Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Grape Travel: Λίγο πριν το Πάσχα ταξιδεύουμε στην Ηπειρο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Τι τρέχει τώρα με τη λύσσα;

της Χριστίνας Ταχιάου ζώα, κατοικίδια, λύσσα

Πριν λίγο καιρό είχε γίνει ένας μικρός ντόρος με την επανεμφάνιση κρουσμάτων λύσσας στην Ελλάδα. Αν και χρησιμοποιούμε τη λέξη στην καθημερινότητά μας, έχουμε ξεχάσει ότι πρόκειται για μια ασθένεια που μεταδίδεται από ζώο σε άνθρωπο.

Οι αρχές πήραν μέτρα πριν λίγο καιρό, «ψέκασαν» εμβόλια για τα ζώα, ωστόσο η πρόληψή της δεν ήταν δυνατόν να τα περιλάβει όλα. Έτσι, εμφανίστηκε κρούσμα λύσσας σε κατοικίδιο στην Ελασσόνα. Αυτός είναι ο πραγματικός κίνδυνος: να εμφανιστεί λύσσα σε κατοικίδιο. Καθώς τα ζώα δεν χρειάζονται διαβατήριο ούτε καν μεταφορικό μέσο για να αλλάζουν τόπο διαμονής, καλό είναι να πάρουμε τα μέτρα μας ώστε αν έχουμε ένα αλανιάρικο ζωάκι να μην κινδυνεύουμε αυτό να κολλήσει και να μας μεταδώσει την ασθένεια.

Τι θα κάνουμε για να προστατευτούμε; Απλό: εμβολιάζουμε οπωσδήποτε το κατοικίδιό μας. Το κόστος είναι χαμηλό, στη χοντρική πωλείται γύρω στα 4 ευρώ το εμβόλιο. Ακόμη και οι σπιτόγατες συνιστάται να εμβολιαστούν.

Εκτός αυτού:

  • Να μην αφήνουμε τα ζωάκια μας να έρχονται σε επαφή με άγρια ή αδέσποτα ζώα
  • Να προσέχουμε την επαφή των παιδιών μας με τα αδέσποτα, ακόμη κι αν αυτά δείχνουν φιλικά
  • Να ενημερώνουμε τα Τμήματα Κτηνιατρικής της περιοχής μας για νεκρά ζώα ή για πολύ επιθετικά
  • Να παρατηρούμε τυχόν αλλαγή συμπεριφοράς των ζώων μας, ιδίως εάν ξαφνικά γίνονται επιθετικά

Στον άνθρωπο, τα πρώιμα συμπτώματα είναι πυρετός και αίσθημα γενικευμένης αδιαθεσίας. Επειδή η λύσσα δεν είναι παίξε – γέλασε και η πρόληψή της είναι απαραίτητη, καλό είναι να ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών. Οπωσδήποτε, λοιπόν, εμβόλιο για το ζωάκι μας και ενημέρωση από εδώ keelpno.gr/Portals.

Πρόσφατα άρθρα της Χριστίνας Ταχιάου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Ειδήσεις'