Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Grape Travel: Λίγο πριν το Πάσχα ταξιδεύουμε στην Ηπειρο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Τα καλά νέα

της Χριστίνας Ταχιάου Proplant, χωράφια, σπόροι, νέοι αγρότες

«Τώρα το Πάσχα που θα πάτε στα χωριά, κοιτάξτε γύρω σας: τα χωράφια καλλιεργούνται ξανά!» έγραψε στο status του στο facebook ο Άρης Παπαχρήστου. Γεωπόνος και αγρότης, ιδιοκτήτης της εταιρείας Proplant, θέλει να στείλει το μήνυμα: «Δεν είναι όλα στραβά. Κοιτάξτε γύρω σας. Κάτι γίνεται».

Photo: demotix.com
Photo: demotix.com

Η Proplant προμηθεύει τους καλλιεργητές οπωροκηπευτικών με σπόρους και φυτά και ο κύριος Παπαχρήστου κάνει λόγο για μεγάλη ζήτηση πλέον. «Από τον Ιανουάριο οι πωλήσεις σπόρων ξεκίνησαν πολύ δυναμικά και ακολουθούν οι πωλήσεις σπορόφυτων. Σε πληροφορώ ότι όλοι εμείς με τα φυτώρια δεν μπορούμε πια να ανταποκριθούμε στη ζήτηση! Δεν έχουμε τη δυνατότητα να ικανοποιήσουμε όλες τις παραγγελίες».

Τα οπωροκηπευτικά, όπως εξηγεί, κινούνται σε καθεστώς ελεύθερης αγοράς από το 1981.
Χωρίς αποζημιώσεις. Όσο για τις επιδοτήσεις, αφορούν το αρχικό κεφάλαιο αλλά τις βλέπει να έχουν στηθεί σε τελείως λάθος σχεδιασμό. Οι πωλήσεις των σπόρων και των φυτών πάντως δείχνουν καθαρά ότι η στροφή στον πρωτογενή τομέα ήδη γίνεται. Εκτός από τις πωλήσεις των φυτώριων, θεωρεί ενδεικτικό της στροφής την αύξηση στην τιμή ενοικίασης των χωραφιών αλλά και το γεγονός ότι βλέπουμε πλέον χωράφια καλλιεργημένα. «Για χρόνια φαινόταν ότι δεν υπάρχει τάξη στα χωράφια, ήταν παρατημένα. Πλέον αυτό έχει αλλάξει. Τα χωράφια ξαναέγιναν χωράφια». Πρόσφατα γύρισε όλη την Πελοπόννησο και είδε τεράστια διαφορά σε σχέση με την κατάσταση πριν από δυο χρόνια.

Για την αύξηση στην τιμή ενοικίασης δίνει ενδεικτικά νούμερα: «Κάποτε τα ποτιστικά κόστιζαν 80, 100, 150 ευρώ το στρέμμα το χρόνο. Την εποχή των εύκολων χρημάτων, τότε που όλοι περίμεναν ότι στο χωράφι τους θα “φυτρώσουν” φωτοβολταϊκά, υπήρξε μια αύξηση. Πριν λίγα χρόνια όμως, εφόσον κι αυτό πέρασε, οι τιμές έπεσαν πολύ. Στη Φθιώτιδα για παράδειγμα τα χωράφια στον κάμπο νοικιάζονταν προς 70 ή 80 ευρώ το στρέμμα και τα ορεινά μόλις 40. Αυτή τη στιγμή τα καμπίσια ξαναπλησιάζουν τα 100 ευρώ και δε βρίσκεις εύκολα διαθέσιμα στρέμματα. Αυτή η άνοδος κατά 10, 20, 30 ευρώ ανά στρέμμα τον χρόνο δείχνει ότι κάτι αλλάζει».

Ας κοιτάξουμε γύρω μας λοιπόν!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Χριστίνας Ταχιάου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Ειδήσεις'