Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Χρηματοδότηση για «μικρούς»

της Χριστίνας Ταχιάου Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας

Χρηματοδοτικός μηχανισμός που θα διευκολύνει μικρούς παραγωγούς ετοιμάζεται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Πρόκειται για το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας (ΤΑΕ) που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του υπουργείου, προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα των παραγωγών. Το ΤΑΕ θα λειτουργήσει στο πρότυπο του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) που αφορά μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Photo: antjan@Flickr
Photo: antjan@Flickr

Το ΤΑΕ θα λειτουργήσει ως πρωτοποριακό εταιρικό σχήμα δημοσίου συμφέροντος, σε συνεργασία με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που θα επενδύσουν ίδια κεφάλαια, σε αναλογία χρηματοδότησης 1 (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης) προς 1,2 (χρηματοπιστωτικά ιδρύματα).

Με τα κεφάλαια αυτά, μέσω του  ΤΑΕ, θα παρέχονται χαμηλότοκα δάνεια σε αγρότες που επενδύουν στα Σχέδια Βελτίωσης, σε όσους δραστηριοποιούνται στο χώρο της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων και σε αυτούς που κάνουν ιδιωτικές επενδύσεις στον αγροτικό τομέα στο πλαίσιο υλοποίησης επενδυτικών σχεδίων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Τα τελικά επιτόκια θα διαμορφώνονται περίπου στο μισό του τρέχοντος επιτοκίου της αγοράς, ανάμεσα σε 4 και 5%.

Με τις χρηματοδοτήσεις του ΤΑΕ αναμένεται να δοθεί ανάσα σε πολλούς παραγωγούς οι οποίοι αντιμετώπιζαν, ως τώρα, προβλήματα στην δανειοδότηση τους από τις τράπεζες και δεν μπορούσαν να καλύψουν την ιδιωτική συμμετοχή τους στα προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης με αποτέλεσμα να μένουν ανενεργές ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις.

Μέχρι στιγμής οκτώ χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν ανταποκριθεί. Η διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο επιλογής των ιδρυμάτων με βάση τις προσφορές τους.

Αν όλα κινηθούν γρήγορα, ως το τέλος Ιουνίου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Θα σας ενημερώσουμε.

Πρόσφατα άρθρα της Χριστίνας Ταχιάου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Ειδήσεις'