Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Ντομάτες μυρωδάτες, χωρίς μεσάζοντες

της Χριστίνας Ταχιάου ντομάτες, έλληνες παραγωγοί

Ήρθε με το ΚΤΕΛ από τη Χαλκιδική πεσκέσι: ένα καφάσι με ντομάτες! Ο Γιώργος, που πήγε να το παραλάβει, το έφερε καταχαρούμενος: «Μοσχοβόλησε το αυτοκίνητο!».

Photo: togetherinfood.wordpress.com
Photo: togetherinfood.wordpress.com

Είχα καιρό να μυρίσω ντομάτα. Στη βόρεια Ελλάδα ακόμη δεν έχουν βγει οι ντομάτες στα χωράφια. Αυτές οι χαλκιδικιώτισσες που ήρθαν είναι κούκλες κι ευωδιαστές. Από το θερμοκήπιο του Αντώνη Ευαγγελόπουλου, ταξίδεψαν για Θεσσαλονίκη αμέσως μόλις κόπηκαν. «Μπορείς να τις κρατήσεις πολλές μέρες εκτός ψυγείου. Ίσως και δυο βδομάδες» μου είπε.

Δυο βδομάδες εκτός ψυγείου! Αυτά τα άοσμα, άνοστα, κόκκινα, σκληρά πράγματα, που κυκλοφορούν για ντομάτες στο σούπερ μάρκετ, γιατί κρατάνε λίγες μόνο μέρες; «Εξαρτάται κι από τις ποικιλίες.
Αυτές που λες, προφανώς μπαινοβγαίνουν σε ψυγεία, μεταφέρονται, ξαναμπαίνουν», λέει και προτείνει να κρατήσω μια ντομάτα ως πειραματόφρουτο εκτός ψυγείου, μετρώντας πόσες μέρες θα αντέξει.
Θα το κάνω.

Ο Αντώνης είναι αγρότης από το 1997. Ιδιοκτήτης ενός θερμοκηπίου τριών στρεμμάτων, δεν κατάγεται από αγροτική οικογένεια αλλά το επέλεξε ως ιδανική λύση την εποχή εκείνη. «Ο πατέρας μου είναι γεωπόνος και μου το πρότεινε. Το δέχτηκα αμέσως. Τα πρώτα χρόνια, μέχρι να μάθω τη δουλειά, δεν ήταν εύκολα. Σιγά σιγά όμως βρήκα τις ποικιλίες και κατέληξα σ’ ένα καλό προϊόν. Βέβαια πάντα υπάρχουν οι αστάθμητοι παράγοντες, δεν έχεις ένα εργοστάσιο με εξασφαλισμένη παραγωγή.
Έχεις καύσωνες, αντίξοες καιρικές συνθήκες, ασθένειες κλπ αλλά η προσπάθεια και η επιμονή σ’ ένα καλό προϊόν ανταμείβονται.»

Στα θετικά περιλαμβάνει το ότι ζει σ’ έναν ωραίο τόπο, σε τουριστική περιοχή, την Άθυτο Κασσάνδρας. Αυτό εξασφαλίζει και πελατεία, καθώς προμηθεύει με ντομάτες κι αγγουράκια εστιατόρια και ξενοδοχεία. «Δεν έχω μεσάζοντες στη δουλειά μου. Μόνος μου διακινώ τα προϊόντα και μια φορά την εβδομάδα πηγαίνω στη λαϊκή. Με τους πελάτες έχουμε χρόνια συνεργασία κι αμοιβαία εμπιστοσύνη.»

Στο θερμοκήπιο έχει πλήρη έλεγχο της παραγωγής. Το μεγάλο πρόβλημα είναι το νερό, καθώς η υδροπονία απαιτεί γεώτρηση. «Πριν πάρω άδεια για το θερμοκήπιο έπρεπε να έχω κάνει γεώτρηση και να έχω βρει νερό. Αυτός είναι ένας παράγοντας που λειτουργεί ανασταλτικά στην απόφαση να κάνει κάποιος θερμοκήπιο». Η δουλειά είναι εντατική για 6 μήνες, χαλαρή για 4 κι επιτρέπει 2 μήνες το χρόνο ξεκούραση.

Με 1 ευρώ το κιλό για τις ντομάτες, τόσο ο παραγωγός όσο και οι πελάτες του είναι ευχαριστημένοι. «Δεν λυπάμαι τα χρήματα για υλικά και προσπαθώ πάντοτε να παράγω ποιοτικό προϊόν σε ανταγωνιστική τιμή. Πιστεύω ότι αυτή είναι η συνταγή κι όποιος την ακολουθήσει θα πετύχει!»

Πρόσφατα άρθρα της Χριστίνας Ταχιάου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Ειδήσεις'