Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Farms UP: σηκώστε τα μανίκια!

του Δημήτρη Μπούτου farms UP!, Ευρωπαϊκή Ένωση, νέοι αγρότες

«Αυτό το χωράφι είναι η επιχείρησή σου» - υπενθυμίζει στην κεντρική ιστοσελίδα του το πρόγραμμα farms UP! που έχει τεθεί σε εφαρμογή από την Ευρωπαϊκή Ένωση με σκοπό να βοηθήσει τους αγρότες της γηραιάς ηπείρου να εξελιχθούν σε πραγματικούς αγρο-επιχειρηματίες. Στην ουσία πρόκειται για αγροτικά εργαστήρια με σκοπό την προώθηση της αγροτικής επιχειρηματικότητας.

Photo: antjan@Flickr
Photo: antjan@Flickr

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στατιστικά στοιχεία της Eurostat το μέσο ευρωπαϊκό γεωργικό εισόδημα αυξάνεται εν αντιθέσει με το ελληνικό, που συνεχώς ολισθαίνει· ομοίως και τα έσοδά μας από την αγροτική οικονομία (πτώση κατά 4% κάθε χρόνο). Με απλά λόγια, φαίνεται πως οι έλληνες αγρότες μένουν πίσω στην ευρωπαϊκή κούρσα για την αγροτική ανάπτυξη. Το ελπιδοφόρο τούτο σχέδιο σκοπεύει να δώσει τέλος στις χαμένες ευκαιρίες, ωθώντας τους να εκμεταλλευτούν στο έπακρο την πρόσβασή τους στην ευρωπαϊκή αγορά.

Έστω και εν μέσω κρίσης, σε μία συγκυρία που οι διαθέσιμες θέσεις εργασίας ολοένα περιορίζονται, η γεωργία μπορεί να αποτελέσει αξιόλογη διέξοδο. Αρκεί οι αγρότες μας να γίνουν ανταγωνιστικοί και να ενημερωθούν σωστά για τις πρακτικές με τις οποίες θα αξιοποιήσουν αποτελεσματικότερα την παραγωγή τους και, ασφαλώς, θα αυξήσουν τις πωλήσεις τους.

Γι'αυτό τον σκοπό, με τέσσερα εργαστήρια και ένα συνέδριο, το farms UP! καλεί τους αγρότες της χώρας να «σηκώσουν τα μανίκια τους», για να καλλιεργήσουν μα και να καλλιεργηθούν.
Πιο συγκεκριμένα, τους προσφέρει δωρεάν εκπαιδευτικό υλικό, καθώς και καθοδήγηση για τους σύγχρονους τρόπους προώθησης των προϊόντων τους και τις νεότερες μεθόδους τυποποίησης - σε μια προσπάθεια να τους εμπνεύσει, να σκεφτούν μακροπρόθεσμα και, κυρίως, ως επιχειρηματίες.
Τρία εκ των εργαστηρίων έχουν ήδη πραγματοποιηθεί και έπεται το τέταρτο και σημαντικότερο με θέμα «Τυποποίηση, Μάρκετινγκ και Προώθηση Αγροτικών Προϊόντων», την Παρασκευή 5 Ιουλίου, στη Σκάλα Λακωνίας.

Με το εργαστήριο αυτό ουσιαστικά ολοκληρώνεται η προετοιμασία για το κεντρικό συνέδριο με τίτλο «Αυτό το χωράφι είναι η επιχείρησή σου», που διοργανώνεται στο Ναύπλιο στις 15 του ερχόμενου Οκτωβρίου. Την κατάλληλη περίοδο δηλαδή, μιας και περί τα μέσα του μήνα ολοκληρώνονται οι αγροτικές θερινές εργασίες και οι ενδιαφερόμενοι γεωργοί και κτηνοτρόφοι αναπόσπαστοι θα μπορέσουν να συμμετάσχουν. Η ημερομηνία είναι επίσης συμβολική, καθώς έχει οριστεί ως «Ημέρα της Αγρότισσας» παγκοσμίως και εν γένει της γυναικείας συμβολής στην αγροτική ανάπτυξη, που τα τελευταία χρόνια κατά τόπους αποδεικνύεται καθοριστική. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι απανταχού εύρωστοι γυναικείοι συνεταιρισμοί, όπως εκείνος της Αγίας Μαρίνας Ημαθίας.

Οι ενδιαφερόμενοι για συμμετοχές μπορούν να απευθύνονται στον κύριο Στάθη Γεωργακόπουλο της εταιρείας «Μίλητος», στο τηλέφωνο 210 67 72 129 καθώς και το e-mail georgakopoulos@militos.org
Αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα και τους στόχους του μπορείτε να βρείτε στη σχετική σελίδα farmsup.eu.

* Το έργο Farms UP! χρηματοδοτείται από την Ευρ. Επιτροπή ως δραστηριότητα Δια Βίου Μάθησης και υλοποιείται από τη ΜΙΛΗΤΟΣ σε συνεργασία με την COPA COJECA, το ΙΔΕΚΕ και την MSCOMM.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Ειδήσεις'