Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Σαββατιανό, ο θησαυρός των Μεσογείων

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Η πιο μυρωδάτη ντομάτα

του Φαμπρίτσιο Μπουλιάνι Συνταγέςψωμί, ντομάτες, ελαιόλαδο, pappa al pomodoro

Ένα, δύο, τρία φτωχικά υλικά αρκούν για ένα θεσπέσιο γεύμα. Η τιμή τους χαμηλή, η αξία τους ανυπολόγιστη. Είναι σούπα; Είναι χυλός κατ’ ουσίαν αλλά αν πεις δυνατά αυτή τη λέξη, όλοι, βιαστικοί και προκατειλημμένοι, θα νομίζουν ότι πρόκειται για παιδική  τροφή. Pappa al pomodoro είναι το όνομά του και στις μέρες της μιζέριας είναι αντίδοτο με τα έξοχα, ταπεινότατα υλικά του.
Αντίδοτο και λύση μαζί.

  • 500 gr. ντομάτες βιολογικές, ώριμες, ξεφλουδισμένες
  • 300 γρ. χωριάτικο ψωμί μπαγιάτικο χωρίς την κόρα
  • 1 καυτερό πεπεροντσίνο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 λίτρο ζωμό λαχανικών
  • έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 ματσάκι βασιλικό
  • αλάτι και πιπέρι

Την προηγουμένη ετοιμάζουμε τον ζωμό των λαχανικών (αλλιώς χρησιμοποιούμε έτοιμο σε κύβο , αρκεί να' ναι βιολογικός)

Για τον ζωμό των λαχανικών

  • 1 ½ λίτρο νερό χωρίς χλώριο (έχει μεγάλη σημασία)*
  • 150 γρ. καρότο
  • 150 γρ. σέλερι
  • 50 γρ. πράσο
  • 100 γρ. κρεμμύδια
  • 2 καρφάκια γαρίφαλο
  • 1 φύλλο δάφνης

Σε μια βαθιά κατσαρόλα ροδοκοκκινίζουμε σε λάδι τα σκόρδα μαζί με το πεπεροντσίνο. Μόλις πάρουν χρώμα τα σκόρδα, τα αφαιρούμε.
Κόβουμε τις ντομάτες σε φέτες και τις σωτάρουμε στο αρωματισμένο λάδι της κατσαρόλας, μέχρις ότου λιώσουν.
Σπάμε το ψωμί σε κομμάτια με τα χέρια μας (ή με μαχαίρι κόβουμε σε μεγάλες μπουκιές), το ρίχνουμε στις ντομάτες και ανακατεύουμε μέχρις ότου το ψωμί ρουφήξει όλη τη ντομάτα.
Αν έχουμε τον δικό μας φρέσκο ζωμό λαχανικών, τον περνάμε πρώτα από λεπτό σουρωτήρι και τον ρίχνουμε μετά στην κατσαρόλα με τη ντομάτα και το ψωμί. Αφήνουμε να σιγοβράσει για 30-35’ σε μέτρια φωτιά.

Το τραβάμε από το μάτι και το αφήνουμε για μία ώρα ήσυχο.

Σερβίρουμε κρύο ή ζεστό με πιπέρι, τα φύλλα του βασιλικού κομμένα με τα χέρια και μπόλικο εξαιρετικό ελαιόλαδο.

[O σεφ Φαμπρίτσιο Μπουλιάνι είναι η ψυχή του ομώνυμου αθηναϊκού εστιατορίου Fabrizios']

Πρόσφατα άρθρα του Φαμπρίτσιο Μπουλιάνι

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'