Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Καλή Τροφή, Καλή Γεωργία

του Παύλου Γεωργιάδη

Photo: nils hendriks
Photo: nils hendriks

Φέτος η Ευρωπαϊκή Ένωση γιορτάζει τα 50 χρόνια από τη θεσμοθέτηση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής, της ΚΑΠ όπως είναι ευρύτερα γνωστη. Πρόκειται για ένα σύνολο πολιτικών, με τα υπέρ  και τα κατά  τους, και νομοθετημάτων που απορροφούν 50 δις ευρώ ετησίως και καθορίζουν το τί βάζουμε στο πιάτο μας και πώς αυτό παράγεται. Αυτό τον καιρό στις Βρυξέλλες καθορίζεται το μέλλον της ΚΑΠ για τα επόμενα επτά χρόνια. Και για πρώτη φορά, δικαίωμα συναπόφασης για τη μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής γεωργίας έχει και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι εθνικές κυβερνήσεις και φυσικά η κοινωνία των πολιτών.

Στα πλαίσια της εκστρατείας διάφορων οργανώσεων, πραγματόποιείται αυτές τις ημέρες η πανευρωπαϊκή πορεία Good Food Μarch  η οποία κατευθύνεται προς τις Βρυξέλλες, απαρτιζόμενη από πολίτες από ολόκληρη την Ευρώπη, οι οποίοι ζητούν τη ριζική μεταρρύθμιση του γεωργικού και διατροφικού μας συστήματος. Μεταξύ άλλων, το Good Food March κάνει έκκληση για μια πιο δίκαιη και πιο πράσινη γεωργία, το τέλος της κερδοσκοπίας στα τρόφιμα, υποστηρίζοντας την καλλιέργεια τοπικών πρωτεϊνούχων φυτών αντί της εισαγωγής σόγιας για την παραγωγή ζωοτροφών για τις φάρμες της Ευρώπης.

Η πορεία ξεκίνησε από την Αυστρία τον Αύγουστο, και ενώθηκε στη διαδρομή με ποδηλάτες από τη Γερμανία. Άλλες ομάδες από τη Γαλλία, το Βέλγιο και την Ολλανδία ακολουθούν τις δικές τους διαδρομές ως τις Βρυξέλλες. Δίνεται έτσι η δυνατότητα σε χιλιάδες αγρότες, πολίτες και νέους να εκφράσουν τα αιτήματά τους για την ευρωπαϊκή γεωργική και διατροφική πολιτική που επιθυμούν. Χθες, οι ποδηλάτες της πορείας για την «Καλή Τροφή και την Καλή Γεωργία» έφτασαν στο Στρασβούργο για την έναρξη του τελικού σκέλους του ταξιδιού τους ως τις Βρυξέλλες, όπου στις 19 Σεπτεμβρίου οι διεθνείς διαδηλωτές θα ενωθούν σε μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις της κοινωνίας των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η εν λόγω δράση έρχεται σε μια στιγμή όπου η Παγκόσμια Τράπεζα , μεταξύ άλλων, προειδοποιεί για τον αυξανόμενο κίνδυνο της επισιτιστικής κρίσης που ήδη πλήττει τα φτωχότερα μέρη του παγκόσμιου πληθυσμού. Η Stanka Becheva, υπεύθυνος εκστρατείας για τα τρόφιμα και τη γεωργία των Φίλων της Γης Ευρώπης , δηλώνει: «Η γεωργία μας βρίσκεται σε κρίση. Οι αγρότες και η βιοποικιλότητα εξαφανίζονται, οι πολυεθνικές εταιρείες αυξάνουν τον έλεγχό τους, και οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων φτάνουν στα ύψη. Το Good Food  March συγκεντρώνει χιλιάδες ανθρώπους από ολόκληρη την Ευρώπη, διεκδικώντας μια πραγματική μεταρρύθμιση της γεωργίας που θα λαμβάνει υπόψη της τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών και των αγροτών. Θέλουμε δίκαιες συνθήκες για τους αγρότες, μια πιο πράσινη ύπαιθρο και ένα τέλος στις πολιτικές που βλάπτουν τους φτωχούς ανθρώπους στις αναπτυσσόμενες χώρες».

Οι Βρυξέλλες θα φιλοξενήσουν την τελική συγκέντρωση, με τη διοργάνωση ενός γεύματος διαμαρτυρίας μπροστά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 19 Σεπτεμβρίου, την παρουσίαση εκατοντάδων φωτογραφιών πολιτών που ζητούν την αλλαγή της αγροτικής πολιτικής, καθώς και ένα συνέδριο της κοινωνίας των πολιτών στο εσωτερικό του Ευρωκοινοβουλίου με τη συμμετοχή του Ευρωπαίου Επιτρόπου Γεωργίας Dacian Cioloş και του Προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Martin Schulz.

Παράλληλα με τις ποδήλατοπορείες και τις εκατοντάδες εθνικές εκδηλώσεις, μια εκστρατεία φωτογραφίας  έχει καταστήσει δυνατό στον κάθε πολίτη της ΕΕ να στείλει ένα προσωπικό μήνυμα σχετικά με τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ. Όλες οι φωτογραφίες που αποστέλλονται θα συμπεριληφθούν σε ένα λεύκωμα που θα παραδοθεί στους Ευρωπαίους πολιτικούς στις Βρυξέλλες.

Το Good Food Μarch είναι μία πρωτοβουλία των εξής 8 οργανώσεων: ARC2020 , Via Campesina Ευρώπης , Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Γάλακτος , Φίλοι της Γης Ευρώπης, IFOAM EU Group , Meine Landwirtschaft , PAC2013  και του Slow Food . Συνολικά, συμμετέχουν περισσότερες από 80 οργανώσεις από 15 χώρες της ΕΕ.

Πώς μπορείτε να συμμετέχετε ενεργά στην εκστρατεία:
• Αποστέλλοντας μία φωτογραφία με το μήνυμά σας στο photo@goodfoodmarch.eu
• Υπογράφοντας το ψήφισμα  για μία πιο δίκαιη και πιο πράσινη αγροτική πολιτική για την ΕΕ, στην ιστοσελίδα AVAAZ (το κείμενο στα ελληνικά εδώ ).
 

Πρόσφατα άρθρα του Παύλου Γεωργιάδη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Ειδήσεις'