Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Σπιτικό παστέλι: με σουσάμι, αμύγδαλο ή φιστίκι;

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Το παστίτσιο του χορτοφάγου

της Μαρίας Τσέκου Συνταγέςπαστίτσιο, λαχανικά, κρεμμύδι, πράσο, καρότα, μανιτάρια, μακαρόνια, φέτα, κεφαλοτύρι, γραβιέρα, μπεσαμέλ

Το «χορτοφαγικό παστίτσιο», όπως το αποκαλεί ο γιος μιας φίλης, πέρα από ένα νόστιμο φαγητό, είναι και τεράστια ευκαιρία για να καθαρίσεις το ψυγείο από διάφορα λαχανικά και λοιπά. Δυο - τρία πράσα από δω, ένα καρότο από κει, ένα ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια παραπέρα, που σε λίγο θα πάψουν να είναι φρέσκα αν δεν τα κάνω κάτι άμεσα. Α! να και τα αγαπημένα μου μανιτάρια που αγόρασα προχθές μαζί με ένα ματσάκι μαϊντανό να περιμένουν υπομονετικά μέσα στο σακουλάκι τους. Αυτό, παιδί μου, δεν είναι ψυγείο! Δύο πράγματα είναι σίγουρο πως πρέπει να γίνουν. Πρέπει να βάλω μια τάξη εδώ πέρα και σίγουρα πρέπει να μαγειρέψω κάτι με όλα αυτά τα ωραία. Κοιτάζω στα γρήγορα το ταπεράκι με τα τυριά - και αυτό έχει λίγο από όλα. Νομίζω πως τα πάντα είναι υπό έλεγχο και μπορούμε να ξεκινήσουμε μαγείρεμα.

photo: Petr Marsal@Flickr
photo: Petr Marsal@Flickr

Υλικά και οδηγίες

Για τη σάλτσα

  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 3-4 πράσα
  • 3-4 καρότα
  • 250 γρ. μανιτάρια φρέσκα
  • 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 5-6 κλωναράκια σέλινο
  • 4 ντομάτες
  • 200 γρ. χυμό ντομάτας
  • ½ ματσάκι μαϊντανό
  • αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο, νερό

Για το εσωτερικό:

  • 1 πακέτο πένες ή βίδες ή μακαρόνια για παστίτσιο ή …
  • 250 γρ. φέτα ανακατεμένη με λίγο ανθότυρο
  • 150 γρ. κεφαλοτύρι ή γραβιέρα τριμμένη
  • αλάτι, ελαιόλαδο

Για την εύκολη μπεσαμέλ:

  • 1.200 γρ. γάλα φρέσκο
  • 1 κούπα αλεύρι
  • 100 γρ. ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και ένα αυγό
  • λίγο τυρί τριμμένο για την επιφάνεια
  • φρυγανιά τριμμένη και ελαιόλαδο για το ταψάκι μας

Κόβουμε τα λαχανικά σε μικρά κομμάτια ή σε ροδελίτσες, εκτός από τις ντομάτες που τις τρίβουμε στο χοντρό μέρος του τρίφτη ή τις περνάμε στα γρήγορα από το μαγικό μιξεράκι της κουζίνας (δεν θέλουμε να λιώσουν εντελώς). Κατσαρόλα ευρύχωρη κάνει την εμφάνισή της, έτοιμη να υποδεχτεί τα καλούδια μας. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το αφήνουμε να ζεσταθεί λίγο και προσθέτουμε τα λαχανικά μας ένα – ένα, με τη σειρά που τα αναφέρουμε παραπάνω, εκτός από τη ντομάτα και τον μαϊντανό.

Μόλις μαραθούν ελαφρώς προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, τον χυμό ντομάτας, το αλάτι και νερό, τόσο ώστε να σκεπάσει τα λαχανικά και λίγο ακόμα. Αφήνουμε να βράσουν, ανακατεύουμε πού και πού ενώ προχωράμε στο βράσιμο των ζυμαρικών και στην παρασκευή της μπεσαμέλ. Μπόλικο βραστό νερό αλατισμένο στην κατσαρόλα υποδέχεται τα ζυμαρικά της αρεσκείας μας ή αυτά που βρήκαμε στο ντουλάπι, τα οποία βράζουμε λιγότερο από τον προτεινόμενο χρόνο – άλλωστε θα μπουν και λίγο στον φούρνο.

Μόλις είναι έτοιμα τα στραγγίζουμε, τα βάζουμε πάλι στην κατσαρόλα, τους ρίχνουμε το ελαιόλαδο και στη συνέχεια τη φέτα τριμμένη στο χέρι καθώς και τα υπόλοιπα τυριά. Η σάλτσα μας είναι σχεδόν έτοιμη, θέλουμε να είναι δεμένη αλλά να έχει και το ζουμάκι της.

Προσθέτουμε τον μαϊντανό ψιλοκομμένο, το πιπέρι και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Για την μπεσαμέλ θα χρειαστούμε μια μέτρια κατσαρόλα, κάτι για να την ανακατεύουμε και μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε το γάλα στην κατσαρόλα, προσθέτουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί.

Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε συνεχώς - στην αρχή χαλαρά και προς το τέλος ζωηρά - για να μην κολλήσει. Μόλις η μπεσαμέλ πήξει, την βγάζουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε λίγο να πάρει μια ανάσα, να πάρουμε κι εμείς άλλη μια. Χτυπάμε το αυγό και το ενσωματώνουμε με γρήγορες κινήσεις στη μπεσαμέλ, τέλος προσθέτουμε και τα μπαχαρικά. Αν θέλετε, μπορείτε να βάλετε και λίγο φρέσκο μαϊντανό, της ταιριάζει πολύ.

Σε ταψί τετράγωνο (25x30), ελαφρώς λαδωμένο και ελαφρώς πασπαλισμένο με λίγη φρυγανιά τριμμένη, ρίχνουμε τη μισή από τη σάλτσα. Από πάνω ρίχνουμε σχεδόν όλα τα ζυμαρικά με το τυρί (πάντα μου περισσεύουν λίγα) και πάνω από αυτά την υπόλοιπη σάλτσα. Ισιώνουμε λίγο τα ζυμαρικά και ρίχνουμε την μπεσαμέλ. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με λίγο τυρί και είμαστε έτοιμοι να φουρνίσουμε το παστίτσιο μας.

Ψήνεται σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 30 με 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά του. Τρώγεται συνήθως ζεστό και με λίγο τριμμένο τυράκι από πάνω.

Σημείωση:
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και άλλα λαχανικά, ανάλογα την εποχή: κολοκύθια, μελιτζάνες, μπρόκολο...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Μαρίας Τσέκου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'