Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Grape Travel: Λίγο πριν το Πάσχα ταξιδεύουμε στην Ηπειρο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Drink pink: φέρτε τρεις κούπες με κρασί

του Δημήτρη Μπούτου κρασί

Οι περί του οίνου μύθοι θέλουν τα ροζέ κρασιά να προέρχονται από ανάμιξη των λευκών και ερυθρών ή να προορίζονται για κατανάλωση κυρίως από το ωραίο φύλο· έτσι συχνά αποκαλούνται και «γυναικεία». Οι ερυθρωποί οίνοι, με το μικρό τους μερίδιο στην αγορά - περί το 5% -, είναι ίσως οι πλέον παρεξηγημένοι, παρότι η πλειονότητα των οινοπαραγωγών διαθέτει έστω μία ροζέ ετικέτα σε κάθε συλλογή της.

Photo: danger80@Flickr
Photo: danger80@Flickr

Ωστόσο και ξεχωριστή μέθοδο παραγωγής διαθέτουν και συνοδεύουν έξοχα ουκ ολίγα πιάτα της κουζίνας μας ενώ για τις καλοκαιρινές, ζεστές μέρες, που διανύουμε και έπονται, είναι ιδανική επιλογή: φρέσκα και ξεδιψαστικά, συνδυάζουν τη δροσιά των λευκών κρασιών με τη μεστή γεύση των ερυθρών.

Επί σειρά δεκαετιών βρίσκονταν σχεδόν εξορισμένα από την οινική ελληνική αγορά, λόγω κυρίως της απαξίωσης - όχι πάντοτε άδικα - των καταναλωτών. Τα τελευταία χρόνια όμως επανακάμπτουν και μάλιστα ως πρωταγωνιστές στο ελληνικό τραπέζι: τα έντονα αρώματα και η άλλοτε πληθωρικότητά τους ανήκουν στο παρελθόν. Τα εγχώρια παραγόμενα ροζέ κρασιά αποκτούν διακριτικότερο, πιο «λευκό», θα λέγαμε, χαρακτήρα σύμφωνα με τα πρότυπα της Προβηγκίας. Οι λάτρεις του καλού κρασιού αναγνωρίζουν την αλλαγή αυτή και τους παραχωρούν το μερίδιο που τους αναλογεί.

Έτσι το φετινό καλοκαίρι μια δωδεκάδα επώνυμων, ερυθρωπών, ελληνικών κατά βάση κρασιών κερδίζει σταδιακά τους οινόφιλους της πρωτεύουσας: είτε σε κάβες είτε σε ατμοσφαιρικά wine bars οι λάτρεις των δροσιστικών ροζέ οίνων απολαμβάνουν μία ξεχωριστή pink team. 13 διαφορετικές ποικιλίες, εκ των οποίων 8 γηγενείς και 4 διεθνείς, είτε μονοποικιλιακά είτε σε μεταξύ τους συνδυασμό (χαρμάνι), σχηματίζουν μία εντυπωσιακή συλλογή που μπορεί να πείσει και τους πιο απαιτητικούς πως, μακριά από τις συμβατικές επιταγές, τα ροζέ κρασιά είναι η χαρά του οινόφιλου.

Ήδη από τις 3 Ιουνίου έξι αθηναϊκά wine bars και wine restaurants έχουν αναλάβει να συστήσουν τη δωδεκάδα αυτή στους λάτρεις του κρασιού in vivo: με αλλαντικά και τυριά στο Bottega, με πιάτα της αρεσκείας τους στο κατ'εξοχήν οινικό Cucina Povera ή στο απλούστερο και πιο νεανικό Fabrica de vino. Ομοίως στο πιο «γαλλικό» wine bar της Αθήνας, Heteroclito, που λειτουργεί παράλληλα ως κάβα και μπαρ κρασιού, με γεύσεις από την Ανατολική Μεσόγειο και το Μεξικό στο Mama Roux και τέλος στο πολυσύχναστο Osterman στην πλατεία Αγίας Ειρήνης, στο Μοναστηράκι.

Βάλε μου να πιω και ξαναβάλε μου: όσοι επιλέξουμε να καταναλώσουμε κάποια από τα κρασιά της δωδεκάδας, τα απολαμβάνουμε στη λογική three for two, που σημαίνει πως στα δύο ποτήρια το τρίτο καταφθάνει δωρεάν. Ομοίως και με τις φιάλες· στις δύο της ίδιας ποικιλίας θα πάρουμε ως δώρο μία τρίτη για επιτόπια ή κατ' οίκον κατανάλωση.

Παράλληλα η ροζέ ομάδα βρίσκεται διαθέσιμη σε τέσσερις επιλεγμένες κάβες σε Δροσιά, Μαρούσι, Κολωνάκι και Γλυφάδα (Κάβα Ανθίδης και Cava Drosia), στις οποίες προσφέρεται με σημαντικές εκπτώσεις. Το κόστος κάθε φιάλης μεμονωμένα κυμαίνεται από 6 ως και 11 ευρώ ενώ όσοι θέλουν να δοκιμάσουν και τις δώδεκα ετικέτες θα έχουν σημαντική έκπτωση - περίπου 20% επί της συνολικής τιμής. Η περίφημη δωδεκάδα θα διατίθεται σε κάβες και bars ως τις 14 Ιουλίου, επομένως σπεύσατε!

Ποια είναι όμως η pink team, οι επιλεγμένες ετικέτες; Αβαντίς Ροζέ, Ακακίες από το κτήμα Κυρ - Γιάννη, Άκρες από το κτήμα Σκούρα, Από Δυο Χωριά του οινοποιείου Καραμήτρου, η Δρυόπη Ροζέ, το ΕΑΝ από το κτήμα Σιγάλα, ο KANENAS Ροζέ από TSANTALI, το Μέγα Σπήλαιο Ροζέ, ο Μικρός Βοριάς από τον Οινοφόρο, ο Ορεινός Ήλιος της Σεμέλης, το Ροζέ Κτήμα Χατζημιχάλη και το Σημείο Στίξης Ροζέ από τη γνωστή και μη εξαιρετέα οινοποιία Μπουτάρη.

Περισσότερα γύρω από το Drink Pink και τα ροζέ κρασιά θα βρείτε στο drinkpink.gr.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Ειδήσεις'