δέσουν” δε θέλουν να τα αγγίξει τίποτα, ούτε κανένα χόρτο, ούτε τίποτα, γιατί και το παραμικρό άγγιγμα τα “τινάζει”. Ακόμη και φευγαλέα να περάσεις μέσα από το μποστάνι και να τα πιάσεις, τα “τίναξε”. Μόλις δέσει, που λέμε, το ανθί, δεν έχει πρόβλημα. Είναι αρκετά ευαίσθητο, τα τρώει ένα μικρόβιο, η τούτα, και εμείς τα ραντίζομε με οικολογικά, φυσικά ραντίσματα, που δεν αφήνουν υπολλείμματα επάνω στον καρπό και αφομοιώνονται αμέσως. Τα χημικώς ραντισμένα κηπευτικά κρατάνε τα υπολλείμματα για πολύ καιρό και έτσι αυτά μεταφέρονται και στον άνθρωπο. Τα ραντικά μας προκαλούν στο μικρόβιο ασφυξία και αυτό ψοφά. Έχουμε και πιστοποίηση και περνάνε κάθε τόσο και μας ελέγχουνε από την εταιρεία, άλλοι κάθε φορά για να μη γνωριζόμαστε μαζί τους και πιάνομε σχέσεις. Τα ποτίζομε με το σούρουπο πολύ λίγο, “δάκρυ” που λέμε, σταλιά - σταλιά, για να δέσουν καλά με τη δροσούλα. Κόβουμε όσα είναι να πουλήσουμε κάθε μέρα, πάμε στη λαϊκή και γυρνούμε με το φορτηγό άδειο, όλα τα ξεπουλώ στο τέλος της ημέρας και αύριο πάλι φρέσκα στο μπάγκο».

Οι μηλιές
Οι μηλιές

Με ξεναγεί στο μποστάνι, στις μηλιές, ήδη μερικά μήλα έχουν κοκκινήσει (θέλουν τις φθινοπωρινές βροχές να ποτιστούν για να γίνουν), στο τέλος με κερνάει ντομάτες, γερμάδες και φυσικά πεπονάκια.

Ο Ερμής ανάμεσα στις ντοματιές
Ο Ερμής ανάμεσα στις ντοματιές

Ο μονόφθαλμος Ερμής, ένας φιλικότατος σκύλος που ο Αντρέας περιμάζεψε με το ένα του ματάκι να το έχει χάσει, μας ακολουθεί μέσα στις ντοματιές. «Περνώ και ξεδιαλέγω τις κακές ντομάτες, τις βγάζω και τις αφήνω στο έδαφος και γίνονται λίπασμα για τις καλές», μου λέει ο Αντρέας. «Καλλιεργώ εναλλάξ, μόνο κηπευτικά και φρούτα εποχής, μόλις τελειώσουν οι ντομάτες σε ένα μήνα θα βάλω λάχανα και μαρούλια».

Κόβω ένα κλαράκι από μια θεριεμένη δάφνη και μπαίνω μέσα στις καλαμιές να κόψω μικρά καλάμια για να στερεώσω τη δική μου ντοματιά στη γλάστρα.
- Αυτό το εκκλησάκι είναι δικό σας; τον ρωτάω
- Ναι, είναι οικογενειακό, είναι η Αγία Άννα. Είναι όλο πέτρα και, επειδή έχει δροσιά, βάζω στον προθάλαμο τα καρπουζάκια να τα μυρίζει και ο Άη Γιώργης, που κρέμεται στον τοίχο.

Χαϊδεύω τα πεπονάκια και τα μυρίζω. Τα τοποθετώ στο πίσω κάθισμα, στα μαλακά. Τις ντομάτες, τα ροδάκινα και το φύλλο της δάφνης. Τα καλάμια τα ξεφλουδίζω και τα βάζω ανάμεσα στα καθίσματα. Σουρουπώνει και βγαίνω στον κεντρικό δρόμο. Από τα ανοιχτά μου παράθυρα η ευωδιά της γης ξεχύνεται στον έναστρο ουρανό.

¹ Χουδέτσι αγροτοτουριστικό φεστιβάλ: Τριήμερο φεστιβάλ κάθε αρχές Αυγούστου. Σε συνεργασία με το μουσικό οργανισμό Λαβύρινθος, που διευθύνεται από το Ross Daly. Ταυτόχρονα με το φεστιβάλ, σε διάφορα σημεία του χωριού, διεξάγονται συναυλίες ελεύθερης πρόσβασης με μουσικούς από όλη την εγγύς Ανατολή και όχι μόνο. Το φετινό φεστιβάλ, στις τέσσερις ημέρες λειτουργίας του, προσέλκυσε πάνω από είκοσι χιλιάδες επισκέπτες.

² Παραγωγός: Αντρέας Μαλλιωτάκης
Χουδέτσι, Ηράκλειο Κρήτης, τηλ.: 6944 32 56 47, στο Χουδέτσι στον δρόμο προς Αρχάνες και σε όλες τις κοντινές λαϊκές, καθώς και στη λαϊκή της Αλικαρνασσού στο Ηράκλειο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Νίκου Ορφανού

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Παραγωγοί + προϊόντα'