Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Καλοκαιρινά μαγειρέματα για Δεκαπενταύγουστο στην αυλή

του Δημήτρη Μπούτου ΣυνταγέςΔεκαπενταύγουστος, καλοκαίρι, τραπέζι

Οπως συγκεντρώνονται τα μαγειρέματα των bostanistas στη διαδικτυακή κουζίνα μας, μοιάζει να ετοιμαζόμαστε για ένα μεγάλο θερινό τραπέζωμα, με καλοκαιρινή λασκάδα, σαν εκείνα των διακοπών που στρώνονται για κάμποσους ακριβούς φίλους. Σε περίοπτη θέση, ασφαλώς, τα κηπευτικά της εποχής. Με τα πόδια ακόμη γεμάτα άμμο, τις μύτες καμένες από τον ήλιο και τα μαλλιά βρεγμένα, στήνουμε το τραπέζι μας δίπλα στη θάλασσα και πίνουμε ορεκτική λεμονάδα όσο πιάτα, πιατάκια και πιατέλες καταφθάνουν στη σειρά.

Πριν καλά - καλά καθίσουμε, η Ευφροσύνη Κάτσουνα μας τρατάρει φέτες ψωμιού με βούτυρο, ξινομυζήθρα και τη «συκάτη» μαρμελάδα της, η όρεξη έχει ήδη ανοίξει.

Πατατοσαλάτες να μην ξέρεις ποια να διαλέξεις: με δροσερό τζατζίκι και περίσσιο άνηθο ή μήπως εκείνη με τη διεθνή καριέρα, πρασινωπή, με salsa verde, που ετοίμασε η Λεονί Σταφυλά; Κλεφτές πηρουνιές και από τις δύο.

Η αυλαία ανοίγει για τους μεζέδες με τους τραγανούς κολοκυθοκεφτέδες της Αμαλίας Λογαρά - κάπου εδώ φτάνουν στο τραπέζι τα καραφάκια με το ούζο, συνοδεία ταιριαστή - ... 

Photo: cupcakesomg.blogspot.gr
Photo: cupcakesomg.blogspot.gr

και φέτα τραγανή, περασμένη από το τηγάνι με μέλι και σουσάμι.

Φωτo: Αναστάσιος Μέντης, www.mentistudio.com
Φωτo: Αναστάσιος Μέντης, www.mentistudio.com

Η σειρά της πικάντικης, ακαταμάχητης τσακτσούκας: πιστή στην ανατολίτικη προέλευσή της, η Αγλαΐα Κρεμέζη την ετοίμασε με αρωματικές πιπεριές και από τον κήπο της και αυγά τηγανισμένα σε ντοματένια σάλτσα. Ο πήχης ανεβαίνει ψηλά για όσα θα ακολουθήσουν.

Δεν αργούν να φτάσουν οι μελιτζανοσαλάτες. Ένα παρ' ολίγον χουνκιάρ μπεγεντί από τον Δημήτρη Ποταμιάνο με τη μυρωδιά της καψαλισμένης μελιτζάνας να ξετρελαίνει και τον μπεκρή μεζέ από δίπλα για να ευχαριστιόμαστε σιγά σιγά οι κρεοφάγοι.

Γλυκοκαπνιστή η εκδοχή της Αγλαΐας Κρεμέζη που φτάνει σε μπουκιές, μοιρασμένη πάνω σε παξιμάδια, ό,τι πρέπει για τσιμπολόγημα. Και τριτώνει με τη ντελικάτη της Καλής Δοξιάδη, από τις λευκές της μελιτζάνες - κειμήλια.

Οι μακαρονάδες ήταν, είναι και θα παραμείνουν γυναικεία υπόθεση. Κασιώτικη η πρώτη, από την Αναστασία Λαμπρία, που κρατά τα σκήπτρα στα κόλπα τους: με γιαούρτι και γλυκά, καραμελωμένα κρεμμύδια.

Η δεύτερη λιτή μα πολυτελής: με αυγοτάραχο, από τη Λεονί Σταφυλά που μόλις την ετοίμασε στο κουζινέτο του ιστιοπλοϊκού της.

Ενδιαμέσως, δροσερές βουτιές στο τρεβλατζίκι του τροφοσυλλέκτη Φιλάρετου Ψημμένου και τη νέα του μαγειρική εμμονή, που δένει γάντι με τους πορφυρούς ψευτοκεφτέδες της Θάλειας Τσιχλάκη, πλασμένοι με παντζάρι και ρεβίθια. 

Γλυκόξινο κοτόπουλο τώρα, χρονομετρημένο, που η Αλέκα Κυφιώτη ετοίμαστε γυρίζοντας από την παραλία μόλις σε 20 λεπτά και απρόσμενη παέγια-μπριάμι από την Καλή Δοξιάδη, με όλα τα νόστιμα λαχανικά του μποστανιού της, που θα έκανε τους Ισπανούς να φρίττουν.

Για το πιο γλυκό φινάλε, εμπιστευόμαστε απολύτως τις Μαρίες Τσέκου και Πετρίδη. Λεμονάτο και φραουλένιο γιαουρτογλυκό αντίστοιχα, αμφότερα ανάλαφρα και ταιριαστά σε κάθε γεύμα.

Όσοι επιμένουν στα φρούτα, θα δοκιμάσουν σίγουρα ένα-δυο ροδάκινα ψητά, με ζαχαρένια κρούστα. Επειδή όμως η σοκολάτα δεν μπορεί να λείπει, ο κύκλος των γλυκών κλείνει με μαμαδίστικο προφιτερόλ και τα μπολ αδειάζουν πριν καν σερβιριστούν.

Ευχές για νόστιμο και γεμάτο καλοκαίρι!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'