Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Μια ελληνίδα στο Borough Market

του Δημήτρη Μπούτου Παραγωγοί + προϊόνταΛονδίνο, Borough Market, Oliveology, ελαιόλαδο, ελαιοπροϊόντα, έλληνες παραγωγοί

Προς ώρας μόνο μία ελληνίδα, ονόματι Μαριάννα Κολοκοτρώνη, διαθέτει το δικό της περίπτερο στο απαιτητικό και διόλου ευπρόσιτο για τους παραγωγούς Borough Market του νοτιο-ανατολικού Λονδίνου. Η φημισμένη αγορά της βρετανικής πρωτεύουσας βρίσκεται στην περιοχή Southwark, λίγα μόλις λεπτά από το κέντρο της πόλης και χρονολογείται από το 1276.

Κατά τον 19ο αιώνα εξελίχθηκε σε έναν από τους σημαντικότερους εμπορικούς κόμβους της μητρόπολης, λόγω κυρίως της στρατηγικής θέσης της, ενώ από την εκ βάθρων ανακαίνισή της το 2001 και έπειτα αποτελεί τον παράδεισο των απανταχού foodies αλλά και πρώτη επιλογή όλων των διάσημων βρετανών τηλεοπτικών μαγείρων για τα γυρίσματα των εκπομπών τους. Στους πάγκους της κυριαρχούν οργανικά-βιολογικά προϊόντα και αυστηρά επιλεγμένοι artisans, δηλαδή εκθέτες που έχουν κάτι ξεχωριστό και μοναδικό να πουλήσουν.

Υπό την επωνυμία «Oliveology» η δική μας Μαριάννα, εδώ και περίπου τέσσερα χρόνια, προμηθεύει την αγγλική αγορά με ελαιοπροϊόντα ελληνικής και δη λακωνικής προέλευσης. Μικροί και κομψοί τενεκέδες ελαιόλαδου, βαζάκια με ελιές διατηρημένες σε ελαιόλαδο, εκλεκτό μέλι και φύλλα από τσάι και άνθη ελιάς στολίζουν τους ελληνικότατους στην όψη και τη γεύση πάγκους της, τους οποίους οι Λονδρέζοι φαίνεται να έχουν ξεχωρίσει και αγαπήσει.

Πριν από τρία χρόνια, τον Αύγουστο του 2010, ύστερα από αρκετούς μήνες γεμάτους συνεντεύξεις, μακρά αναμονή και ποιοτικούς ελέγχους των προϊόντων της, τα πάνελ γευσιγνωστών άνοιξαν τις πόρτες της εν λόγω αγοράς για τη Μαριάννα. Η επιλογή της μόνο τυχαία δεν ήταν· η ποιότητα των προϊόντων αλλά και η υψηλή αισθητική της συσκευασίας και των ετικετών τους τα έκανε να ξεχωρίσουν. Μετά από μεγάλη έρευνα πριν το ξεκίνημά της, ώστε να επιλέξει ποιοι θα είναι οι προμηθευτές της, κατέληξε στον Γιώργο Σακελλαρόπουλο και τους ομώνυμους ελαιώνες του, στους πρόποδες του Ταΰγετου και του Πάρνωνα, κοντά στη Σπάρτη Λακωνίας. «Η οικογένεια μου έχει ελαιοπαραγωγικό παρελθόν, οπότε ήμουν σε θέση να ξεχωρίσω την υψηλής ποιότητας δουλειά του παραγωγού, που αποτέλεσε τη βάση για τα σκευάσματα του Oliveology. Με τον κύριο Σακελλαρόπουλο δε η συνεργασία μας παραμένει εξαιρετική, εκείνος μου έμαθε τα περισσότερα εξ όσων γνωρίζω γύρω από το λάδι. Βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία - είναι ιδιαίτερα ευτυχής και υπερήφανος για την πορεία των προϊόντων του εδώ».

