Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

5 αστέρια: τα άνθη της Λόντρας

του Δημήτρη Μπούτου Λονδίνο, λουλούδια, άνοιξη

Μπορεί η βρετανική πρωτεύουσα να είναι συνώνυμη της ατέλειωτης μουντάδας και συννεφιάς, όμως με τον ερχομό της άνοιξης το Λονδίνο μεταμορφώνεται. Η υγρασία και οι βροχές του χειμώνα χαρίζουν στην πόλη τους εαρινούς μήνες λιμπιστερά άνθη που ξεπηδούν παντού· από τους κηπάκους των σπιτιών ως τα επιμελώς φροντισμένα παρτέρια των πάρκων. Ήδη από τις πρώτες στιγμές της άφιξής σου, από τα παράθυρα του τρένου που σε πηγαίνει απ' το αεροδρόμιο ως το κέντρο, παρατηρείς φτωχογειτονιές και σπιτάκια που φέρουν την ομορφιά της εγκατάλειψης: ξεβαμμένες πήλινες γλάστρες στα σκαλιά και πολύχρωμα άνθη να ξεχωρίζουν μπροστά στους ξεθωριασμένους τοίχους τους.

Η επέλαση των λουλουδιών συνεχίζεται στους κεντρικότερους δρόμους, όπου η φύση αφήνει μικρές, πολύχρωμες πινελιές να εισβάλλουν αριστουργηματικά στο αστικό τοπίο. Σε κάθε γωνία βρίσκεται και ένα ολάνθιστο δέντρο φορτωμένο με άνθη κερασιάς, λευκά, ροζ ή κίτρινα, που σχεδόν σε αναγκάζει να περπατάς με το κεφάλι ψηλά.

Περνώντας ανέμελα από τις εισόδους των σπιτιών δεν μπορείς παρά να θαυμάσεις τις τόσο φροντισμένες γλάστρες, μικρές ή μεγαλύτερες, όπως αυτή με τις βιόλες όλων των χρωμάτων στην περιοχή του Angel.

Από κάτω της ένα φουσκωμένο χαλί κάποιου είδους πασχαλιάς, που σχεδόν αστραπιαία σκύβεις και μυρίζεις. Με νοιάξιμο και φροντίδα φαίνεται πως οι νοικοκυραίοι τούτου του σπιτιού έχουν φτιάξει τον όμορφο κηπάκο τους.

Κάμποσα στενά παρακάτω επιτέλους τουλίπες! Για την ακρίβεια «fringe tulips» - έτσι μας τις συστήνει η ευγενέστατη νοικοκυρά που τις ποτίζει. Καμαρώνοντας για τον κήπο της στέκεται λίγο πιο πέρα και μας επιτρέπει να τις φωτογραφίσουμε. Πορτοκαλί απ' έξω, κίτρινες από μέσα, θυμίζουν λαχταριστά φρούτα που μόλις ξεφλουδίστηκαν.

Ανάμεσά τους παπαρούνες και διάφορα μικρά λουλούδια που έχουν φυτρώσει από μόνα τους.
Η περήφανη κηπουρός αρνείται να τα πειράξει, γιατί της φαίνονται «σαν μια μεγάλη οικογένεια», όπως λέει, και δεν της πάει η καρδιά να ξεριζώσει κάποιο. 

Οι χρωματιστές βιόλες βρίσκονται σε όλα τα πάρκα. Ιδίως σε εκείνο του Hyde, ένα από τα μεγαλύτερα της πόλης, τις συναντάς άλλοτε μωβ, άλλοτε λευκές, με πλούσια φυλλώματα ανάμεσά τους. Όλες μαζί συνθέτουν τον πιο πλουμιστό, φυσικό διάκοσμο διακόπτοντας ευχάριστα το γκρίζο της μητρόπολης.

Και φυσικά ο κισσός, ο βασιλιάς της υγρασίας. Σε αυτό το πανέμορφο διώροφο διαμέρισμα στο Highbury η πρασινάδα του γλιστρά στις εσοχές των παραθύρων και της εισόδου φτιάχνοντας δροσερές, σκιερές γωνιές, ξεκούραστες για τα μάτια.

Με τέτοια χρώματα και ευωδιές σκέφτομαι πως κανείς στην πόλη δε θα έπρεπε να γκρινιάζει για τη συννεφιά και τις βροχές. Το νερό χαρίζει τόση ομορφιά και γονιμότητα! Τα ανοιξιάτικα λουλούδια σπάνε την πλήξη της φαιάς Λόντρας και την κάνουν να μοιάζει με μεγάλο, χρωματιστό κήπο.

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Ειδήσεις'