Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Η άνοιξη μάς έφτασε: αγήρατο και άλυσσο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Το άφθαστο ψητό μου κοτόπουλο

της Μαρίνας Μαυρομάτη Συνταγέςκοτόπουλο, ψητό, φούρνος, μαρινάτα, μουστάρδα, κοτόπουλο στον φούρνο, τραγανό κοτόπουλο

Καλό μαρινάρισμα και δυο-τρία κόλπα στον τρόπο ψησίματος - αν έχετε αναρρωτηθεί πώς τα κοτόπουλα που πουλάνε στα κοτοπουλάδικα είναι τόσο καλοψημένα, αυτή είναι η απάντηση. Με την τραγανή τους πετσούλα απ' έξω ενώ το κρέας τους παραμένει μαλακό και ζουμερό. Την επόμενη φορά που θα θελήσετε να φτιάξετε ψητό κοτόπουλο, ακολουθήστε τις οδηγίες μου και μάλλον δεν θα ξαναγοράσετε έτοιμο! Προτιμώ το κοτοπουλάκι μου να το ψήνω σκέτο, χωρίς να βάζω πατάτες ή άλλο συνοδευτικό στο ταψί, καθώς το ζουμάκι του το χρησιμοποιώ για να φτιαξω ένα gravy, δηλαδή μια σάλτσα ψητού, με την οποία το συνοδεύω. Για το gravy μπορείτε να δείτε αναλυτικά την ανάρτηση εδώ.

photo: Μαρίνα Μαυρομάτη
photo: Μαρίνα Μαυρομάτη

Για 4 άτομα

Υλικά:

  • 1 μέτριο κοτόπουλο, περίπου 1.600 gr
  • 3-4 φέτες ντομάτα

Για τη μαρινάτα:

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. στερεοποιημένο λαρδί ή λιωμένο βούτυρο
  • 1 κ.σ. soya sauce
  • 1 κ. καφέ κοφτό καστανή ζάχαρη demerara
  • 1 κ.σ. μουστάρδα ελαφρά πικάντικη Dijon
  • 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
  • 1 κ.γ. μαύρο πιπέρι
  • 1 κ.γ. - όχι πολύ γεμάτο - κόλιαντρο τριμμένο
  • 1 κ.γ. γεμάτο νιφάδες ντομάτας
  • 1 πρέζα κανέλα
  • 1 πρέζα κύμινο
  • ½ κ.γ. σκόρδο γκρανουλέ
  • 1 κ.γ. γεμάτη αλάτι

Για το gravy:

  • 1 κ.σ. γεμάτο μουστάρδα ελαφρά πικάντικη Dijon
  • 4 κ.σ. ηλιέλαιο
  • τον χυμό από μισό λεμόνι

Προετοιμασία:

Ετοιμάστε πρώτα το κοτόπουλο: αφαιρέστε το εμφανές εσωτερικό πάχος από την περιοχή της κοιλιάς, τις άκρες από τα φτερά και την ουρά, καθαρίστε το από τα υπολείμματα των φτερών και πλύντε το καλά κάτω από τρεχούμενο νερό. Ακουμπήστε το κάπου να στραγγίσει.

Ετοιμάστε τη μαρινάτα. Αναμείξτε όλα τα υλικά μέχρι να πάρετε ένα ομοιογενές μείγμα. Όσον αφορά τα υλικά της μαρινάτας, μπορείτε να κάνετε τις δικές σας παραλλαγές στα μπαχαρικά. Προτιμώ να χρησιμοποιώ το στερεοποιημένο λαρδί αλλά επειδή ξέρω ότι δεν μπορείτε να το βρείτε εκτός αν το παρασκευάσετε (δείτε πώς εδώ), μπορείτε εναλλακτικά να χρησιμοποιήστε βούτυρο.

