Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Πικάντικα, σκορδάτα σουτζουκάκια

της Μαρίνας Μαυρομάτη Συνταγέςσουτζουκάκια, κιμάς, σκόρδο, μπαχαρικά

[photo: Μαρίνα Μαυρομάτη]
[photo: Μαρίνα Μαυρομάτη]

Κάτι ξέρουν οι Τούρκοι από κεμπάπια και σουτζουκάκια! Μια λιτή συνταγή από την παραδοσιακή τούρκικη κουζίνα, με πολύ, πάρα πολύ σκόρδο και λίγα μπαχαρικά. Ίσως τα πιο νόστιμα σουτζουκάκια που έχετε δοκιμάσει ποτέ!

Το όνομά τους, sucuk köfte, υποδηλώνει ότι τόσο η γεύση όσο και το άρωμά τους θυμίζει το σουτζούκι, δηλαδή το πικάντικο λουκάνικο που ξηραίνεται στον αέρα. Πιστεύω ότι μπορείτε να μειώσετε την ποσότητα του σκόρδου αλλά σίγουρα να μην το αφαιρέσετε, γιατί τότε θα προκύψει κάτι τελείως διαφορετικό.

Επίσης δώστε λίγη προσοχή στις οδηγίες παρασκευής, γιατί κάποιες μικρές λεπτομέρειες έχουν κι αυτές τη σημασία τους για το τελικό γευστικό αποτέλεσμα.

Η συνταγή αυτή, όντας παραδοσιακή, κυκλοφορεί ευρέως σε τούρκικα sites και blogs, με πολύ μικρές διαφοροποιήσεις στα υλικά της. Μπορούν να ψηθούν τόσο στη σχάρα όσο και στο τηγάνι με πολύ λίγο λάδι.

Μπορείτε να τα συνοδέψετε με δροσερό τζατζίκι, τηγανητές πατάτες, ρυζάκι πιλάφι, σαλάτα χόρτα ή να τα σερβίρετε σαν πικάντικο μεζέ. Τα δοκιμάσαμε με σάλτσα και ήταν επίσης υπέροχα!

Σουτζουκάκια

[photo: Μαρίνα Μαυρομάτη]
[photo: Μαρίνα Μαυρομάτη]

Υλικά (για 25 κομμάτια)

  • 1 kg μοσχαρίσιο κιμά
  • 7 μεγάλες σκελίδες σκόρδο
  • 1 φέτα μπαγιάτικο ψωμί
  • 2 κ.σ. παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. θυμάρι ξερό
  • 1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
  • 1 κ.σ. κοφτή κύμινο
  • ½ κ.γ. μπαχάρι τριμμένο
  • 1 κ.γ. μαύρο πιπέρι τριμμένο
  • 1 ½ κ.γ. αλάτι

Ο κιμάς δεν πρέπει να είναι άπαχος αλλά το κρέας από το οποίο θα προκύψει να έχει και το λιπάκι του. Τρίψτε το ψωμί σε ψίχουλα. Περάστε το σκόρδο από την πρέσσα. 

Βάλτε όλα τα υλικά μέσα σε ένα σκεύος και δουλέψτε τα πολύ καλά για 15 λεπτά. Έχει σημασία να δουλευτεί πάρα πολύ καλά το μίγμα ώστε να δέσουν καλά τα υλικά μεταξύ τους.

Πλάστε το μίγμα σε σουτζουκάκια ή στρογγυλά κεφτεδάκια. Βάλτε τα σε ένα σκεύος με καπάκι και βάλτε τα στο ψυγείο. Αφήστε να σταθούν για 24 ώρες. Μπορείτε να τα ψήσετε στη σχάρα είτε στο τηγάνι με πολύ λίγο λαδάκι. Σερβίρετέ τα ζεστά.

*H Μαρίνα Μαυρομάτη διατηρεί το ελληνοϊταλικό blog Il laboratorio di mm_skg

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Μαρίνας Μαυρομάτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'