Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Γεωπόνε, πώς θα καλλιεργήσω φράουλες;

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Άγρια χόρτα με φασόλια, η χωριάτικη μινέστρα

της Μαρίνας Μαυρομάτη Συνταγέςχόρτα, φασόλια, παξιμάδια, ελαιόλαδο, σκόρδο, μινέστρα, ιταλική κουζίνα

Σήμερα θα ταξιδέψουμε μέχρι την Ατζερόλα, προάστιο της Νάπολης, φιλοξενούμενοι στην κουζίνα της της Anisja (La cucina di Anisja). Φτωχομάνα η Νάπολη, από την παραδοσιακή κουζίνα δεν λείπουν οι υπέροχες συνταγές με ελάχιστα υλικά, που όμως είναι χορταστικές, νόστιμες και υγιεινές. Η σημερινή μινέστρα είναι ίσως από τα πιο απλά πιάτα που μπορεί να φανταστεί κανείς, κάτι μεταξύ μιας ζεστής σαλάτας και ενός κύριου γεύματος. Βασικά συστατικά τα άγρια χόρτα, αυτά που μπορεί κανείς να μαζέψει στην ύπαιθρο, νοστιμισμένα με υλικά που υπήρχαν σε κάθε ντουλάπι και ανά πάσα στιγμή: χοιρινό λίπος ή ελαιόλαδο, σκορδάκι, παξιμάδια και μια χούφτα βρασμένα φασόλια. Τα υλικά παντρεύονται μέσα σε ένα τηγάνι και σιγοσωτάρονται επάνω στη μασίνα. Φαγάκι φτωχικό αλλά νόστιμο και χορταστικό!

photo: Μαρίνα Μαυρομάτη
photo: Μαρίνα Μαυρομάτη

Τη συνταγή της Anisja μπορείτε να την δείτε εδώ. Ευτυχώς ο καιρός είναι ζεστός και η αυλή στο εξοχικό μας είναι γεμάτη από ζοχιά αλλά και παπαρούνες που άρχισαν να ξεπροβάλλουν. Συμπλήρωσα τα πικρά χορταράκια με λίγα λάπατα, αγορασμένα από τη λαϊκή, και λίγο μάραθο που είχα ακόμη κατεψυγμένο. Φασόλια χρησιμοποίησα γίγαντες, καθώς παράλληλα είχα προγραμματίσει να φτιάξω φασουλοταβά (συνταγή εδώ). Βέβαια δεν είχα στην διάθεση μου τα παραδοσιακά biscotti di Agerola, παξιμάδια με σταρένιο αλεύρι και σίκαλη, αλλά είχα πολύ ωραία κρητικά κρίθινα παξιμαδάκια, που πιστεύω ότι τα αντικατέστησαν επάξια! Το πιάτο συμπληρώθηκε με σκορδάκι, λαδάκι από τις ελιές μας και αποξηραμένα καυτερά πιπεράκια από τον κήπο μας.

Το φαγάκι το απόλαυσα ιδιαίτερα, καθώς αυτήν την εποχή προσπαθώ να πειθαρχήσω λίγο σε διατροφή, οπότε οι πρωτεΐνες των φασολιών μαζί με τις μπόλικες φυτικές ίνες ήταν ιδανικός συνδυασμός!

Για 2 άτομα

Υλικά:

  • ½ kg χόρτα άγρια και καλλιεργημένα
  • 1 μπωλάκι βρασμένα άσπρα φασόλια
  • 4-5 μικρά παξιμαδάκια κρίθινα
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο παρθένο έξτρα
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 καυτερό πιπεράκι
  • αλάτι

Προετοιμασία:

Όπως έχω πει και άλλη φορά, πλέον τα χόρτα δεν τα βράζω μέσα σε νερό, προτιμώ να τα γιαχνίζω ελαφρά στο τηγάνι, μέχρι να εξατμιστεί το νερό τους.

Πλύντε καλά τα χόρτα. Βάλτε στη φωτιά μια σωτέζα και μόλις ζεσταθεί προσθέστε τα χόρτα. Κλείστε το καπάκι και όταν μαραθούν αφαιρέστε το καπάκι και σωτάρετε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να εξατμιστεί το νερό τους. Αλατίστε. Βρέξτε τα παξιμάδια με λίγο νεράκι.

Βάλτε το ελαιόλαδο μέσα σε ένα τηγάνι και βάλτε το στη φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, προσθέστε το πιπεράκι τσακισμένο και το σκόρδο και σωτάρετε ελαφρά. Προσθέστε τα χόρτα και ανακατέψτε καλά με το λάδι. Προσθέστε τα παξιμάδια σπασμένα σε μπουκιές και τα φασόλια. Αλατίστε. Σωτάρετε το φαγητό σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να στεγνώσει και να ροδίσει.

photo: Μαρίνα Μαυρομάτη
photo: Μαρίνα Μαυρομάτη

Σερβίρετε τη μινέστρα ζεστή. Περιχύστε με λίγο ωμό λαδάκι και προσθέστε μπούκοβο, αν σας αρέσουν τα καυτερά, και λίγο χυμό λεμονιού, αν σας αρέσουν τα ξινούτσικα! Μπορείτε να την παρουσιάσετε ως σαλάτα αλλά και ως ένα υγιεινό κυρίως γεύμα.

*H Μαρίνα Μαυρομάτη διατηρεί το ελληνοϊταλικό blog Il laboratorio di mm_skg.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Μαρίνας Μαυρομάτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'

Σχολιαστε


έως 2000 χαρακτήρες