Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

11 χρόνια Φεστιβάλ Οινοξένεια

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Ζήτω ο Καίσαρας και η σαλάτα του!

της Αναστασίας Λαμπρία ΣυνταγέςCaesar's, μαρούλι

Ενενήντα σχεδόν χρόνια τώρα, η σαλάτα του Καίσαρα είναι παρούσα στα τραπέζια και μενού της υφηλίου, δροσερή και τραγανή, πιπεράτη και λεμονάτη, πλούσια σε αρώματα και υφές, χορταστική. Αλλά και πόσο έχει κακοπάθει, αλλοιωθεί, πλαδαρέψει η έξοχη έμπνευση που είχε ο ιταλός Καίσαρας Καρντίνι, στην Τιχουάνα του Μεξικού!

Ας μηδενίσουμε και ας ξαναρχίσουμε ακολουθώντας τις αυθεντικές οδηγίες του ιταλού εστιάτορα που την πρωτοετοίμασε μάλιστα, σαν τέτοιες μέρες, την 4η Ιουλίου 1924. Αυθεντικές μεν αλλά σε κάπως ελαφρύτερη εκδοχή από τους Dean & Deluca.

Η σαλάτα του Καίσαρα

(για έξι)

Τα κρουτόν

  • ¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο κομμένες κατά μήκος
  • 3 φλιτζάνια κυβάκια ψωμιού
  • αλάτι και πιπέρι

Το ντρέσσινγκ

  • 2-4 σκελίδες σκόρδο
  • 1 πολύ φρέσκο αυγό, βρασμένο για 30’’
  • 1,5 κουταλιά χυμό λεμονιού
  • 1 κουταλιά Γούστερ σως (Worcestershire sauce)
  • ½ φλιτζάνι καλό ελαιόλαδο

Η σαλάτα

  • 4 μαρούλια-σαλάτες
  • παρμεζάνα κομμένη σε φλοίδες

Από τα κρουτόν ξεκινάμε: Ανάβουμε το φούρνο στους 180°C. Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το λάδι μαζί με τα κομμένα σκορδάκια (σε ένα τηγανάκι). Ώσπου να πάρουν χρώμα τα σκόρδα κι έπειτα αποσύρουμε και το αφήνουμε ήσυχο για 10 λεπτά. Πετάμε το σκόρδο. Ανακατεύουμε το αρωματισμένο λάδι και τα κυβάκια του ψωμιού, τα απλώνουμε σε ένα ταψάκι, αλατοπιπερώνουμε και τα ψήνουμε στον φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσουν (γύρω στο δεκάλεπτο). 

Ακολουθεί το ντρέσσινγκ:
Λιώνουμε τα σκόρδα στην μικρή πρέσσα ή να τα ψιλοκόβουμε. Τα αναμειγνύουμε μέσα σε μπολ, μαζί με το αυγό (μην το παραβράσετε! Μόνο μισό λεπτό, ούτε δευτερόλεπτο παραπάνω), τον χυμό λεμονιού και την Γούστερ σως. Ρίχνουμε το λάδι σε συνεχή ροή, αναδεύοντας καλά, μέχρι να ενωθούν καλά όλα τα υλικά.

Με τα χέρια κόβουμε τα μαρούλια σε κομμάτια – ούτε τεράστια ούτε μικρούτσικα. Μέσα σε μεγάλη σαλατιέρα ανακατεύουμε μαρούλι με κρουτόν και το ντρέσσινγκ. Κορδέλες ή μπουκλάκια από παρμεζάνα στεφανώνουν τη σαλάτα μας στο τέλος.

Συμπέρασμα: κοτόπουλο, μπέικον, καλαμπόκι είναι όλα προσθήκες - περιττές.
Πιο συναφής είναι η παρουσία αντζούγιας που άλλωστε εμμέσως υπάρχει στην πρωτότυπη εκδοχή - θυμηθείτε ότι εν μέρει η Γούστερ σως έχει και αντζούγια. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Αναστασίας Λαμπρία

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'