Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Φρέσκο γάλα αμυγδάλου

της Λεονί Σταφυλά Συνταγέςγάλα αμυγδάλου, αμύγδαλα

Είναι ολόλευκο, μπορείς να το πιεις στο ποτήρι, να περιχύσεις τα δημητριακά του πρωινού σου, να το χρησιμοποιήσεις για να φτιάξεις κρέμες ζαχαροπλαστικής ή μιλκσέικς. Δεν είναι ένα απλό γάλα, είναι γάλα φτιαγμένο από αμύγδαλα!

Είναι το ιδανικό για χορτοφάγους, για εκείνους που θέλουν να βγάλουν τα λιπαρά από τη διατροφή τους, για όσους δεν αγαπούν, ή το στομάχι τους δεν ανέχεται, το άλλο γάλα, το κανονικό. Επιπλέον είναι πολύ πιο νόστιμο από τις άλλες εναλλακτικές λύσεις (ας πούμε από το γάλα σόγιας) και - κρατηθείτε - έχει μόλις 40 θερμίδες το κάθε φλιτζάνι, τρεισήμισι φορές λιγότερες δηλαδή από ένα φλιτζάνι αγελαδινό γάλα! Αν σε όλα αυτά προσθέσεις τις βιταμίνες και τα μέταλλα που περιέχει, εντάξει δεν χρειάζεσαι κάτι άλλο για να πειστείς να το δοκιμάσεις.

Που θα το βρεις; Μα, στο ντουλάπι σου. Γιατί στα πλεονεκτήματα του είναι ότι μπορείς να το φτιάξεις μόνος σου. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένα μπλέντερ και αρκετή γάζα για να φτιάξεις το φίλτρο στο οποίο θα το σουρώσεις.

Γάλα αμυγδάλου

  • 1 φλιτζάνι αμύγδαλα ωμά με την φλούδα τους
  • 3 φλιτζάνια νερό
  • 1 κλωναράκι βανίλια

Από το προηγούμενο βράδυ βάζεις σε ένα μπολ τα αμύγδαλα και τα σκεπάζεις με νερό. Τα αφήνεις τουλάχιστον 8 ώρες να μουλιάσουν. Την άλλη μέρα τα σουρώνεις, τα ξεπλένεις καλά και τα βάζεις στο μπλέντερ με τα τρία ποτήρια νερό και το κλωναράκι της βανίλιας. Τα χτυπάς να πολτοποιηθούν για ένα λεπτό περίπου.

Πάνω από ένα μεγάλο μπολ βάζεις ένα σουρωτήρι το οποίο έχεις στρώσει με πολλά κομμάτια γάζα και αδειάζεις εκεί το μίγμα από το μπλέντερ. Περιμένεις 5-10 λεπτά να περάσει όσο περισσότερο υγρό γίνεται. Διπλώνεις τη γάζα για να κλείσεις τον πολτό που έχει μείνει και σφίγγεις με τα χέρια καλά για να στραγγίσεις ότι έχει μείνει. Μεταφέρεις το γάλα σε γυάλινο μπουκάλι και το φυλάς στο ψυγείο για 4 - 5 μέρες. Το μόνο που χρειάζεται κάθε φορά πριν το χρησιμοποιήσεις είναι ένα καλό κούνημα του μπουκαλιού.

Οσο για τα απομεινάρια του αμύγδαλου στην γάζα, προφανώς και δεν τα πετάς. Αφού τα απλώσεις σε μια λαδόκολλα σε ταψί και τα στεγνώσεις σε χαμηλό φούρνο, τα τρίβεις στο μούλτι μέχρι να γίνουν σκόνη, κι έχεις ένα υπέροχο λεπτό αλεύρι αμυγδάλου, με το οποίο αντικαθιστάς μέρος του κανονικού αλευριού σε κέικ και μπισκότα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Λεονί Σταφυλά

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'