Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Τα ωραιότερα μανταρίνια της πόλης

Ανδρέας Πετρουλάκης

Τα έχω ανακαλύψει εδώ και πολλά χρόνια και τα τιμώ συχνά. Είναι τα πιο νόστιμα μανταρίνια της πόλης. Γλυκά, ζουμερά, με ζωηρό βαθύ πορτοκαλί χρώμα και ένα άρωμα που έρχεται από τα παλιά. Ξέρω καλά ότι δεν έχουν καθόλου χημικά και φυτοφάρμακα και για αυτό τα έχω συστήσει σε πολλούς.

Θα τα βρείτε εύκολα, είναι στο κέντρο της Αθήνας. Αν κατεβαίνετε την Βασιλίσσης Σοφίας στρίψτε δεξιά την Νεοφύτου Βάμβα, κάντε τον γύρο της Πλατείας Κολωνακίου, κατηφορίστε την Κουμπάρη και περάστε απέναντι. Αν ανεβαίνετε την Β. Σοφίας στρίψτε δεξιά αμέσως  μετά τον Κήπο. Θα τα συναντήσετε στο αριστερό σας χέρι κατεβαίνοντας την Ηρώδου του Αττκού αφού περάσετε το Μαξίμου. Βρίσκονται στην αυλή του Προεδρικού Μεγάρου, δίπλα στον εξωτερικό τοίχο. Πάνω σε πολλές, βαρυφορτωμένες μανταρινιές που παραμένουν γεμάτες μανταρίνια μέχρι την ΄Ανοιξη γιατί κανείς άλλος εκτός από μένα και ελάχιστους άλλους δεν τα κόβει.

Όλα αυτά τα χρόνια αναρωτιέμαι γιατί δεν σκέφτηκαν ποτέ εκεί στο Προεδρικό ότι τα μανταρίνια είναι προορισμένα να φαγωθούν, δεν είναι καλλωπιστικοί καρποί. ΄Οσο όμορφες κι αν είναι οι πυκνόφυλλες βαθυπράσινες μανταρινιές με τις πορτοκαλί βούλες, στενοχωριέσαι να τα βλέπεις να καταλήγουν τελικά στο χώμα. ΄Εχω δεί τόνους να γίνονται χαλί. Κανείς Πρόεδρος δεν αντιλήφθηκε αυτήν τη μικρή  ανορθογραφία. Καλά, από τον Καραμανλή δεν περίμενε κανείς να ασχοληθεί. Ο δε Σαρτζετάκης είναι πιό πιθανό να τα είχε καταγράψει ένα προς ένα εις διπλούν όταν παράδωσε στον Καραμανλή τις καταστάσεις αναλωσίμων. Οι επόμενοι δύο Πρόεδροι  όμως που ήσαν πιο λαϊκοί, θα φαινόταν φυσικό να τα μοιράσουν στην Προεδρική Φρουρά, στο προσωπικό του Μεγάρου, στα συσσίτια των αστέγων. Δεν το κάνουν. Κόψτε τα εσείς.

Τα φτάνετε με ένα μικρό πήδημα αφού περιμένετε λίγο να φύγει ο αστυνομικός που βολτάρει πάνω κάτω μεγάλες αποστάσεις. Ο φουκαράς ο εύζωνος δεν θα κινηθεί ακόμα κι αν του αφήσετε ένα μανταρίνι πάνω στο φέσι. Μη διστάσετε, δεν θα λείψουν από κανέναν. Και οι ωραίες νεραντζιές στο πλατύ πεζοδρόμιο είναι υπεραρκετές για να καλλωπίσουν ένα έτσι κι άλλος όμορφο μέρος.
 

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Ειδήσεις'