Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Αν θες εξαγωγές, έχε ικανοποιημένο προσωπικό

της Χριστίνας Ταχιάου ελληνικές επιχειρήσεις, εξαγωγές

Μιλούσα με μεγαλοεξαγωγέα από επαρχιακή πόλη της χώρας. Το προϊόν του είναι ελιές και το εξάγει σε πολλές μεγάλες χώρες του κόσμου. Δηλώνει ευχαριστημένος, οι εξαγωγές πηγαίνουν καλά.

Photo: abolotnov@Flickr
Photo: abolotnov@Flickr

Αρκεί όμως το προϊόν να είναι καλό ή μήπως η πιστοποίηση είναι μια διαδικασία πολύ πιο σοβαρή και περίπλοκη απ’ όσο μπορούμε να φανταστούμε εμείς οι απ’ έξω; Σύμφωνα με το συνομιλητή μου λοιπόν πλέον τα ISO και HACCP είναι κάτι σαν το lower στα αγγλικά. Οι σοβαρές και μεγάλες εταιρίες του εξωτερικού προβαίνουν σε πολύ πιο εξειδικευμένες και εστιασμένες έρευνες.

Έτσι, μια φορά τον χρόνο, αμερικανική εταιρία στέλνει ομάδα ψυχολόγων προκειμένου να προχωρήσουν σε συνεντεύξεις με το προσωπικό του και να ελέγξουν κατά πόσον είναι ικανοποιημένο από τις συνθήκες εργασίας. Και τι τους νοιάζει τους Αμερικάνους; Τους νοιάζει και τους παρανοιάζει. Ικανοποιημένο προσωπικό σημαίνει προϊόν που παράγεται με καλύτερες προδιαγραφές και χωρίς πιθανότητες δολιοφθοράς. Άρα μπορούν να είναι σίγουροι ότι οι ελιές που πληρώνουν και εισάγουν και πουλούν στους πελάτες τους διατηρούν πάντοτε υψηλά στάρνταντς.

Παράλογο; Καθόλου. Απολύτως λογικό. Και δεν είναι μόνον οι Αμερικανοί που επιμένουν σε τέτοιου είδους σχολαστικές διαδικασίες αλλά οι εκπρόσωποι εταιριών από όλες τις αναπτυγμένες χώρες.
Ο ψυχολογικός έλεγχος για το προσωπικό είναι ένα μόνο από τα audit, όπως λέγονται οι διαδικασίες αυτές, κι αποκαλείται ethical audit.

Το πιο νέο audit στο οποίοι υποβάλλονται οι προμηθευτές είναι το security audit, ο έλεγχος ασφαλείας. Αφορά την ασφάλεια των εγκαταστάσεων και των συνθηκών φύλαξης, συσκευασίας και μεταφοράς των προϊόντων. Δηλαδή εξετάζεται εάν υπάρχουν κάμερες ασφαλείας, εάν ο χώρος φυλάσσεται και παρακολουθείται επαρκώς, εάν υπάρχει έλεγχος κατά τη διάρκεια φόρτωσης κλπ.

Άλλος εξαγωγέας γαλακτοκομικών προϊόντων με ενημέρωσε ότι οι πελάτες του άρχισαν να ζητούν «πράσινα» πιστοποιητικά για τις εγκαταστάσεις της επιχείρησης και τις συσκευασίες των προϊόντων. Αλλά στο θέμα αυτό θα επανέλθουμε.

Πρόσφατα άρθρα της Χριστίνας Ταχιάου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Ειδήσεις'