Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Η μακαρονάδα της Πέμπτης: για πολύ ζεσταμένους

της Αναστασίας Λαμπρία Συνταγέςμακαρόνια, πέστο βασιλικού, γιαούρτι

Ο φίλος μου ο Αδέσποτος περνάει το καλοκαίρι του σε μια σκηνή παρόμοια με του Ροβινσώνα. Το πρωί, αξημέρωτα, ανοίγεται με το βαρκάκι του, από το μεσημέρι και μετά, παλεύει με χαρτιά και λέξεις. Η ψαριά του πάντα σχεδόν είναι πλούσια αλλά ακόμα κι αν δεν είναι ο Αδέσποτος είναι από τους ανθρώπους που βρίσκουν ομορφιά και χαρά παντού. Είναι ευλογημένος. Στο κρυφό λιμανάκι όπου κατοικοεδρεύει η δροσιά λείπει ως το βράδυ. Αυτό μόνο τον ταλαιπωρεί. Η δροσερή (αλλά δυνατή) μακαρονάδα είναι για τους πολύ ζεσταμένους Ροβινσώνες.

photo: snehroy/flickr
photo: snehroy/flickr

Δροσερή μακαρονάδα με βασιλικό και γιαούρτι

(για 4)

  • 1 ματσάκι φρέσκα και τρυφερά φύλλα βασιλικού
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • καλό ελαιόλαδο
  • 3-4 κουταλιές τριμμένη παρμεζάνα
  • πιπέρι
  • 1 καλό στραγγιστό γιαούρτι (200 γρ)
  • 2-3 ώριμες σφικτές ντομάτες
  • 500 γρ. σπαγγέτι ή λινγκουίνι
  • αλάτι

Φτιάχνω στα γρήγορα το απλούστερο πέστο: στο γουδί ή στο μούλτι, λιώνω το βασιλικό μαζί με το σκόρδο, προσθέτοντας σταδιακά το λάδι και στο τέλος την παρμεζάνα. Το γούστο μας είναι ο αδιάψευστος οδηγός: αν το θέλουμε πιο ήπιο, μειώνουμε το σκόρδο, πάντως έχουμε υπόψιν ότι το γιαιούρτι στη συνέχεια θα αμβλύνει την ένταση. Πόσο λάδι χρειάζεται; Υπολογίστε περίπου 1/3 με ½ του φλιτζανιού. Μόλις το ετοιμάζουμε, το βάζουμε στο ψυγείο.

Κόβουμε τις ντομάτες, σε μικρά κυβάκια κι εγώ θα λεγα να μην τις σουρώσουμε, όσο ζουμάκι βγάλουν μόνο νοστιμιά θα προσθέσει στη συνέχεια στη μακαρονάδα μας. Τις βάζουμε κι αυτές στη δροσιά του ψυγείου (δηλαδή σε ράφι ψηλά) μέχρις ότου ετοιμασθούν τα μακαρόνια.(Αν δεν εχουμε ντομάτες αλλά ντοματίνια, τα κόβουμε στη μέση).

Βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό όση ώρα αναγράφεται στη συσκευασία τους. Τα σουρώνουμε (και κρατάμε λίγο από το νερό του βρασμού κατά μέρος). Τα μεταφέρουμε στο σκεύος που τους αρμόζει (εν προκειμένω επιλέγω βαθύ αλλά και απλωτό). Τα ραντίζουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο και τα ανακατεύουμε λιγάκι.

Αναμειγνύουμε το κρύο γιαούρτι με το πέστο. Αν μας φαίνεται πολύ πηκτό το αραιώνουμε λιγάκι με 1-2 κουταλιές από το νερό των μακαρονιών (που έχουμε φυλάξει). Απλώνουμε την επιφάνεια των ζυμαρικών το δροσερό μίγμα κι από πάνω ρίχνουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες.
Το ανακάτεμα μ’ αρέσει να γίνεται στο πιάτο! Εκεί άλλωστε θα προστεθεί και κάμποσο ακόμη φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Αναστασίας Λαμπρία

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'