Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Η αβάσταχτη ελαφρότητα του σύκου

της Χριστίνας Ταχιάου σύκα, καλλιέργεια

Τα είδα χθες το μεσημέρι στον μανάβη. Πράσινα και τεράστια. Σύκα! 3,99 ευρώ το κιλό, πρώιμα, Χαλκιδικής. Αγόρασα αμέσως, έτσι κι αλλιώς είναι η μεγάλη μου αδυναμία. Δεν μπορώ να πω ότι ενθουσιάστηκα. Έχω φάει και καλύτερα πρώιμα, στη Σκόπελο πριν χρόνια, αλλά τα σύκα είναι κάτι στο οποίο δεν μπορώ ν’ αντισταθώ. Τα πρώιμα βγαίνουν στο τέλος του Ιουνίου έως τα μέσα Ιουλίου περίπου.

Photo: dentdelionwine@Flickr
Photo: dentdelionwine@Flickr

Την εποχή που κυκλοφορούν τα σύκα νιώθω ότι κάπου γίνεται ένα πάρτι και πρέπει να πάρω οπωσδήποτε μέρος. Ζητώ συνέχεια από φίλους και γνωστούς που έχουν συκιές να μου φέρνουν ενώ πέρσι (το αποκορύφωμα!) ένας Γεωργιανός εγκαταστάθηκε στη γωνία μου και, επί ένα μήνα, από το απόγευμα ως το βράδυ, πουλούσε σύκα που μάζευε από κάπου έξω από τη Θεσσαλονίκη.
Το πρωί μάζευε, το απόγευμα πουλούσε. Επειδή είναι γείτονας και βλεπόμαστε συχνά, μου υποσχέθηκε ότι και φέτος θα είναι στο πόστο του κι ότι τα φετινά σύκα θα είναι πολύ καλύτερα απ’ τα περσινά, που δεν τα βοήθησε πολύ ο καιρός.

Τηλεφώνησα στον φίλο έμπορο φρούτων να πάρω εκτίμηση για τα φετινά σύκα. «Είναι νωρίς ακόμη για να ξέρουμε πώς θα είναι», είπε, «καθώς κάποιες βροχές πριν από ένα μήνα περίπου ίσως τα επηρεάσουν. Θα δούμε, αν θα έχουν στίγματα και τι εμφάνιση θα έχουν.»

Η εμφάνιση, βεβαίως, δεν είναι κάτι που απασχολεί τους lovers του φρούτου. «Ναι αλλά οι πελάτες δίνουν μεγάλη σημασία», είπε ο έμπορος. «Δεν μπορώ να διαθέσω εύκολα σε ξενοδοχεία και μεγάλους πελάτες τα σύκα που κόβονται από τους χομπίστες. Στην Ελλάδα η παραγωγή σύκου σπάνια γίνεται επαγγελματικά.» Έτσι, με ελαφρά δυσαρέσκεια, άκουσα ότι τα μαύρα σύκα που πουλά είναι από την Τουρκία ενώ τα πιο εμφανίσιμα έρχονται από την Ιταλία. «Αν δεις πόσο ωραία τα φέρνουν οι Ιταλοί, όλα στη σειρά, όμορφα αραδιασμένα, ούτε χτυπήματα ούτε στίγματα.»

Άσχετα αν είναι γευστικά λοιπόν, τα σύκα από τη συκιά του γείτονα δεν είναι κατάλληλα για πελάτες αξιώσεων. Οι καλλιέργειες του σύκου στην Ελλάδα σε μεγάλο όγκο δεν είναι ελεγχόμενες.
Αυτό που εμείς αγαπάμε, το γεγονός ότι μπορούμε να πάμε μια βόλτα και να μαδήσουμε την πρώτη συκιά που θα βρούμε μπροστά μας και θα δώσουμε και σύκα στον γείτονα και τον φίλο, δεν είναι κατάλληλο για πώληση και εμπορική εκμετάλλευση.

Ωραίος ο ερασιτεχνισμός, ακόμη ωραιότερα τα κλεμμένα σύκα, αλλά μήπως πρέπει να δούμε και το ζήτημα της παραγωγής λίγο πιο σοβαρά;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Χριστίνας Ταχιάου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Ειδήσεις'