Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Γαύρος σε φύλλο κρούστας και σάλτσα βουτύρου με σαφράν

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

H μακαρονάδα της Πέμπτης: τσαχπινιά και γλύκα

της Αναστασίας Λαμπρία Συνταγέςμακαρόνια, ντομάτες, σκόρδο, ρόκα

Μετά την πασχαλινή ευωχία γύρω από τα αμνοερίφια και με το θέρος να καλπάζει ασυγκράτητο (παρά τα πρόσκαιρα ναζάκια) τα βράδια γύρω από το τραπέζι θέλουν άλλα κόλπα.
Με τσαχπινιά, με άρωμα, με γλύκα.

Μακαρονάδα με ψητές ντομάτες, σκόρδο και ρόκα

  • 600 γρ. μικρές σφιχτές ώριμες ντομάτες, κομμένες στη μέση
  • 2 κουταλιές ξύδι μπαλσάμικο
  • 2 κεφάλια σκόρδο
  • 1/3 φλιτζ. καλό ελαιόλαδο και ελάχιστο ακόμη
  • αλάτι και πιπέρι
  • 500 γρ. λινγκουίνι ή σπαγγέτι
  • τυρί πεκορίνο
  • 1 ματσάκι ρόκα

Ζεστός φούρνος στους 220 υποδέχεται τις ντομάτες: κομμένες στα δύο, είναι απλωμένες μέσα σε ένα ταψάκι ή πυρέξ, αρωματισμένες με το μπαλσάμικο, αλάτι και πιπέρι. Τις αφήνουμε γύρω στη μισή ώρα περίπου μέχρι να σκάσει λίγο η φλούδα τους και να 'χουν ωραίο χρώμα. 

Δίπλα τους, στο ίδιο σκεύος, έχουμε βάλει το σκόρδο: ενιαία τα κεφάλια, μόνο λίγο έχουμε κόψει τη μια τους άκρη, τυλιγμένα καλά σε αλουμινόχαρτο. Αυτά θα κάνουν τη διαφορά. Στα 20 λεπτά τα βγάζουμε, ξετυλίγουμε και ζουλάμε το φλοιό προς το σημείο που κόψαμε. Θα βγει γλυκύτατο ψημένο σκορδάκι, χωρίς την αψάδα, μόνο το άρωμα (ενδείκνυται απολύτως και για όσους απεχθάνονται το είδος!).

Έτοιμες οι ντομάτες; Τις μεταφέρουμε σε ένα τηγάνι μαζί με τον πουρέ του σκόρδου, το ελαιόλαδο
(1/3 φλιτζ) και τα αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για ελάχιστον (το πολύ 5 λεπτά) ώστε τα αρώματά τους να μπλεχτούν ωραία.
Όλα αυτά συμβαίνουν ενόσω τα λινγκουίνι μας βράζουν κατά τα γνωστά (σε αλατισμένο νερό, χωρίς να παραβράσουν, 1 λεπτό λιγότερο από τον ενδεικνυόμενο χρόνο της συσκευασίας).
Σουρώνουμε (κρατάμε και λίγο νερό από την κατσαρόλα μπας και χρειαστεί εάν μας φαίνονται στεγνά) και ομορφαίνουμε αποφασιστικά με τη σάλτσα από το τηγάνι. Από επάνω κόβουμε με τα χέρια τα φύλλα της ρόκας και με ξύσματα ή τριμμένο πεκορίνο. Μια ρευστή κλωστούλα από ελαιόλαδο ολοκληρώνει και καθόμαστε.

Πιπέρι παραπάνω θα τρίψουμε από τον μύλο, καθισμένοι πια στο τραπέζι.

Φωτο και συνταγή: simply-delicious.co.za

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Αναστασίας Λαμπρία

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'