Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Νηστεία σημαίνει φασόλια

του Δημήτρη Μπούτου όσπρια, φασόλια, νηστεία, νηστίσιμα

Ακόμα και οι πιο δύσκολοι και λιχούδηδες τώρα, προς το τέλος της νηστείας, ας φανούμε εγκρατείς. Για δύο-τρεις μέρες θα χορτάσουμε με όσπρια - όχι νερόβραστα και σκέτα, επουδενί, μπλεγμένα σε σαλάτες φουλ του μυρωδικού, λαχανικά της εποχής και με σάλτσες λιτές αλλά νόστιμες που σκαρώνονται στο λεπτό. Φασόλια η βάση, ο χορταστικός άρχοντας των οσπρίων, μουσκεμένα ή ελαφρώς βρασμένα, ίσα να μαλακώσουν, ή περασμένα από κατσαρόλα και φούρνο. Δυο-τρεις τσαχπινιές και, τώρα μάλιστα, αμέσως ζωηρεύει το νηστίσιμο τραπέζι.

Photo: kalisasorexi.com
Photo: kalisasorexi.com

Το μεγάλο κόλπο για να γίνουν δελεαστικά τα αποβραδίς βρασμένα/μουσκεμένα φασόλια είναι οι γρήγορες σαλάτες. Κάπως έτσι τα αγάπησε και η Στέλλα Αλαφούζου: μαυρομάτικα με καρότα, ντοματίνια, πιπεριές, σέλινο και μαϊντανό και σάλτσα με μπαλσάμικο, λεμόνι και σκόρδο. Μπορεί να μείνει εντός ψυγείου ως και για 3 ημέρες, θα είναι το ίδιο φρέσκια!

Η Ευφροσύνη Κάτσουνα σοφά τα ταίριαξε με βλίτα, κολοκυθάκια, ντομάτα και αγγούρι, και κατέληξε με γαβάθα όλο χρώμα, σαν χωριάτικη σαλάτα δροσερή, απολύτως νηστίσιμη, το δίχως άλλο χορταστική. Είτε μαυρομάτικα είτε άσπρα ξερά φασόλια, και τα δύο δένουν το ίδιο ωραία.

Στην ίδια λογική και η σαλάτα-Πολυσπόρι της Αγλαΐας Κρεμέζη με φασόλια, κουκιά, ρεβίθια, μάραθο και σκορδάτη σάλτσα με ταχίνι. Σερβίρεται ως και τις τελευταίες μέρες της νηστείας, ακόμα και τη μεγάλη Παρασκευή, αφού δεν έχει ίχνος ελαιόλαδο.

Φουλ του φασολιού και οι ευρηματικές σαλάτες του Κώστα Τσαούση. Η πρώτη, του «λιτού βίου», αρκείται στα «σεμνά και ταπεινά» υλικά της ελληνικής γης. Τριών ειδών φασόλια (και μαυρομάτικα), φακές και ρεβίθια. Λαδολέμονο, φρέσκο κρεμμύδι, φρέσκος και ο άνηθος και ιδού το θαύμα ανοιχτό σε παραλλαγές: της ταιριάζει και λίγο μπαλσάμικο ή χυμός από λάιμ.

Έπεται η, επίκαιρη, σαλάτα του χαμηλού ΦΠΑ: μαυρομάτικα με σέσκουλα και άφθονο άνηθο-μάραθο. Τα φασόλια βρασμένα al dente, να κρατάνε στο δόντι, και τα μπόλικα μυρωδικά να ισορροπούν την αψάδα του κρεμυδιού που μόλις γιαχνίζεται, δεν τσιγαρίζεται για να μη μαραθεί. Χυμός λεμονιού ή λίγο καλό ελαιόλαδο στο τέλος.

Με λίγο μαγείρεμα παραπάνω τα φασόλια θα μαλακώσουν και θα νοστιμέψουν και στον φούρνο. Προτιμά τις χάντρες η Αγλαΐα Κρεμέζη που βράζουν γρήγορα και τις ψήνει με καρότα, κρεμμύδι, πιπεριές, ντομάτα και πατάτες μόλις για 15 λεπτά. Μετά ελαιόλαδο και μυριστικά - στην ίδια συνταγή, μόλις λήξει η νηστεία, θα μπει λουκάνικο κομμένο σε φετούλες για να χορτάσουν όλοι.

Η Ευφροσύνη Κάτσουνα βάζει κατσαρόλα για συνδυασμό απρόσμενο, μυρωδάτα φασόλια με νεράντζι και μάραθο. Νεράντζι και σε χυμό και σε ξύσμα, πελτές ντομάτας και μάραθο προς το τέλος για να μείνει όσο πιο φρέσκος γίνεται.

Στα ψηφιακά μας κιτάπια έχουμε πολλές ακόμα ιδέες. Με την ετικέτα φασόλια θα τις βρείτε συγκεντρωμένες, νηστίσιμες και μη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Ειδήσεις'