Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Ζουμερά, καραμελωμένα, καλοκαιρινά

του Δημήτρη Μπούτου Συνταγέςροδάκινο, φρούτα, παγωτό

Όσοι όχι απλώς αγαπούν τα φρούτα, μα τα αντιμετωπίζουν με τη δέουσα λαγνεία, θα συμφωνήσουν πως τα ροδάκινα είναι μία από τις κορυφαίες στιγμές που μας επιφυλάσσει το καλοκαίρι·
σαφώς μετά τα μπάνια, τις ατέλειωτες βόλτες και τους απρόσμενους ύπνους στις ξαπλώστρες.

Photo: bakedbree.com
Photo: bakedbree.com

Ζουμερά, με σάρκα πυκνή και συμπαγή, γεύση γλυκιά και ανεξήγητα πολυτελή, μεστή.
Και ενώ τα φρούτα αποτελούν άκρως υγιεινή και ανάλαφρη, ενδεδειγμένη και από τους ειδικούς της διατροφής, επιλογή για τα καλοκαιρινά μας επιδόρπια, ποιος μπορεί να αρνηθεί πως μεταμορφώνονται στην πιο αμαρτωλή και ενδιαφέρουσα εκδοχή τους όταν ροδοψηθούν, καραμελώσουν και κάνουν ογκώδη κομμάτια λαχταριστού παγωτού να λιώνουν στο πλάι τους.

Photo: pastrystudio.blogspot.gr
Photo: pastrystudio.blogspot.gr

Καραμελωμένα ροδάκινα με παγωτό λοιπόν - για το καλοκαιρινό μας επιδόρπιο και για δύο άτομα θα χρειαστούμε: 

  • 4 μεγάλα και λεία ροδάκινα
  • 2 φλιτζάνια λευκό κρασί
  • 2 κουταλιές της σούπας μέλι
  • 1 φλιτζάνι νερό
  • ¼ του φλιτζανιού ζάχαρη
  • 1 κλωναράκι δεντρολίβανο

Πλένουμε προσεκτικά τα ροδάκινα προετοιμάζοντάς τα για σκωτσέζικο ντους: από τη μια ζεσταίνουμε νερό και από την άλλη γεμίζουμε ένα βαθύ σκεύος με κρύο νερό και πάγο. Μόλις το νερό βράσει τα βουτάμε σε αυτό για περίπου 30 δευτερόλεπτα. Απευθείας τα ρίχνουμε στο κρύο νερό για να σταματήσει ακαριαία ο βρασμός τους. Κατ' αυτόν τον τρόπο τα φρούτα μας θα σφίξουν αρκετά και θα προκύψουν ακόμη πιο λαχταριστά μετά το ψήσιμο. Με τη βοήθεια ενός μαχαιριού αφαιρούμε το κουκούτσι και τα τοποθετούμε σε ένα βουτυρωμένο πυρέξ με την κομμένη τους πλευρά προς τα κάτω.

Εν συνεχεία το σιρόπι: κρασί, μέλι, νερό και ζάχαρη ζεσταίνονται σε μία χαμηλή κατσαρόλα ώσπου να πάρουν την πρώτη βράση. Χαμηλώνουμε τότε τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να σιγοβράζει μέχρι να μειωθεί σχεδόν κατά το ήμισυ. Παράλληλα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.
Προσθέτουμε στο εν βρασμώ σιρόπι ένα κλωνάρι από δεντρολίβανο, μα μόνο για δέκα λεπτά.
Απομακρύνουμε το αρωματικό και αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά.

Προαιρετικά μπορούμε να ξεφλουδίσουμε τα ροδάκινα. Όπως είναι αναποδογυρισμένα τα περιλούζουμε με το μισό από το σιρόπι και τα ψήνουμε στην ίδια θερμοκρασία για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να σιγουρευτούμε πως αποκτούν κρουστή υφή και γυαλιστερή όψη (περίπου στα μισά του ψησίματος). Έχει φτάσει η ώρα να τα γυρίσουμε ξανά, οπότε τα τοποθετούμε με την κομμένη τους πλευρά προς τα πάνω και ρίχνουμε το υπόλοιπο του σιροπιού. Μόλις και αυτή η πλευρά ροδοψηθεί, ξεφουρνίζουμε, τα αφήνουμε να κρυώσουν και σερβρίρουμε κατά βούληση: με παγωτό της αρεσκείας μας, σπιτική σαντιγύ ή και γιαούρτι.

Όσο τα φρούτα ψήνονται, θα μοσχομυρίσει παντού ροδάκινο και βούτυρο. Δοκιμάζοντάς τα πια θα νιώσετε πως πετύχατε τον ιδανικό συνδυασμό: ζεστή και τραγανή σάρκα ροδάκινου, με το σιρόπι να κινείται μεταξύ γλύκας και οξύτητας και το παγωτό να σας δροσίζει σχεδόν όσο και οι πρώτες βουτιές του καλοκαιριού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'