Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Η Τέχνη του Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Χωρίς βούτυρο, μήτε αυγά: κέικ θαύμα!

της Λεονί Σταφυλά Συνταγέςκέικ, χοληστερίνη, μήλο, φιστίκια, φιστίκια Αιγίνης

Όλα ξεκίνησαν με κάτι εξετάσεις αίματος που έδειξαν κάπως τσιμπημένη χοληστερίνη. Έτσι άρχισε το (όχι πάντα πετυχημένο) κυνήγι των τροφών με χαμηλή χοληστερίνη, το διάβασμα (σαν να πρόκειται να δώσω εξετάσεις) και οι πειραματισμοί!

Παράλληλα άρχισα να βλέπω το βούτυρο σαν τον μανιακό δολοφόνο! Εντάξει, δεν ήταν και τόσο σοβαρά τα πράγματα ήταν όμως ό,τι έπρεπε για να με γεμίσουν ενοχές. Γι’ αυτό και λάτρεψα ένα μικρό κειμενάκι, ούτε θυμάμαι πού το βρήκα, που έλεγε ότι το μήλο μπορεί κάλλιστα να συμπεριφερθεί όπως το βούτυρο - φαντάζομαι ότι η πηκτίνη παίζει τον ρόλο της σ’ αυτό.

Μετά από αρκετές δοκιμές λοιπόν κατέληξα στα εξής:

  • Για να χρησιμοποιηθεί πρέπει να γίνει πουρές - το κόβω σε κομμάτια, το βράζω με λίγο νερό και το πολτοποιώ.
  • Η αναλογία είναι ένα προς ένα, όσο βούτυρο δηλαδή ζητάει μια συνταγή τόσο πουρέ μήλου ζυγίζω.
  • Περιορίζω επίσης τη ζάχαρη· το μήλο έχει αρκετή από μόνο του.

Μέχρι στιγμής το έχω δοκιμάσει μόνο σε κέικ (όπως αυτό που ακολουθεί που δεν έχει ούτε αυγά). Μένει να δοκιμαστεί σε κρέμες και άλλα γλυκά για να έρθει επιτέλους η πλήρης απενοχοποίηση!

Κέικ χωρίς βούτυρο και αυγά

  • 2-3 μήλα (θα χρειαστούμε 160 γρ. πουρέ μήλου)
  • 120 γρ. χυμό πορτοκάλι (περίπου 1 φλιτζάνι)
  • 130 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 200 γρ. αλεύρι
  • 100 γρ. αμύγδαλα σε σκόνη
  • 100 γρ. φιστίκι Αιγίνης σε σκόνη
  • 50 γρ. ξερά βερίκοκα μουλιασμένα σε 40 γρ. γλυκό κρασί
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ

Για το σιρόπι (προαιρετικό)

  • 1 πορτοκάλι σε λεπτές φέτες
  • Χυμό από 1/2 πορτοκάλι
  • 1/2  φλιτζάνι νερό
  • 1/2  φλιτζάνι ζάχαρη

Φτιάχνουμε τον πουρέ του μήλου. Καθαρίζουμε τα μήλα, βγάζουμε τους σπόρους και τα κόβουμε σε κομματάκια σε μια κατσαρόλα. Ρίχνουμε μισό ποτήρι νερό και το ξυλάκι της κανέλας και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν σκεπασμένα μέχρι να μαλακώσουν - περίπου ένα τέταρτο.

Τα στραγγίζουμε από το πολύ νερό, πετάμε την κανέλα και με την πρέσα του πουρέ (ή ραβδομπλέντερ) τα πολτοποιούμε. Ζυγίζουμε τον πουρέ και κρατάμε τα 160 γρ. που χρειαζόμαστε (το υπόλοιπο στο ψυγείο παρακαλώ).

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα τον πουρέ μήλου, τον χυμό, την ζάχαρη, το αλεύρι κοσκινισμένο, τα αμύγδαλα και το φιστίκι. Πολτοποιούμε τα βερίκοκα μαζί με το γλυκό κρασί και τα ανακατεύουμε και αυτά στο μίγμα.

Στρώνουμε με λαδόκολλα μια στρογγυλή φόρμα με διάμετρο γύρω στα 26 εκ. και πασπαλίζουμε με ζάχαρη. Αδειάζουμε το μείγμα, το ισιώνουμε και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για περίπου 50 λεπτά.

Δέκα λεπτά πριν το βγάλουμε από τον φούρνο ετοιμάζουμε το (προαιρετικό) σιρόπι: Βάζουμε τις φέτες και όλα τα υπόλοιπα υλικά σε μια κατσαρόλα και τα αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά.

Μόλις βγάλουμε το κέικ από το φούρνο, εάν πρόκειται να το σιροπιάσουμε, ρίχνουμε το σιρόπι, το αφήνουμε λίγο να τραβήξει και το ξεφορμάρουμε.

Το στολίζουμε με τις φέτες του πορτοκαλιού που έβρασαν στο σιρόπι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Λεονί Σταφυλά

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'