Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Ήταν υδραυλικός, μαθαίνει αγρότης

της Χριστίνας Ταχιάου Νέοι αγρότεςοικοκοινότητα, φυσική καλλιέργεια

Αν και υδραυλικός αποφάσισε ότι θέλει να γίνει αγρότης. Ο Κώστας Γιαλαμάς από τη Θεσσαλονίκη θέλησε να μάθει τις αγροτικές εργασίες εργαζόμενος εθελοντικά. Εδώ κι έναν χρόνο επισκέπτεται αγροκοινότητες και μικρά αγροκτήματα, προσφέρει εργασία και πιστεύει ότι σε έναν χρόνο, χωρίς κεφάλαιο, θα καταφέρει να έχει το δικό του αγρόκτημα.

Photo: messiniaportal.gr
Photo: messiniaportal.gr

Ο Κώστας έχει καταγωγή από ένα χωριό του Κιλκίς, ωστόσο είναι παιδί της πόλης.
«Σκέφτηκα ότι θέλω να ασχοληθώ με τη γη, να κάνω το δικό μου αγρόκτημα. Έπρεπε να μάθω τη δουλειά όμως. Έτσι άρχισα να προσφέρω εθελοντική εργασία σε μικρά αγροκτήματα και κάποιες οικοκοινότητες που λειτουργούν. Εκεί προσφέρεις, μαθαίνεις, κάνεις γνωριμίες και σου παρέχουν διαμονή και διατροφή. Στόχος είναι να δημιουργηθεί μια αλληλέγγυα οικονομία και κοινωνία.»

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην Έδεσσα, στο αγρόκτημα του Παναγιώτη Μανίκη, «σπορέα παγκοσμίου φήμης. Πρόκειται για τον μοναδικό εν ζωή μαθητή του Ιάπωνα Μασανόμπου Φουκουόκα» λέει ο Κώστας. Πράγματι η «γεωργία της απραξίας» του Φουκουόκα είναι πέρα ακόμη κι απ’ τη βιολογική καλλιέργεια, εφόσον πρόκειται για παραγωγή χωρίς όργωμα και μηχανήματα που απαιτεί η συμβατική. Έτσι, πιστεύει ότι, χωρίς κεφάλαιο, θα καταφέρει σε έναν χρόνο να λειτουργήσει το δικό του αγρόκτημα, καθώς ο κύριος Μανίκης θα τον βοηθήσει να βρει γη.

«Η φύση ξέρει καλύτερα να καλλιεργεί απ’ ό,τι ο άνθρωπος. Εμείς ασχολούμαστε με τη φυσική καλλιέργεια, χωρίς καθόλου έξοδα. Η φυσική καλλιέργεια απαιτεί μεγάλη ποικιλία στην καλλιέργεια και λαχανικά και δένδρα και οπωροφόρα - απ’ όλα, για ένα φυσικό περιβάλλον.
Χρειάζεται πολλή δουλειά. Όμως είναι τόσο δημιουργική!»

Στα θέματα της φυσικής καλλιέργειας και των οικοκοινότητων θα επανέλθουμε σύντομα.

Πρόσφατα άρθρα της Χριστίνας Ταχιάου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Νέοι αγρότες'