Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Prop 37: Όχι στα μεταλλαγμένα

του Παύλου Γεωργιάδη

Photo: daisyinsc@Flickr
Photo: daisyinsc@Flickr

Ο Κανονισμός 37 για την Υποχρεωτική Επισήμανση των Γεννετικά Τροποποιημένων Τροφίμων τίθεται σε ψηφοφορία ως πολιτειακός νόμος της Καλιφόρνια, εν όψει των σημερινών αμερικανικών προεδρικών εκλογών. Αν εγκριθεί από τους ψηφοφόρους, τότε:

  • απαιτείται η υποχρεωτική σήμανση σε όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα που προσφέρονται προς κατανάλωση, εφόσον αυτά είναι κατασκευασμένα από γεννετικά τροποποιημένες φυτικές ή ζωικές πρώτες ύλες.
     
  • απαγορεύεται η διαφήμιση αυτών των τροφίμων ως «φυσικά».
     
  • εξαιρούνται από αυτή την υποχρέωση τα τρόφιμα που είναι πιστοποιημένα βιολογικά, έχουν ακουσίως παραχθεί με γενετικά τροποποιημένα υλικά, είναι παρασκευασμένα από ζώα που έχουν τραφεί με γενετικά τροποποιημένα υλικά αλλά δεν είναι τα ίδια προϊόν γενετικής μηχανικής, είναι επεξεργασμένα με μόνο μικρές ποσότητες γενετικά τροποποιημένων συστατικών, χορηγούνται για τη θεραπεία ιατρικών παθήσεων, διατίθενται προς πώληση για άμεση κατανάλωση, ή σε αλκοολούχα ποτά.

Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι 90% των Αμερικανών απαιτούν το βασικό δικαίωμα να γνωρίζουν τί βρίσκεται μέσα στα τρόφιμα που καταναλώνουν. Παρόλα αυτά, χάρη στις άοκνες προσπάθειες, τις πιέσεις και τις βαθιές τσέπες της βιομηχανικής γεωργίας, έως σήμερα οι καταναλωτές δε μπορούν να γνωρίζουν αν τα προϊόντα στο ράφι του super market είναι μεταλλαγμένα.

Με την υποχρεωτική επισήμανση όλων των τροφίμων που περιέχουν Γεννετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς στα super market της Καλιφόρνια, θα μειωθεί ριζικά το μερίδιο της αγοράς για τους μεταλλαγμένους σπόρους και τα σχετικά συστατικά των τροφίμων. Γι' αυτό οι πολυεθνικές εταιρείες σπόρων, αγροτικών προϊόντων και τροφίμων στις ΗΠΑ - συμπεριλαμβανομένων των Coca-Cola, Heinz, Kellogg’s, Monsanto, DuPont, Dow, ConAgra  και πολλών άλλων- έχουν δαπανήσει περισσότερα από 45 εκατ. δολλάρια (35 εκατ. ευρώ) ενάντια στον Prop 37.

Γιαυτό η έγκριση του κανονισμού δεν έχει να κάνει μόνο με την Καλιφόρνια αλλά με ολόκληρο τον κόσμο. Και είναι σημαντική η σύνδεση με τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ γιατί δεν μπορεί να υπάρξει Δημοκρατία αν δεν αποκατασταθεί η Δημοκρατία στην Τροφή μας.

Ο κόσμος παρακολουθεί.
 

Πρόσφατα άρθρα του Παύλου Γεωργιάδη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Ειδήσεις'