Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Τα λαχανάκια Βρυξελλών γίνονται σούπα με μπλε τυρί

της Εύης Σκούρα Συνταγέςλαχανάκια Βρυξελλών, σούπα λαχανάκια Βρυξελλών, ζεστές σούπες, ιδιαίτερες συνταγές για σούπες, σούπες με λαχανικά, ευεργετικές σούπες, νόστιμες συνταγές για σούπες

photo: Εύη Σκούρα
photo: Εύη Σκούρα

Και να λοιπόν η συνταγή που σας υποσχέθηκα! Σούπα με λαχανάκια Βρυξελλών και μπλε τυρί, ένας πραγματικά εκπληκτικός συνδυασμός. Ένα θα σας πω, την δοκίμασαν άνθρωποι που δεν έτρωγαν με τίποτα τα λαχανάκια (βέβαια, αν κρίνω από τα σχόλια στην προηγούμενη ανάρτηση αρέσουν σε πολλούς περισσότερους απ’ ότι νόμιζα) και ενθουσιάστηκαν!

Τα λαχανάκια είναι ένα αρκετά παρεξηγημένο λαχανικό. Όσοι διαβάσατε την ανάρτηση για τις ευεργετικές τους ιδιότητες, θα διαπιστώσατε πόσο ωφέλιμα είναι. Δυστυχώς, ο κόσμος τα αποφεύγει, αλλά νομίζω πως τελικά όλα εξαρτώνται στο πως μαγειρεύεις το κάθε τι.

Σούπα με Λαχανάκια Βρυξελλών και Μπλε Τυρί

Την συγκεκριμένη συνταγή την έχω φτιάξει πολλές φορές. Έχω δοκιμάσει να τα σοτάρω και με βούτυρο και με λάδι και κατέληξα πως λίγο βούτυρο, ή μισό βούτυρο μισό λάδι είναι η πιο γευστική επιλογή. Το θέλουν το βουτυράκι τους!

Επίσης δοκίμασα να την φτιάξω και με ζωμό λαχανικών και με ζωμό κότας. Το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο γευστικό, άρα διαλέγετε και παίρνετε.

Όσο για το τυρί, το μπλε τυρί είναι ιδανικό. Η αρχική συνταγή από το “From a Chef’s Kitchen” (εξαιρετικό μπλογκ btw) είχε ρικότα, αλλά λόγω της αδυναμίας μου στο μπλε τυρί (την οποία έχω εκφράσει πολλάκις…) είπα να το δοκιμάσω. Έρωτας με την πρώτη κουταλιά! Μετά τη δοκίμασα και με ώριμο stilton και του πήγαινε εξίσου, απλά πιθανόν να θέλει λίγο μικρότερη ποσότητα. To stilton έχει πιο έντονη γεύση και άρωμα. Ας δούμε την συνταγή:

Συνολικός χρόνος:    30 λεπτά

Μερίδες:    4-5

Υλικά:

2 κουταλιές βούτυρο
1 κουταλιά ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
700 γρ. λαχανάκια Βρυξελλών, καθαρισμένα και κομμένα στα 2 ή στα 4 ανάλογα με το μέγεθος τους (κρατήστε στην άκρη 4 για την διακόσμηση)
1 λίτρο ζωμό λαχανικών, ή κότας (κατά προτίμηση σπιτικός)
40 γρ. μπλε τυρί
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διακόσμηση:

½ κουταλιά ελαιόλαδο
1/4 φλυτζανιού αμύγδαλα φιλέ, καβουρδισμένα
4 από τα λαχανάκια Βρυξελλών
επιπλέον μπλε τυρί (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Ζεσταίνετε το βούτυρο και το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.

Σοτάρετε το κρεμμύδι, σε μέτρια φωτιά και προσθέτετε το σκόρδο και τα λαχανάκια.

Προσθέτετε τον ζωμό, αφήνετε να πάρουν βράση, χαμηλώνετε την φωτιά και σιγοβράζετε για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν καλά τα λαχανάκια.

Προσθέτετε το μπλε τυρί και πολτοποιείτε την σούπα.

Προσθέτετε αλάτι και πιπέρι κατά βούληση.

Κόψτε τα 4 λαχανάκια που έχετε φυλάξει σε λεπτές φέτες. Ζεσταίνετε ελάχιστο ελαιόλαδο σε ένα τηγανάκι και σοτάρετε τα λαχανάκια για 2-3 λεπτά. Προσθέστε τους αλάτι και πιπέρι.

Σερβίρετε την σούπα στα πιάτα και διακοσμήστε τη με τις φέτες από τα λαχανάκια και λίγα αμύγδαλα φιλέ. Προαιρετικά, μπορείτε να προσθέστε και «ψίχουλα» από μπλε τυρί.

Τι λέτε? Σας έπεισα να τα δοκιμάσετε? Περιμένω εντυπώσεις.

*Η συνταγή είναι από το δίγλωσσο blog της Εύης Σκούρα The Healthy Cook

photo: Εύη Σκούρα
photo: Εύη Σκούρα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Εύης Σκούρα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'

Σχολιαστε


έως 2000 χαρακτήρες