Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Γεωπόνε, πώς θα καλλιεργήσω φράουλες;

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Bostanistas, μπακαλιαρίστε άφοβα!

του Δημήτρη Μπούτου μπακαλιάρος, σκορδαλιά, κουρκούτι

Όσο μεσημεριάζει, όλο και περισσότερες κουζίνες ευωδιάζουν τηγανητό μπακαλιάρο και μερακλίδικη σκορδαλιά - το φαγάκι έμβλημα για την επέτειο της εθνικής μας Παλιγγενεσίας. Στην κουζίνα των bostanistas οι ιδέες δίνουν και παίρνουν: γυρίζουμε από την αγορά έχοντας ακολουθήσει τις σοφές συμβουλές της Αναστασίας Λαμπρία για την επιλογή του καλύτερου κομματιού και οι πειραματισμοί ξεκινούν. Bostanistas, μπακαλιαρίστε άφοβα!

Photo: ediblearia.com
Photo: ediblearia.com

Στην τηγανητή, καθιερωμένη εκδοχή του «φτωχογιάννη», τα βήματα απλά και απαραβίαστα, οπότε ποντάρουμε στο κουρκούτι: παγωμένη μπίρα, άφθονα μυρωδικά και γλυκάνισο για ένα μίγμα ευωδιαστό και ανάλαφρο, που θα τον νοστιμέψει μεμιάς.

Και από δίπλα; Ο Δημήτρης Ποταμιάνος παντρεύει γλύκα και αψάδα, την αλιάδα Κεφαλονιάς με το χλωροπράσινο διαμάντι της Αίγινας, το φιστίκι

ενώ η μπακαλιαροσαλάτα του με ροζ αιγινήτικες γαριδούλες σχεδόν απαιτεί ζεστό ψωμί για δοκιμές ξανά και ξανά.

Photo: racheleats.wordpress.com
Photo: racheleats.wordpress.com

Η Αγλαΐα Κρεμέζη δεν σταματά να ετοιμάζει νοστιμιές: για τσιμπολόγημα πρώτης τάξης μια σκορδάτη μπραντάντ μπακαλιάρου με πατάτες και άνιθο - με ρετσίνα ή μήπως ούζο;

Mε έμπνευση από Καταλονία, μπλέκει τον μπακαλιάρο με κρεμμύδι, ντομάτα και λεμόνι σε ένα ορεκτικό που θα γεμίσει πολλές αχνιστές πιτούλες.

Photo: hojiblanca.com
Photo: hojiblanca.com

Από την Πάρο στην Καραϊβική και από εκεί στην Κέρκυρα: ο Ηλίας Μαμαλάκης πλουτίζει το τραπέζι με φίνο ουζομεζέ, μπακαλιαροκεφτέδες παριανούς, με τον τρόπο που συνηθίζονται στο νησί.

Μπακαλιαροκροκέτες από τις Γαλλικές Αντίλλες προτιμά η Λεονί Σταφυλά, μικρές και τραγανές σαν λουκουμάδες, απρόσμενα μα τόσο ταιριαστά σερβιρισμένες με κερκυραϊκή αλιάδα.

Photo: surfingtheworldcuisine.com
Photo: surfingtheworldcuisine.com

Κι αν βαρυγκομείτε με λάδια και τηγάνια, η Αγλαΐα Κρεμέζη επανέρχεται με ψαροκεφτέδες σχάρας, μυρωδάτους και ευρηματικούς, που αξιοποιούν όλα τα περισσεύματα του νοικοκυριού.

Photo: thebittenword.com
Photo: thebittenword.com

Η χαριστική βολή όμως έρχεται με την ασυναγώνιστη, ζουμερή μεσσηνιακή τσιλαδιά της Αναστασίας Λαμπρία από τα Φιλιατρά, όπως συνηθίζεται στο θαυμάσιο Θάμα.

Photo: tlz/Flickr
Photo: tlz/Flickr

Μετά το φαγοπότι, επιβάλλεται λίγη μόρφωση: κατατοπιστικό όσο λίγα το σημείωμα του Δημήτρη Ψυχογιού περί ετυμολογικών και ταξινομικών του μπακαλιάρου μας.

Και του χρόνου!

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Ειδήσεις'