Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Θεσμοφόρια: γιορτή της γης σαν άλλοτε

του Δημήτρη Μπούτου Θεσμοφόρια, γεωργία, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Ένας αρχαίος αγροτικός θεσμός, ύμνος στη γη, τη γονιμότητα και την αφθονία, αναβιώνει με τη στήριξη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

φωτο: Αναπαράσταση από τελετή των Θεσμοφορίων στα Μέγαρα, peri-planomenos.blogspot.gr
φωτο: Αναπαράσταση από τελετή των Θεσμοφορίων στα Μέγαρα, peri-planomenos.blogspot.gr

Ο λόγος για τα Θεσμοφόρια, που κατά την αρχαιότητα γιορτάζονταν σε πολλές περιοχές:
τη Σπάρτη, την Αθήνα, το Γύθειο, την Τροιζήνα, τα Μέγαρα, την Ερέτρια, τα Άβδηρα, τη Μίλητο, την Πέργαμο, τη Λατώ. Οι λατρευτικές τελετές είχαν κοινό μήνα εορτασμού σε όλες τις πόλεις, υπήρχαν όμως διαφοροποιήσεις ως προς τις ημερομηνίες τέλεσης και τη διάρκειά τους. Όσον αφορά τα, κατά Θουκυδίδη, «Αθήνησι Θεσμοφόρια» το σωζόμενο υλικό είναι ικανό να μας υποδείξει πως πραγματοποιούνταν κατά τον τέταρτο μήνα του Αττικού έτους, μεταξύ δηλαδή των πρώτων ημερών του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου.

Κοινό σημείο των απανταχού εορτασμών ήταν οι εκθέσεις γεωργικών προϊόντων αλλά και οι ανταλαγγές σπόρων και ζώων - με αυτόν τον τρόπο ο γυναικείος πληθυσμός κάθε περιοχής τιμούσε τη θεά Δήμητρα και την κόρη της, Περσεφόνη. Σε μία προσπάθεια λοιπόν να συνενωθούν οι σύγχρονες αντίστοιχες διάσπαρτες εκδηλώσεις, με λίγη από την αίγλη της αρχαίας γιορτής, το αρμόδιο υπουργείο σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού, τον ΕΟΤ και το Κέντρο Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, επιχειρεί να αναβιώσει τον εν λόγω θεσμό αναδεικνύοντας παράλληλα τα τοπικά, παραδοσιακά μας προϊόντα.

Από σήμερα, Παρασκευή, και έως την Κυριακή 26/5, στο μουσείο της Ακρόπολης θα βρίσκονται περίπτερα από τις 13 περιφέρειες της χώρας πλήρη από παραδοσιακά καλούδια, τους νοστιμότερους και πιο ευωδιαστούς πρεσβευτές κάθε περιοχής. Αναμφισβήτητοι πρωταγωνιστές το μέλι, το τυρί και το κρασί ενώ παρουσιάσεις, δοκιμές, γευσιγνωσίες και ασφαλώς δράσεις σχετικά με το «Ελληνικό πρωινό», την πιο πρόσφατη σχετική πρωτοβουλία του μουσείου, θα λάβουν χώρα στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεών του.

Η είσοδος στην έκθεση και τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη, με μοναδική εξαίρεση το αυριανό συνέδριο με θέμα τον «ρόλο της γεωργίας στην εξέλιξη της κοινωνίας και τις νέες προοπτικές», όπου απαιτείται πρότερη τηλεφωνική δήλωση συμμετοχής, με μηδενικό χρηματικό αντίτιμο.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στα τηλέφωνα 210 212 44 08 και 210 212 43 70
καθώς και να δείτε εδώ λεπτομέρειες περί του συνεδρίου.
Για το αναλυτικό πρόγραμμα της έκθεσης μπορείτε να δείτε εδώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Ειδήσεις'