Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Κόκκινο κρασί για το καλοκαίρι

της Καλής Δοξιάδη Συνταγέςtinto de verano, κρασί, καλοκαίρι

Aκούγοντας το τραγούδι Summer Wine, που μας θύμισε η Χριστίνα και που σέρνει πολλές αναμνήσεις, μου ήρθε με ευνόητο συνειρμό η σκέψη να γράψω για ένα διαφορετικό καλοκαιριάτικο κρασί. Στις παρέες τις δικές μας το καλοκαίρι συνήθως σημαίνει κρύο λευκό κρασί ή παγωμένη μπύρα... είναι σχεδόν άγραφος νόμος ότι το κόκκινο κρασί πρέπει να ξεχαστεί μέχρι να δροσίσουν πάλι οι μέρες. Πράγμα που δημιουργεί πρόβλημα για εκείνους από εμάς που δεν πίνουν λευκό κρασί, για τον α ή β λόγο, και πίνουν μπύρα για να ξεδιψάσουν, όχι να συνοδέψουν φαγητό. Μεταξύ αυτών είμαι κι εγώ, οπότε δεν θα σας εκπλήξει το ότι έχω υιοθετήσει μια ισπανική συνήθεια, το Tinto de Verano, δηλαδή κόκκινο κρασί του καλοκαιριού.

Όλοι θα έχετε ακουστά την Σανγκρία. Λοιπόν το T de V είναι μια απλοποιημένη καθημερινή σανγκρία που σερβίρεται με το ποτήρι σε όλα τα μπαρ και όλα τα σπίτια. Η γνωστή γραφική κανάτα με τα κομμένα φρούτα βρίσκεται μόνο στα τουριστικά εστιατόρια ή γίνεται στα σπίτια όταν έχουν επισκέπτες. Άλλη φορά θα σας μιλήσω και γι' αυτήν. Το καλό του T de V είναι ότι γίνεται εύκολα με φθηνό κόκκινο κρασί και είναι ελαφρύ και δροσιστικό. Το «φθηνό» είναι σχετικό, βέβαια, γιατί άλλο το φθηνό της Ισπανίας και άλλο το δικό μας. Μιλάμε για ένα απλό καθημερινό κρασί που δεν κοστίζει πολύ. Είναι καλύτερο όταν το κρασί έχει πλούσιο σώμα. Επίσης με νέο κρασί. Εδώ να διευκρινίσω ότι δεν είναι ποτό για σοβαρούς οινογνώστες και οινολάτρες. Αυτοί θα φρικάρουν και μόνο με τη σκέψη.

Στην Ισπανία το αναψυκτικό που χρησιμοποιούν συνήθως λέγεται gazeosa (εξ ου και η δικιά μας γκαζόζα) και έχει μικρότερη αναλογία ζάχαρης από τα δικά μας, αμερικανικού τύπου αναψυκτικά. (Πάντα βέβαια μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την διαιτητική παραλλαγή τους.)

Υλικά

  • κόκκινο κρασί
  • παγωμένο αναψυκτικό τύπου Sprite, Seven Up, ή Φάντα λεμόνι
  • 1 φέτα λεμόνι ή πορτοκάλι
  • παγάκια

Οδηγίες
Σε ψηλό ποτήρι ή σε μεγάλο κόκκινου κρασιού ανακατεύουμε ίσα μέρη κρασιού και αναψυκτικού. Προσθέτουμε τα παγάκια και το λεμόνι.

Κάτι άλλο που μπορούμε να κάνουμε, αν το αναψυκτικό μας πέφτει πολύ γλυκό, είναι να ανακατέψουμε μια μικρή ποσότητα σιροπιού κόκκινου φρούτου (εγώ το κάνω με βύσσινο ή βατόμουρο / cassis) με σόδα ίσης ποσότητας με το κρασί.

Γι' αυτούς που θέλουν το κόκκινο κρασί τους δροσερό αλλά αμόλυντο, μια πρόταση:
Βάζουμε στην κατάψυξη πλυμένες και στεγνωμένες ρόγες μαύρου σταφυλιού και τις προσθέτουμε στο ποτήρι μας σαν να ήταν παγάκια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Καλής Δοξιάδη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'