Σκουπίστε το κοτόπουλο με απορροφητικό χαρτό. Πασπαλίστε το εσωτερικό της κοιλιάς του με λίγο αλάτι. Αλείψτε το εξωτερικά με τη μαρινάτα, σταδιακά, τρίβοντας καλά με τα δάχτυλά σας και κάνοντας μασάζ ώστε να απορροφηθεί. Χρησιμοποιήστε όλη την ποσότητα της μαρινάτας. Βάλτε στην κοιλιά του κοτόπουλου μερικές φέτες ντομάτας. Βάλτε το μέσα σε μια γερή πλαστική σακούλα κατάλληλη για τρόφιμα και δέστε την σφιχτά. Βάλτε το στο ψυγείο και αφήστε το να σταθεί για 12 ώρες, το μάξιμουμ 24. Μη ξεχάσετε να το αναποδογυρίστε 2-3 φορές. Βγάλτε το κοτόπουλο από το ψυγείο και αφήστε το να σταθεί μία ωρίτσα ώστε να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 220 °C.

Ετοιμάστε το κοτόπουλο για το ψήσιμο. Πρώτα απ’ όλα βγάλτε το από τη σακούλα αλλά κρατήστε το τυχόν ζουμάκι του. Πετάξτε τις φέτες της ντομάτας. Προσωπικά δεν μου αρέσει το ψητό κοτόπουλο ανοιγμένο σε πεταλούδα αλλά μπορείτε να το αφήσετε και ως έχει. Για να το ανοίξετε πεταλούδα, χρησιμοποιήστε ένα δυνατό ψαλίδι κουζίνας, υπάρχουν και ειδικά για να κόβετε κοτόπουλο, και ανοίξτε το από τη μεριά του στήθους. Πατήστε το με τα χέρια σας να ανοίξει καλά. Βάλτε το κοτόπουλο μέσα σε μια γάστρα και περιχύστε το με όση μαρινάτα μαζεύτηκε μέσα στη σακούλα.

Σκεπάστε τη γάστρα με το καπάκι της και βάλτε την στον φούρνο. Έπειτα από 45 λεπτά κατεβάστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 200 °C. Αφού περάσει η πρώτη ώρα ψησίματος, ξεσκεπάστε τη γάστρα. Θα χρειαστεί ακόμη περίπου μια ώρα ψήσιμο μέχρι να είναι έτοιμο το κοτοπουλάκι. Στο διάστημα αυτό, κάθε λίγο θα το περιχύνετε με το ζουμάκι που έχει μαζευτεί μέσα στη γάστρα.

photo: Μαρίνα Μαυρομάτη
photo: Μαρίνα Μαυρομάτη

Το κοτόπουλο είναι έτοιμο όταν η πέτσα του ροδοψηθεί. Δεν υπάρχει περίπτωση να σας στεγνώσει, αντιθέτως θα εντυπωσιαστείτε από το πόσο ζουμερό παραμένει το κρέας του. Βγάλτε το κοτόπουλο σε μια πιατέλα και ετοιμάστε το gravy, δηλαδή τη σάλτσα με την οποία θα το σερβίρετε. Εδώ, βέβαια, δεν έχουμε πολύ πηχτό gravy καθώς δεν προσθέτουμε άμυλο για να δέσει. Μαζέψτε το ζουμάκι που περίσσεψε μέσα στη γάστρα, σουρώστε το, αναμείξτε το με τα υλικά του gravy και με το μίγμα περιχύστε το κοτόπουλο. Συνήθως χρησιμοποιώ το ηλιέλαιο που έχει πιο ουδέτερη γεύση, έχω την εντύπωση ότι με το ελαιόλαδο η γεύση του γίνεται πιο βαριά. Για μια παραλλαγή πιο light, χρησιμοποιήστε μόο τα υλικά του ντρέσινγκ χωρίς του ζουμάκι.

photo: Μαρίνα Μαυρομάτη
photo: Μαρίνα Μαυρομάτη

Συνοδέψτε το ψητό κοτοπουλάκι σας με πατάτες τηγανητές, πατάτες ψητές φούρνου, patatas bravas, πουρέ πατάτας, πουρέ σελινόριζας, κάποια σαλάτα λαχανικών, βραστά, γλασαρισμένα στο βούτυρο ή σωταρισμένα λαχανικά ή με ό,τι άλλο τραβάει η όρεξή σας.

*H Μαρίνα Μαυρομάτη διατηρεί το ελληνοϊταλικό blog Il laboratorio di mm_skg

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Μαρίνας Μαυρομάτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'

Σχολιαστε


έως 2000 χαρακτήρες