Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Τρούφες Πιερίας: στα ίχνη του θησαυρού

του Δημήτρη Μπούτου Παραγωγοί + προϊόνταΤρούφες Πιερίας, μανιτάρια, καλλιέργεια τρούφας, Πιερία, κυνήγι τρούφας

Όσοι ενδιαφέρονται για το πολυτιμότερο μανιτάρι της γης, τις μυθικές τρούφες, τη συλλογή και την καλλιέργειά τους, έχουν τη δυνατότητα να περάσουν δύο ημέρες εκτός αστικού ομφαλού, πλάι σε μυημένους συλλέκτες και έμπειρους κυνηγούς.

Το κτήμα ΜεσιέΔιον στην Πιερία διεξάγει αυτό το σαββατοκύριακο, 1 και 2 Ιουνίου, μία διημερίδα γεμάτη σαγηνευτικά αρώματα και γεύσεις, αφιερωμένη στο κυνήγι και την καλλιέργεια του υπόγειου μύκητα. Στον Άγιο Δημήτριο Πιερίας, ένα κατάφυτο χωριό στην καρδιά του Ολύμπου, η διημερίδα θα ξεκινήσει με ομιλίες σχετικές με την καλλιέργειά του, τα ειδικά εκπαιδευμένα τρουφόσκυλα αλλά και τα είδη της τρούφας, που φαίνεται να καρποφορεί υπογείως άφθονη στη χώρα μας.

Την επόμενη ημέρα, Κυριακή, οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να αναζητήσουν, ως άλλοι τρουφοσυλλέκτες, τα υπόγεια διαμάντια σε ένα οργανωμένο κυνήγι στα δάση του Ολύμπου.
Η υπεύθυνη του κτήματος, Ελευθερία Τζιάτζιου, σύμβουλος καλλιέργειας και συλλέκτρια, θα τους καθοδηγήσει αξιοποιώντας τα έμπειρα σκυλιά που διαθέτει και ειδικεύονται στην ανεύρεση τους. Έπεται το απολαυστικότερο μέρος της διημερίδας: το μεσημέρι της Κυριακής θα πραγματοποιηθεί ένα σωστό πάρτι τρούφας, όπου άκρως τερψιλαρύγγεια πιάτα θα αρωματιστούν από τους ευωδιαστούς, λουσάτους καρπούς της πρωινής συλλογής.

Το υπόλοιπο της διοργάνωσης περιλαμβάνει σχετικές συζητήσεις και συμβουλές ως και τις 6 το απόγευμα της Κυριακής.

Η Ελευθερία Τζιάτζιου, ψυχή του κτήματος, συμπληρώνει ήδη μια επταετία στο κυνήγι και την καλλιέργεια του περιζήτητου κονδύλου. Ερευνεί, συλλέγει και καταγράφει τα σημεία ανεύρεσης της τρούφας, σε βαθμό που πλέον μπορεί να διακρίνει τα σημάδια που επιβεβαιώνουν την ύπαρξή της, μόλις τα σκυλιά την οδηγήσουν στην κατάλληλη περιοχή.

Δενδρύλλιο τρούφας - το ριζικό του σύστηµα έχει µολυνθεί µε το µυκήλιο μυκήτων του γένους Tuber
Δενδρύλλιο τρούφας - το ριζικό του σύστηµα έχει µολυνθεί µε το µυκήλιο μυκήτων του γένους Tuber

Το κτήμα διοργανώνει συνεχώς σεμινάρια και ημερίδες με στόχο να ενημερώσει όλο και περισσότερους ενδιαφερόμενους. Η Ελευθερία Τζιάτζιου ήταν πρώτη πανελλαδικώς που, με τη βοήθεια του Βασίλη Γουλάντα, τον Οκτώβριο του 2011, εντόπισε τη λευκή πολύτιμη τρούφα, την επονομαζόμενη tuber magnatum. Η πρώτη εγχώρια επίσημη καταγραφή του είδους έγινε εκείνη τη χρονιά από την ίδια και αρκετά κομμάτια του ταυτοποιήθηκαν μικροσκοπικώς. Λίγους μήνες αργότερα, το φθινόπωρο του 2012, οι ίδιοι ανακάλυψαν και πρόσθετα σημεία στον Όλυμπο με αυτοφυή δείγματα της εν λόγω ποικιλίας, τα οποία ελέγχθηκαν εκ νέου για να επιβεβαιωθεί η ταυτότητά τους.

Με σχολαστικότητα, γνώση και μακρά πείρα η συλλέκτρια και κυνηγός αναλαμβάνει να συμβουλεύσει επίδοξους τρουφοσυλλέκτες ακόμα και εκτός των ημερίδων. Στην περιοχή της Πιερίας, αλλά και μακρύτερα, επισκέπτεται επικουρικά καλλιέργειες τρούφας, όπου τα δενδρύλλια μολύνονται με το μυκήλιο του κατάλληλου μύκητα και, με μία ανεξιχνίαστη ανταλλαγή, θρέφουν υπογείως το μανιτάρι.

Ήδη σήμερα προμηθεύει αρκετά εστιατόρια με τους πολύτιμους καρπούς του μόχθου της ενώ σχηματίζει σταδιακά ένα αξιόλογο δίκτυο διάθεσής τους και εκτός συνόρων.
Όσον αφορά το ζήτημα της ποιότητας της ελληνικής τρούφας, αν δηλαδή μπορεί να θεωρηθεί ανταγωνιστική στις εξαγωγές, η ίδια, επικαλούμενη την πείρα της, ξεκαθαρίζει:
«Σίγουρα στο ελληνικό υπέδαφος υπάρχουν άκρως αξιόλογα, ποιοτικά και ποσοτικά, είδη της.
Όμως οι τρούφες που κάποιος αποφασίζει να διαθέσει σε εστιατόρια εδώ ή στο εξωτερικό πρέπει να επιλέγονται με προσοχή. Συχνά οι άγριες τρούφες χρειάζονται αυστηρή διαλογή, καθώς δεν είναι πάντοτε όλες σε καλή κατάσταση. Αν θέλουμε να καθιερώσουμε την εικόνα μιας χώρας - πηγής ποιοτικής τρούφας θα πρέπει να ελέγχουμε επιμελώς όλα τα δείγματα που εξάγουμε.»

Οι ενδιαφερόμεμοι για την ημερίδα μπορείτε να δείτε την σχετική ανακοίνωση εδώ και να επικοινωνήσετε με τους διοργανωτές στο τηλέφωνο 694 82 04 879.
Αναλυτικότερες πληροφορίες για το κτήμα, τις δράσεις και ό,τι σχετικό με το κυνήγι και την καλλιέργεια τρούφας θα βρείτε στην πληρέστατη ιστοσελίδα troufa-pieria.gr.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Παραγωγοί + προϊόντα'