Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Αυτό δεν είναι μαϊμού

του Δημήτρη Μπούτου Συνταγέςmonkey bread, πρωινό

Για τους λάτρεις του ψωμιού και της ζύμης το «ψωμί της μαϊμούς», αγγλιστί monkey bread, αποτελεί την επιτομή της απόλαυσης: μαλακές και μυρωδάτες ζυμαρένιες μπαλίτσες τοποθετημένες σε σχήμα κέικ με γεύση ζάχαρης και κανέλας, ποτισμένες από φίνο γλάσο. Απλό και παιχνιδιάρικο, είναι το ιδανικό πρωινό για όλη την οικογένεια ή την αγουροξυπνημένη παρέα, που μπουκιά-μπουκιά δε θα δυσκολευτεί καθόλου να το αφανίσει μέσα σε λίγα λεπτά. Η γεύση του θυμίζει κάτι μεταξύ τσουρεκιού και βουτυράτου donut και, αν φυσικά περισωθεί, μετατρέπεται μεμιάς σε έξοχο απογευματινό επιδόρπιο.

Photo: thetarttart.com
Photo: thetarttart.com

Διάφορες εκδοχές του ψωμιού αυτού εντοπίζονται σε αμερικάνικα βιβλία μαγειρικής ήδη από το 1950 ενώ η πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ, Nancy Reagan, φαίνεται να το ανεβίωσε το 1982 σερβίροντάς το στο επίσημο χριστουγεννιάτικο δείπνο στον Λευκό Οίκο. Η καταγωγή του ονόματός του δεν είναι απολύτως ξεκάθαρη και μάλλον ελαφρώς μακάβρια: λέγεται πως έτσι το ονόμασε κάποιος σεφ γιατί η όψη του θύμιζε παχουλά χεράκια μαϊμούς.

Όπως και να έχει, το λαχταριστό γλυκό απέκτησε με το πέρασμα των χρόνων πολλές διαφορετικές εκδοχές - με τυρί, λαχανικά ή φρούτα - όμως εκείνη με τη ζάχαρη, την κανέλα και το λευκό γλάσο αποτελεί τη δημοφιλέστερη και πιο ταιριαστή για ένα γλυκό κυριακάτικο ξύπνημα.

Για το μαϊμουδένιο πρωινό μας θα χρειαστούμε

  • 4 κουταλιές του γλυκού ξηρή μαγιά
  • 250 γραμμάρια γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
  • ένα φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη
  • 2 φλιτζάνια ζεστό νερό (σε θερμοκρασία ανεκτή για τα δάχτυλά μας)
  • μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο - και λίγο παραπάνω
  • μία πρέζα αλάτι
  • 8 φλιτζάνια αλεύρι για κάθε χρήση
  • μισό φλιζτάνι βούτυρο, το οποίο έχουμε λιώσει και έχουμε αφήσει σε θερμοκρασία δωματίου
  • κανέλα σε σκόνη

Για το γλάσο

  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
  • 3 κουταλιές της σούπας γάλα

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε με πηρούνι το σχεδόν ζεστό νερό, το γάλα, το μισό φλιτζάνι ζάχαρης και τη μαγιά. Τα αφήνουμε ήσυχα για περίπου 10 λεπτά μέχρι να δούμε πως αφρίζουν. Προσθέτουμε λίγο λάδι, ανακατεύουμε μία ακόμη φορά και αφήνουμε το μίγμα κατά μέρος.

Σε ένα δεύτερο σκεύος βάζουμε το αλεύρι μαζί με το αλάτι και τα ανακατεύουμε. Στη συνέχεια τα προσθέτουμε σιγά-σιγά στο προηγούμενο υγρό μας μίγμα, ανακατεύοντας συνεχώς, και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μία όχι και τόσο λεία, κολλώδη ζύμη. Αν το αποτέλεσμα είναι υπερβολικά υδαρές συμπληρώνουμε αλεύρι - αν είναι υπερβολικά σφιχτό αραιώνουμε με νερό. Σκεπασμένη με μία πετσέτα την αφήνουμε να ηρεμήσει για περίπου μία ώρα - μέχρι να διαπιστώσουμε πως φουσκώνοντας τείνει να δραπετεύσει από το σκεύος.

Σε ένα ρηχό πιάτο αναμειγνύουμε την κανέλα με την υπόλοιπη ζάχαρη - εκεί θα «βουτήξουν» οι μικρές μπάλες ζύμης προτού ψηθούν. Κόβουμε τη ζύμη μας σε μικρά κομμάτια, αφού την ανακατέψουμε με το χέρι για μία ακόμα φορά, τα πλάθουμε σε μπάλες και τα βουτάμε στο φλιτζάνι με το λιωμένο βούτυρο. Ακολουθεί η βουτιά τους στο πιάτο με τη ζάχαρη και την κανέλα. Ετοιμάζοντας τα κομμάτια, τα τοποθετούμε σε φόρμα σε σχήμα κέικ ¹ την οποία γεμίζουμε κατά τα ¾, ώστε να έχει η ζύμη το περιθώριο να φουσκώσει. Σκεπάζουμε ξανά με μεμβράνη και περιμένουμε ώσπου το μίγμα διπλασιαστεί εκ νέoυ (περίπου άλλα είκοσι λεπτά).

Όταν έχει πάρει τον επιθυμητό όγκο, το ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 30 με 35 λεπτά - μέχρι να ροδίσει εξωτερικά. Βγάζοντας το από τον φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει για 5 λεπτά και το τοποθετούμε σε μία σχετικά βαθιά πιατέλα.

Ενώ το ψωμί μας κρυώνει ετοιμάζουμε το γλάσο: Σε ένα μικρό μπολ χτυπάμε την άχνη ζάχαρη μαζί με το γάλα μέχρι να έχουμε ένα λείο αποτέλεσμα. Χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι περιχύνουμε το γλάσο πάνω από το ψωμί, επιτρέποντάς του να τρέξει από την κορυφή ως τις πλευρές και τη βάση του.

Photo: thetarttart.com
Photo: thetarttart.com

Ενδεχομένως μικρά κομμάτια ζύμης να ξεφύγουν από το σχήμα του γλυκού - δικαιούμαστε να τα απολαύσουμε απευθείας ως ανταμοιβή για τον μέχρι τώρα κόπο μας. Μπορούμε να το δοκιμάσουμε μετά από λίγα λεπτά, ζεστό ακόμα, αλλά με ελάχιστη υπομονή, λίγες ώρες αργότερα, θα μετατραπεί σε άκρως ηδονικό γλύκισμα, με τη ζύμη να έχει κρυώσει και απορροφήσει τις μυρωδιές των υλικών και το φίνο γαρνίρισμα.
Το παγωτό μπορεί ασφαλώς να γίνει πρώτης τάξης συνοδός για το γλυκό ψωμί μας.

¹ Δεν είναι απαραίτητο να βουτυρώσουμε τη φόρμα, καθώς κάθε κομμάτι ζύμης έχει αλειφτεί με βούτυρο ξεχωριστά, εξασφαλίζοντας την αναγκαία λιπαρότητα - και φυσικά νοστιμιά.

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'