Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Τα παραδοσιακά ζυμαρικά του Ιω. Καραγιάννη

του Δημήτρη Μπούτου Παραγωγοί + προϊόνταζυμαρικά

Ο θησαυρός του απαιτητικού μακαρονά βρίσκεται στη φημισμένη για τα γαλακτοκομικά προϊόντα της Τραχειά Αργολίδας και συγκεκριμένα στο εργαστήριο και αρτοποιείο του κ. Ιωάννη Καραγιάννη.

Από το 1996 μέχρι σήμερα εκεί παράγονται χυλοπίτες, λαζάνια, τραχανάς, αλλά και παξιμάδια και βουτήματα τα οποία ξεχωρίζουν για την… ταυτότητά τους. Ο κ. Καραγιάννης χρησιμοποιεί αποκλειστικά πρώτες ύλες από πτηνοτρόφους και κτηνοτρόφους της περιοχής: το σιτάρι για το αλεύρι και το σιμιγδάλι, τα φρέσκα αυγά τοπικής παραγωγής, το γάλα και τα λαχανικά έρχονται απευθείας από τους ντόπιους παραγωγούς και καλλιεργητές.

Με αυτό τον τρόπο τα ζυμαρικά του συνδυάζουν πλούσια διατροφική αξία και παραδοσιακή γεύση. Από το αρχικό ζύμωμα μέχρι και την τυποποίησή τους, απουσιάζει κάθε είδος συντηρητικού, χημικά πρόσθετα ή τεχνητές χρωστικές ουσίες. Μετά τη ζύμωσή τους τα φρέσκα ζυμαρικά τοποθετούνται σε ειδικά «συρτάρια» μέσα στο ξηραντήριο του εργαστηρίου. Εκεί, με τη βοήθεια θερμού αέρα που ρέει συνεχώς, στεγνώνουν και παίρνουν την τελική υφή τους. Στον ίδιο χώρο πραγματοποιείται και το τελικό στάδιο, η συσκευασία τους και η τοποθέτησή τους στα ράφια, κάνοντάς τα διαθέσιμα σε κάθε επισκέπτη του εργαστηρίου.

Τα παραδοσιακά αυτά ζυμαρικά είναι η βάση για απεριόριστες συνταγές τόσο της παραδοσιακής όσο και της νέας ελληνική κουζίνας. Είτε ως κυρίως πιάτο, είτε ως σούπα, συνοδεύοντας ψάρι ή κρέας εξασφαλίζουν γεύματα πλούσια σε γεύση και διατροφική αξία.

Ωστόσο μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε πιο… μοντέρνες εκδοχές, όπως οι σαλάτες ζυμαρικών!

Το δίκτυο των καταστημάτων που προμηθεύονται τα προϊόντα του κ. Καραγιάννη είναι περιορισμένο. Επιμένει να διαθέτει τα προϊόντα του σε χαμηλούς και σταθερούς ρυθμούς, θέλοντας να διατηρήσει τον αγνό και παραδοσιακό τους χαρακτήρα.

Δίνοντας ξεχωριστή προσοχή και στον τρόπο της διάθεσης των ζυμαρικών του, προγραμματίζει τρία δρομολόγια κάθε εβδομάδα, ώστε να διοχετεύει τα αθηναϊκά καταστήματα που συνεργάζεται με προσωπική επιμέλεια.

Πέρα από τα ξεχωριστά ζυμαρικά, το εργαστήριο του κυρίου Καραγιάννη προσφέρει και εξαίσια αρτοποιήματα: ψωμί Τραχειάς, παξιμάδια και βουτήματα φτιαγμένα με παραδοσιακά υλικά της περιοχής. Τα προϊόντα του είναι διαθέσιμα σε δύο ακόμα αρτοποιεία σε Ερμιόνη και Πόρτο Χέλι. Ωστόσο ο επισκέπτης του εργαστηρίου στην Τραχειά θα έχει την ευκαιρία στον ίδιο χώρο να απολαύσει μεγάλη ποικιλία και από τα δύο είδη!

Ιωάννης Καραγιάννης
Τηλέφωνο: 27530 71497
Διεύθυνση: Τραχειά, Δήμος Επιδαύρου, Αργολίδα
E-mail:  ioanniskaragiannis@hotmail.com

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Παραγωγοί + προϊόντα'