Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Όχι, δεν είναι γκασπάτσο!

της Καλής Δοξιάδη Συνταγέςsalmorejo, σαλμορέχο, ντομάτα

Έφτασε η εποχή της κρύας σούπας. Στην αρχή του καλοκαιριού ακόμα απολαμβάνουμε τη ζέστη, δε χρειαζόμαστε αντίδοτο. Όταν πιάσουν όμως οι γερές ζέστες αρχίζουμε να λαχταράμε δροσερό φαγητό, απλό και ευκολοφάγωτο. Στο σπίτι μας, με τις ισπανικές διασυνδέσεις, η αγαπημένη μας καλοκαιρινή σούπα είναι μια ανδαλουσιανή ντοματόσουπα και, όπως σας πρόλαβα στον τίτλο, δεν είναι το γκασπάτσο. Καλό είναι και το γκασπάτσο, η υγρή σαλάτα, και προσεχώς θα σας μιλήσω και γι' αυτό στις διάφορες παραλλαγές του, αλλά πρώτα έρχεται το «σαλμορέχο» από την περιοχή της Κόρδοβας.

Απαραίτητη προϋπόθεση: πρέπει να σας αρέσει το σκόρδο. Στην Ισπανία δεν υπάρχει κομπλεξική αντιμετώπιση του σκόρδου και της κατανάλωσής του. Δεν θεωρείται κοινωνικά επιλήψιμο, ούτε ερωτικά απωθητικό. Εκεί, ούτε και σε καμμιά άλλη χώρα, δεν έχω ακούσει ποτέ ζευγάρι να διαπραγματεύεται την απόλαυσή του στο στυλ «ή και οι δύο ή κανένας».
Αυτή είναι καθαρά ελληνική δυναμική.

Άλλη απαραίτητη προϋπόθεση: να έχουν βγει οι αληθινές ντομάτες, κόκκινες, γλυκές, ζουμερές και ωριμασμένες πάνω στη ντοματιά. Η τρίτη προϋπόθεση είναι το άριστης ποιότητας παρθένο ελαιόλαδο. Να θυμάστε ότι η αρετή της σούπας αυτής είναι η απλότητα, η φρεσκότητα και η γνησιότητα των υλικών.

Την έμαθα από τον φίλο μας τον Ραφαέλ, που μεγάλωσε στη Λόχα της Ανδαλουσίας, και μας έλεγε ότι αποτελεί σε όλη την περιοχή το καλοκαιρινό βραδινό παιδικό φαγητό, μαζί με... πατάτες τηγανητές. Περιττό να σας πω ότι ο συνδυασμός αυτός έχει γίνει και η δική μας (και των φιλοξενούμενών μας) αγαπημένη, καλοκαιριάτικη γουρουνιά.

Σαλμορέχο Κορντομπέζε

Υλικά

  • 15 ώριμες ντομάτες
  • μισό πακέτο ψωμί σάντουιτς χωρίς κόρες (αν είναι από φούρνο και όχι βιομηχανικό, τόσο το καλύτερο)
  • 1½ φλιτζάνι καλό ελαιόλαδο
  • 10 σκελίδες σκόρδο λειωμένες
  • 1 κουταλιά καλό, δυνατό ξύδι
  • αλάτι και φρεσκοαλεσμένο πιπέρι

(Οι ποσότητες είναι στο περίπου και εξαρτώνται από τα γούστα του καθενός - πιο πολύ σκόρδο για πιο δυνατή, πιο πολύ ψωμί για πιο παχύρρευστη, πιο πολύ λάδι για πιο λεία, κλπ.)

Οδηγίες
Ξεφλουδίζουμε και ξεσποριάζουμε τις ντομάτες, τις αλατίζουμε και αφήνουμε να στραγγίξουν λίγη ώρα στο σουρωτήρι. (Το ζουμί το βάζουμε στο ψυγείο και το πίνουμε ως ντοματόζουμο).
Τις πολτοποιούμε σε μηχάνημα κουζίνας. Προσθέτουμε στον πολτό το σκόρδο και το ψωμί κομμένο με το χέρι σε κομμάτια. Το αφήνουμε να μουλιάσει για 15 λεπτά.

Πολτοποιούμε πάλι στην πιο δυνατή ταχύτητα και όταν ο πολτός είναι πια λείος, προσθέτουμε λίγο - λίγο το λάδι δουλεύοντας το συνέχεια. Η τελική υφή πρέπει να είναι κρεμώδης.
Στο τέλος προσθέτουμε το ξύδι και πρόσθέτουμε και άλλο αλάτι, αν χρειάζεται. Βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 8 ώρες και σερβίρουμε σε μπολ με φρεσκοαλεσμένο πιπέρι κατά βούληση.

Στην Ισπανία προσφέρεται προαιρετικά ως γαρνίρισμα ψιλοκομμένο jamon iberico ή και ψιλοκομμένο αυγό σφιχτό. Εμείς το προτιμάμε σκέτο αλλά εδώ. στην Κέρκυρα, το έχω σερβίρει και με ντόπιο «νούμπουλο». Επίσης, αν θέλετε, έχετε από δίπλα ψιλοκομμένο δυόσμο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Καλής Δοξιάδη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'