Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Στους ροδώνες της Χαλκιδικής

της Χριστίνας Ταχιάου Παραγωγοί + προϊόντααρωματικά, αιθέρια έλαια, Χαλκιδική, κτήμα Pagonis

Εκτός από τη γνωστή, παραθαλάσσια, πολύβουη (και - μεταξύ μας! - κορεσμένη) Χαλκιδική, υπάρχει κι η πιο άγνωστη, ήρεμη, «χωριάτικη» Χαλκιδική. Η βόρεια, όπως την λένε. Η θάλασσα κλέβει όλη τη δόξα από το βουνό της, τον Χολομώντα, τον οποίο οι περισσότεροι επισκέπτονται μόνο για τις ταβέρνες του. Κι όμως, είναι ένα βουνό πανέμορφο, με την εναλλαγή των εποχών και των καιρών να μαγεύει, με διαδρομές για περπάτημα ή ποδήλατο, μανιτάρια και αρωματικά φυτά.

Στο Χολομώντα βρίσκεται το Παλαιοχώρι, στα 550 μέτρα, χτισμένο τον 5ο αιώνα μ.Χ, με αναφορές ότι η περιοχή κατοικούνταν από το 1500 π.Χ. Στα εύφορα εδάφη του ευδοκιμούν πλήθη από αρωματικά φυτά όπως η ρίγανη, η τριανταφυλλιά, το χαμομήλι, ο ζαμπούκος και πολλά άλλα. Είναι γνωστό επίσης για την καλλιέργεια πατάτας, φασολιών και σιτιρών.

Εκεί βρίσκονται οι ροδώνες του Κτήματος PAGONIS. Εκεί όπου, το 2007, η οικογένεια Παγώνη επέλεξε να καλλιεργήσει αρωματικά φυτά και να φτιάξει αποστακτήριο προκειμένου να μη χάνεται καθόλου χρόνος από τη στιγμή που κόβονται τα φυτά, να διατηρείται το άρωμα στο μεγαλύτερο βαθμό και να εξασφαλίζεται άριστη ποιότητα για τα αιθέρια έλαια. Η παραγωγή του κτήματος είναι από βασιλικό και δυόσμο μέχρι ροδοπέταλα, ροδέλαιο, ριγανέλαιο, λεβάντα, ευκάλυπτο, ανθόνερο κλπ. Εξαιρετικής ποιότητας είναι και το τσάι από τριαντάφυλλο αλλά και η βιολογική ρίγανη.

«Στην ελληνική αγορά τα αιθέρια έλαια δεν είναι τόσο γνωστά», μας λεν οι άνθρωποι του Κτήματος. «Αντίθετα, στο εξωτερικό χαίρουν μεγάλης εκτίμησης και, μέχρι στιγμής, εκεί δουλεύουμε περισσότερο. Κάναμε τοποθέτηση προϊόντων μας μέσω αντιπροσώπων αλλά και μέσω του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεταγγιτσίου». Ειδικότερα για τις εξαγωγές, τονίζουν ότι «δεν είναι εύκολο να σε εμπιστευτεί κάποιος αλλά αν το προϊόν μιλάει από μόνο του, τα καταφέρνεις».

Photo: Giorgos Zachos, pagonisoils.gr
Photo: Giorgos Zachos, pagonisoils.gr

Τα αρωματικά φυτά θέλουν υπομονή. Απαιτούνται κάποια χρόνια μέχρι να υπάρξει παραγωγή ενώ η απόσταξη είναι ευαίσθητη και ακριβή διαδικασία. Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι υπάρχουν πάρα πολύ καλές προοπτικές για τη συγκεκριμένη καλλιέργεια στην Ελλάδα.

pagonisoils.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Χριστίνας Ταχιάου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Παραγωγοί + προϊόντα'