Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Φτηνά κι υπέροχα: σαρδέλες στ' αμπελόφυλλα

της Αναστασίας Λαμπρία Συνταγέςσαρδέλα, αμπελόφυλλα, λεμόνια

Είναι σαν φετίχ του πρώιμου καλοκαιριού. Έτσι όπως αμπελόφυλλα και σαρδέλες εμφανίζονται ταυτόχρονα στους πάγκους της αγοράς, αμέσως ανάβει το φως πράσινο στο κεφάλι μου.
Παβλωφικά τα αντικρίζω και αμέσως ανακαλώ το άρωμα από τα αμπελόφυλλα να σμίγει με τη θάλασσα του ταπεινού, πολύτιμου ψαριού.

Σαρδέλες στ’ αμπελόφυλλα

Ποσότητα για το σκεύος της φωτογραφίας που η εμπειρία έχει δείξει ότι χορταίνει 4 πολύ πεινασμένους

  •  40 - 45 ωραία αμπελόφυλλα
  •  ισάριθμες φρέσκες σαρδέλες, καθαρισμένες από σπάραχνα και λέπια
  •  1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  •  3-4  σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  •  ξύσμα από 4 λεμόνια
  •  θαλασσινό αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  •  καλό, πολύ καλό ελαιόλαδο

Λοιπόν: πλένουμε τα φύλλα, τα ζεματίζουμε σε καυτό νερό 2-3 λεπτά, τα στεγνώνουμε καλά. Ομοίως πλένουμε τις σαρδέλες και τις στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας, μέσα - έξω.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε κάμποσο ελαιόλαδο (6-7 κουταλιές), το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι, τον μαϊντανό και το ξύσμα λεμονιού.
Γεμίζουμε την κοιλίτσα από τις σαρδέλες με τη γέμιση κι έπειτα μία - μία τις τυλίγουμε στα αμεπελόφυλλα. Δεν είναι χρονοβόρα διαδικασία, ούτε μπελαλίδικη, μη πτοείσθε!

Τακτοποιούμε τα τυλιγμένα ψαράκια στο σκεύος και μ’ ένα πινέλο λαδώνουμε την επιφάνεια λιγάκι.

Ψήνουμε σε καλοζεσταμένο φούρνο (225°C) για 30 - 40 λεπτά. Αν έχουμε κάρβουνα, προφανώς και τα προτιμούμε! Σ’ αυτήν την περίπτωση μαυρίζει και καίγεται το αμπελόφυλλο: το άρωμά του το 'χει δώσει στις σαρδέλες, οπότε αφαιρούμε και χαιρόμαστε μόνο του το ψαράκι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Αναστασίας Λαμπρία

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'