Επειδή όμως «πρώτα τρώει το μάτι» η Μαριάννα φρόντισε από τη γέννηση κιόλας της φίρμας της για την καλαίσθητη εμφάνιση των αγαθών. Οι σπουδές της στις γραφικές τέχνες και το βιομηχανικό σχέδιο αλλά και η βοήθεια της ικανότατης γραφίστριας Μαίρης Ικονιάδου, την βοήθησαν να εξασφαλίσει ετικέτες και συσκευασίες αιχμής, όπως και να τελειοποιήσει την ιστοσελίδα της.
«Ξόδεψα πολύ χρόνο και αρκετά χρήματα από την αρχή, γιατί ήθελα να έχω μία ολοκληρωμένη, αξιόλογη πρόταση». 

Μη φανταστείτε περίτεχνες, ακριβοθώρητες συσκευασίες - τα εκλεκτά καλούδια της έχουν το απλούστερο δυνατό περιτύλιγμα. Το ελαιόλαδο πωλείται σε ταπεινούς, παραδοσιακούς ως προς το υλικό μα φίνους σχεδιαστικά τενεκέδες, το παλαιότερο δοχείο που χρησιμοποιήθηκε για το ελληνικό λάδι. «Επιμένω στη χρήση του τενεκέ, καθώς αφενός είναι η παραδοσιακή συσκευασία του λαδιού, αφετέρου, και σημαντικότερο, παραμένει ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος προστασίας του από τη θερμότητα και τις συνθήκες του περιβάλλοντος, εν αντιθέσει με το γυαλί.»

Στα best sellers της συγκαταλέγεται το πρωτότυπο τσάι από άνθη και φύλλα ελιάς ενώ ιδιαίτερης εκτίμησης χαίρει και το μέλι όλων των ποικιλιών: ανθόμελο, θυμάρι, πορτοκάλι, πεύκο ή έλατο βανίλια. Στην κορυφή της ζήτησης παραμένει φυσικά το ελαιόλαδο, αν και οι κάτοικοι του Λονδίνου δεν είναι απολύτως εξοικειωμένοι με την υφή και τη γεύση του ελληνικού. Αναζητούν κυρίως ελαιόλαδο με πιπεράτες νότες, ιδίως Ιταλικό, αφού αυτό προβάλλεται κατά βάση στις γνωστότερες τηλεοπτικές μαγειρικές εκμπομπές (βλέπε Jamie Oliver). «Αυτό γνώρισαν πρώτο, ήταν διαδεδομένο εδώ πολύ πριν το ελληνικό, με αρκετά οργανωμένο δίκτυο, οπότε χρειάζεται χρόνος μέχρι να εξοικειωθούν με την ηπιότερη, ελληνική εκδοχή του» εξηγεί η Μαριάννα.

Ωστόσο τα δείγματα είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά και η δεσποινίς Oliveology ήδη προμηθεύει εστιατόρια και delicatessen σε όλη την Αγγλία. Σχεδιάζει, με βάση πάντοτε το Λονδίνο, την επέκταση του δικτύου διάθεσης των προϊόντων της προς ανατολάς: Ιαπωνία, Μαλαισία, και Χονγκ-Κονγκ‎ είναι κάποιοι από τους επόμενους εμπορικούς της στόχους.
Απώτερη επιθυμία της είναι το Oliveology να μετατραπεί σε γενικότερο προμηθευτή ελληνικών προϊόντων: βότανα, αλλαντικά, φιστίκια Αιγίνης, πιπεριές αλλά και τα ιδιαιτέρως δημοφιλή στην Αγγλαιτέρα φέτα και χαλούμι.

Οι διαμένοντες αλλά και όσοι πρόκειται να επισκεφθείτε το Λονδίνο αξίζει να επιχειρήσετε μία βόλτα στην γεμάτη αρώματα και νοστιμιές αγορά του Borough Market, όπου θα βρείτε τη Μαριάννα κάθε Πέμπτη και Παρασκευή από τις 11 το πρωί ως τις 5 το απόγευμα και το Σάββατο, κάπως νωρίτερα, από την όγδοη πρωινή ως τις 5 το απόγευμα. Αναλυτικότερες πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα της και τη διάθεσή τους μπορείτε να βρείτε στην πληρέστατη ιστοσελίδα της oliveology.co.uk.

Ελαιώνες Σακελλαρόπουλου «Αρμονία»
Σπάρτη, Λακωνία
bioarmonia.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Παραγωγοί + προϊόντα'