Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

agorá: τα λαδάδικα του 2013

της Χριστίνας Ταχιάου ελαιόλαδο, Θεσσαλονίκη

Δυο αδέρφια αποφάσισαν να επιστρέψουν στην Ελλάδα - ο ένας ζούσε στην Αγγλία κι ο άλλος στην Νορβηγία και την Κίνα - και να φτιάξουν μια μικρή επιχείρηση. Θέλησαν να δραστηριοποιηθούν στον χώρο των τροφίμων, των εκλεκτών τροφίμων που, όμως, έβρισκαν ότι κοστίζουν ακριβά. Πριν λίγους μήνες έφτιαξαν το πρώτο θεματικό κατάστημα για το λάδι στη Θεσσαλονίκη. Γιατί το λάδι; «Επειδή είναι από τα πιο δυνατά χαρτιά της Ελλάδας!»

Η περιοχή την οποία επέλεξαν για να ανοίξουν ένα μπουτίκ κατάστημα λαδιού είναι λίγο αναπάντεχη: όχι το κέντρο, ούτε κάποια από τις εύπορες συνοικίες. Είναι η Πολίχνη, στο βόρειο μέρος της πόλης, που όμως για κάποιους απροσδιόριστους λόγους έχει επικρατήσει να ονομάζεται «δυτική Θεσσαλονίκη». Σε ένα δρομάκι κέντρο - απόκεντρο της Πολίχνης βρίσκεται το «agorá», ένα μικρό και μοντέρνο μαγαζί, που σε τίποτα δε θυμίζει τα παλιά «λαδάδικα». Δίπλα ακριβώς ένα πολύ όμορφο παντοπωλείο, παραπέρα ένα κρεοπωλείο - μπουτίκ, λίγο πιο μακριά ένα κατάστημα delicatessen και μια υπερδιάσημη ταβέρνα.

Η ποιότητα είναι το πρώτο κριτήριο για την επιλογή των προϊόντων του «agorá». Λάδι, ελιές, πολτός ελιάς, ξύδι, παραδοσιακό γιαγιαδίστικο σαπούνι λαδιού. «Η ποιότητα, για εμάς, δεν περιλαμβάνει μόνο τα αντικειμενικά κριτήρια όπως οι πιστοποιήσεις» εξηγεί ο Αλέξανδρος Στεφανίδης, ένας από τους δυο ιδιοκτήτες. «Δίνουμε σημασία στις βραβεύσεις, στη γνώμη του κόσμου, καθώς και στις υπογραφές που μπορεί να βάζουν γνωστοί σεφ στα προϊόντα, στην ιδιαιτερότητα των προϊόντων». Δίνουν μεν έμφαση στους μικρούς παραγωγούς αλλά δεν αποκλείουν και τους μεγαλύτερους, εφόσον και από εκείνους μπορεί να παράγονται προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας.

Φροντίζουν, ως θεματικό κατάστημα, να διαθέτουν προϊόντα που δεν κυκλοφορούν ευρέως. Σε λίγο, για παράδειγμα, θα φέρουν γλυκό κουταλιού από λάδι ελιάς. Μεγάλη έμφαση δίνεται επίσης στην αισθητική και τις συσκευασίες των προϊόντων. Για το Πάσχα είχαν ετοιμάσει καλάθια που αγοράστηκαν προκειμένου να προσφερθούν σαν δώρο. «Τρόφιμα για δώρο. Γιατί όχι; Όπως κάνουμε δώρο μπουκάλια κρασιού, γιατί να μην κάνουμε και μπουκάλια λαδιού;»

Με την ετικέτα «agorá» τυποποίησαν πρόσφατα σε μια πρωτοποριακή συσκευασία έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΟΠ παραγωγών από το Κολυμβάρι Χανίων. Με πολύ έντονη κρητική γεύση, πλούσιο σε πολυφαινόλες και χαμηλή οξύτητα. «Φροντίσαμε ώστε τα “περιφερειακά” του προϊόντος να είναι σύμφωνα με τη δική μας αντίληψη. Για παράδειγμα, ο μεταλλικός κύλινδρος προστατεύει το προϊόν από την υγρασία και τον ήλιο. Θέλαμε όμως ο κύλινδρος να είναι ιδιαίτερος, να λειτουργεί σαν gadget, να θέλεις να το μεταφέρεις σε μια τσάντα. Το δοχείο έχει ελάχιστο βάρος, φτιάξαμε ένα ελκυστικό design κι εκτυπώσαμε λιθογραφία επάνω του». Έχουν αρχίσει κινήσεις προκειμένου να εξάγουν το λάδι «agorá», ενώ φιλοδοξούν να το τοποθετήσουν σε τουριστικά σημεία στην Ελλάδα, σε καταστήματα delicatessen και σε ξενοδοχεία.

«Θέλουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις» λέει ο Αλέξανδρος και δείχνει τα σαπούνια λαδιού που πουλούν. Οι απλές άχαρες πράσινες πλάκες που αγοράζουν χύμα τυλίγονται με ένα όμορφο ριζόχαρτο που δένεται με σπάγκο έτσι ώστε «να θυμίζει χωριό και γιαγιά». Στους συντελεστές του «agorá», οι ιδιοκτήτες Αλέξανδρος και Κώστας Στεφανίδης ζητούν να συμπεριληφθούν οι συνεργάτες τους: η Στέλλα Γραμματικοπούλου που έκανε τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και τη διακόσμηση, οι φωτογράφοι Αλεξάνδρα Δεμερτζή και Χριστίνα Μαυροπαίδη, και η Red Creative που σχεδίασε το λογότυπο και το δοχείο του λαδιού.

agorá, Παπάγου 22, Πολίχνη, Θεσσαλονίκη
Τηλ.: 2313 030 286
agorafinefoods.com
και η agorá στο facebook
 

Πρόσφατα άρθρα της Χριστίνας Ταχιάου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Ειδήσεις'