Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Τις Κυριακές φτιάχνω μπισκότα

της Αμάτας Σκουλούδη Συνταγέςμπισκότα, σοκολάτα, καστανή ζάχαρη, σπιτικά μπισκότα, εύκολα μπισκότα, μπισκότα με σοκολάτα

Αν μπορούσα να βρω ένα όνομα αποκλειστικά γι' αυτά τα cookies, τότε σίγουρα θα ήταν το «αχ και να 'χαμε ένα γλυκάκι». Η φράση αυτή τους τελευταίους μήνες σημαίνει αλεύρι, βούτυρο, αβγό, ζάχαρη και ό,τι συνοδευτικό υπάρχει στο σπίτι (δάκρυα σοκολάτας, καρύδα, αποξηραμένα φρούτα, ξηροί καρποί). Ένα μίγμα όλα μαζί, μικρά μπαλάκια για πολύ λίγο στον φούρνο και σε λίγα λεπτά γεύεσαι το ολόφρεσκο, αφράτο μπισκότο που άξαφνα λαχτάρισες. Ιδίως τα πρωινά της Κυριακής, που έχω λίγο χρόνο παραπάνω να ασχοληθώ με τα της κουζίνας, φτιάχνω τούτα τα μπισκότα σε τρεις ή και τέσσερις φουρνιές για να φτάσουν για όλη την εβδομάδα. Σε ένα γυάλινο βάζο, καλά κλεισμένο, φτάνουν στα σπίτια των φίλων και διατηρούνται μια χαρά.

photo: Αμάτα Σκουλούδη
photo: Αμάτα Σκουλούδη

Είναι εύκολα, γρήγορα, νόστιμα μα πάνω απ' όλα σπιτικά. Και, πίστεψέ με, αυτό είναι που ξετρελαίνει, γιατί τα κάνεις μεν στη δική σου ταπεινή κουζίνα μα γευστικά συγκρίνονται με εκείνα τα στριμωγμένα της βιτρίνας. Ετοιμάσου να εντυπωσιάσεις τους πάντες με μια μόνο φουρνιά και μη διστάσεις να προσθέσεις ό,τι συνοδευτικό ή στολίδι προτιμάς. Οι πειραματισμοί είναι πάντα καλοδεχούμενοι.

Σε ένα μπολ βάζουμε δυο κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του. Προσθέτουμε μία (ίσως και λιγότερο) κούπα μαλακή μαύρη ζάχαρη. Φυσικά γίνεται και με τη συνηθισμένη αλλά δοκίμασα τη μαλακή και είναι με διαφορά καλύτερη, κάνει την υφή τους πιο μαλακή. Μετά γεμίζεις μια κούπα με βούτυρο και το ζεσταίνεις είτε στα μικροκύματα είτε σε μπρίκι μέχρι να λιώσει.

Όσο το ζεσταίνεις χτυπάς σε ένα πιατάκι 1 μόνο αβγό με τα όλα του, δηλαδή και κρόκο και ασπράδι. Προσθέτεις στο μίγμα το αβγό, μετά το βούτυρο και αρχίζεις να ζυμώνεις - καλό είναι μόνο με το ένα χέρι, γιατί το άλλο θα το χρησιμοποιήσεις για να ρίξεις κομματάκια σοκολάτας ή δάκρυα σοκολάτας ή σταφίδες ή, τέλος πάντων, ό,τι θες. Θα συνεχίσεις να ανακατεύεις μέχρι να γίνει μίγμα ομοιόμορφο. Εγώ σταματάω όταν έχουν ενσωματωθεί όλα τα κομματάκια και δεν υπάρχει πουθενά το άσπρο του αλευριού.

Κάπου πριν ρίξεις το αβγό, είναι περίπου το σημείο που έχεις αποφασίσει τι cookies τελικά θα κάνεις (με σοκολάτα για παράδειγμα), οπότε ανάβεις τον φούρνο στους 180 να προθερμαίνεται. Αφού, λοιπόν, τα έχεις τελειώσει όλα και το μίγμα σου είναι όπως το θες, στρώνεις λαδόκολλα σε ένα ταψάκι και κάνεις μικρά μπαλάκια. Τα τοποθετείς στο ταψί αλλά όχι πολύ πολύ κοντά μεταξύ τους, γιατί φουσκώνουν και εξαπλώνονται. 12 λεπτά θέλουν, ίσως και 10. Όταν τα βγάλεις, μη τρομάξεις που παραείναι μαλακά και λιώνουν - άσ' τα να κρυώσουν ένα δεκάλεπτο.

Έχω δοκιμάσει να βάλω καρύδα και είναι εξαιρετικά. Κάποιες φορές έχει τύχει να προσθέσω δύο σοκολάτες (μια γάλακτος μια dark) ενώ κάποτε δοκίμασα και τα έκανα σκούρα αντί για άσπρα, προσθέτοντας μια πλάκα σοκολάτας στο βούτυρο και ζεσταίνοντάς τα μαζί - εκδοχή απολαυστική και στο μάτι και στη γεύση.

* Η Αμάτα Σκουλούδη είναι φίλη αναγνώστρια του bostanistas.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'