Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Γαύρος σε φύλλο κρούστας και σάλτσα βουτύρου με σαφράν

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Κουκιά ξερά στο φούρνο, όπως στην Κάσο

του Ηλία Μαμαλάκη Συνταγέςκουκιά, Κάσος

Τα κουκιά είναι ένα κυριολεκτικά ξεχασμένο όσπριο. Ομολογουμένως αρκετά δύσπεπτο, λόγω της σκληρής φλούδας του, πλην όμως εξαιρετικά υγιεινό αλλά και νόστιμο. Η κασιώτικη συνταγή που ακολουθεί έχει ιδιαιτέρως νόστιμα αποτελέσματα και συνίσταται ακόμα και για δίαιτες που δεν επιτρέπουν πολύ κρέας.

Photo: ikypros.com
Photo: ikypros.com

Υλικά - για 1 μέτριο ταψί

  • ½ κιλό ξερά κουκιά
  • 3 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
  • 3 μεγάλες ντομάτες ξεφλουδισμένες και ξεσποριασμένες
  • 1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. γλυκού ρίγανη
  • αλάτι, πιπέρι

Ξεπλένετε με άφθονο νερό τα κουκιά και τα βάζετε σε μια λεκάνη μαζί με άφθονο κρύο νερό να μουλιάσουν τουλάχιστον για 12 ώρες. Τα βγάζετε και βγάζετε όσο περισσότερα φλούδια μπορείτε. Δεν είναι ανάγκη να βγουν όλα.

Στη συνέχεια τα βάζετε σε μια κατσαρόλα με άφθονο νερό και τα βράζετε για ½ ώρα. Κατόπιν τα αδειάζετε μέσα στο ταψί, βάζετε τα κρεμμύδια κομμένα σε φέτες, τις ντομάτες, το λάδι, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι και αδειάζετε μέσα στο ταψί κρύο νερό μέχρι να σκεπαστούν. Σκεπάζετε το ταψί με ένα αλουμινόχαρτο και ψήνετε στους 180°C για 1 ώρα με το ταψί σκεπασμένο.

Αφαιρείτε τότε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζετε το ψήσιμο για ακόμα 15 λεπτά. Σβήνετε τον φούρνο και αφήνετε τα κουκιά μέσα τουλάχιστον για άλλη ½ ώρα.

Τα σερβίρετε ζεστά ή κρύα, συνοδεύοντάς τα απαραιτήτως με μαύρες ελιές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Ηλία Μαμαλάκη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'