Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Γλυκό με τριαντάφυλλα του κήπου μου

της Αμαλίας Λογαρά Συνταγέςτριαντάφυλλα, γλυκό τριαντάφυλλο

Πάμε μια βόλτα στον μπαξέ; Στις αγκινάρες και στις λεμονιές, στα μαρούλια, τα σπανάκια και τα μπίζα, περνώντας μέσα απ’ τις κατάφορτες τριανταφυλλιές. Σήμερα θα κόψουμε τριαντάφυλλα πριν τα τσακίσει η ζέστη: κόκκινα, λευκά, ροζ, που γεμίζουν τον κήπο μυρωδιές κι αρώματα και μ’ αυτά θα φτιάξουμε μοσχομυριστό γλυκό του κουταλιού.

Photo: anatoly.gr
Photo: anatoly.gr

Γλυκό τριαντάφυλλο  

Υλικά

  • 250 γραμμάρια ροδοπέταλα 
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 1 κούπα νερό
  • χυμό ενός λεμονιού
  • 2 κουταλιές της σούπας γλυκόζη 

Μαζέψτε τα τριαντάφυλλα από τις εκατόφυλλες αράντιστες τριανταφυλλιές*. Κρατήστε ένα - ένα τριαντάφυλλο στη χούφτα ανάποδα: τα φύλλα προς στο εσωτερικό της, το κοτσάνι έξω από τη χούφτα. Τραβήξτε το κοτσάνι, αφαιρέστε το και μ’ ένα ψαλίδι κουρέψτε οριζόντια τη βάση των φύλλων που ενώνονται πάνω στο κοτσάνι. (Αυτό γίνεται γιατί οι άκρες των φύλλων είναι σκληρές).

Καθώς τα έχουμε κόψει, απομένουν και κάποιοι λεπτοί κόκκοι (οι στήμονες) στο κέντρο του τριαντάφυλλου, που πρέπει να καθαριστούν με το χέρι και να φύγουν. Ζυγίστε 250 γραμμάρια καθαρά ροδοπέταλα, πλύνετέ τα καλά κι αφήστε τα να στεγνώσουν. Μετά, βάλτε τα σε μια πλατιά κατσαρόλα και ρίξτε πάνω από τα φύλλα ένα κιλό ζάχαρη. Τρίψτε ανάμεσα στις παλάμες σας τα φύλλα με τη ζάχαρη κι αφήστε να σταθούν για 2 ώρες ώστε να βγάλουν χυμούς κι αρώματα.

Ύστερα, προσθέστε μία κούπα νερό και βάλτε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά (με σκεπασμένο το καπάκι στην αρχή, για να λιώσει η ζάχαρη που βρίσκεται στα τοιχώματα της κατσαρόλας). Όταν πια λιώσει η ζάχαρη, αφαιρέστε το καπάκι και δυναμώστε τη φωτιά. Μη το «δέσετε» πολύ γιατί θα ζαχαρώσει εύκολα. (Για να δοκιμάσουμε αν ένα γλυκό έδεσε ρίχνουμε μια σταγόνα πάνω στο νύχι κι αυτή πρέπει να σταθεί και να μη σπάσει. Στο τριαντάφυλλο γλυκό όμως πρέπει η σταγόνα να σταθεί για λίγο κι αμέσως μετά ν’ απλώσει - τότε είναι εντάξει).

Όταν λοιπόν κοντεύει να δέσει, προσθέστε χυμό ενός λεμονιού και δύο κουταλιές της σούπας γλυκόζη. Ανακατέψτε τη γλυκόζη, αφήστε να πάρει έναν χόχλο ακόμα και κατεβάστε την κατσαρόλα απ’ τη φωτιά. Βάλτε το γλυκό στα βαζάκια και αποστειρώστε τα (με τον τρόπο που έχουμε πει στο παρελθόν).

* Γλυκό γίνονται όλα τα μοσχοβολιστά τριαντάφυλλα αρκεί να είναι τρυφερά και καθαρά , χωρίς φάρμακα και λιπάσματα. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Αμαλίας Λογαρά

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'