Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Πρωινό στη Στάνη

του Δημήτρη Μπούτου Συνταγέςγιαούρτι, αυγά, Στάνη, πρωινό

Ίσως το μόνο που δεν περιμένει κάποιος να συναντήσει στις οδούς πέριξ της Ομόνοιας είναι ένα παραδοσιακό γαλακτοπωλείο «για όσους έχουν νοσταλγήσει τη γεύση». Καθώς προσεγγίζετε τον πεζόδρομο Μαρίκας Κοτοπούλη, πίσω από την πλατεία, μυρωδιές από ρυζόγαλο, γιαούρτι και φρεσκοτηγανισμένους λουκουμάδες θα σας οδηγήσουν στον αριθμό 10 και το αυθεντικό γαλακτοπωλείο «Στάνη».

Η ιστορία του ξεκινάει από το 1931 και τον Πειραιά, στην περιοχή της Ευαγγελίστριας, απ' όπου ο ιδρυτής της, Νικόλαος Καραγεώργος έφυγε το 1949 εξαιτίας του βομβαρδισμού της πόλης.
Έκτοτε βρίσκεται σταθερά στην οδό Κοτοπούλη, αποτελώντας ένα από τα πλέον αγαπημένα στέκια των Αθηναίων και μία πολύ καλή αφορμή για βόλτα στην, ίσως όχι τόσο ελκυστική πια, Ομόνοια.
Το 1953 στη Στάνη απονεμήθηκε χρυσό μετάλλιο από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης καθώς και δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το παραδοσιακό, πρόβειο γιαούρτι της.

Είναι αναμφισβήτητα το σήμα κατατεθέν τους. Ο Θανάσης Καραγεώργος, σημερινός ιδιοκτήτης και εγγονός του ιδρυτή, εξηγεί πως η συνταγή για το πλούσιο γιαούρτι παραμένει αναλλοίωτη για 80 και πλέον χρόνια, με πρώτη ύλη το γάλα που προμηθεύονται σταθερά, από την ίδια φάρμα, τις τελευταίες πέντε δεκαετίες. Άπαξ και δοκιμάσει κανείς εκείνο της Στάνης, δύσκολα επιλέγει ξανά κάποιο από τα γιούρτια του εμπορίου· έντονη γεύση και μυρωδιά γάλακτος, υφή μοναδική. Αν την επισκεφθείτε βέβαια, μην αρκεστείτε σε αυτό. Δοκιμάστε το ρυζόγαλο, το υπερ-γαλατένιο γαλακτομπούρεκο, τον μπακλαβά και το καταΐφι που σε κερδίζουν με τη μυρωδιά του φρέσκου βούτυρου.
Και φυσικά το ανθόγαλο, τους λουκουμάδες με μέλι και το λαχταριστό, ογκώδες μιλφέιγ.
Από τις αλμυρές λιχουδιές ξεχωρίζουν οι γενναιόδωρα βουτυρωμένες χωριάτικη τυρόπιτα και σπανακόπιτα, η αφράτη μπουγάτσα και η λίστα μακραίνει επικίνδυνα. Το κατάστημα λειτουργεί από τις 6:30 το πρωί ως τις 11 το βράδυ και προσφέρει το πιο σπιτικό εκτός σπιτιού πρωινό:
ζεστό γάλα και φρατζολάκι με βούτυρο και μέλι.

Αν γευτείτε το γιαούρτι της Στάνης, είναι βέβαιο πως θα εξασφαλίσετε ένα -ή και περισσότερα- κεσεδάκια για τον εαυτό σας ή τους οικείους σας. Με την πλούσια γεύση του και συνοδεία μελιού μπορεί να γίνει πρώτης τάξεως γεύμα από μόνο του ή και βάση για ένα γευστικότατο, διαφορετικό πρόγευμα, συνδυασμένο με τηγανητά αυγά.
Αυγά ανακατεμμένα με γιαούρτι λοιπόν, για όσους προτιμούν πρωινό εντός σπιτιού.

Photo: theonewithallthetastes.blogspot.com
Photo: theonewithallthetastes.blogspot.com

Κι επειδή πρωινό για έναν δε νοείται, ιδού τα υλικά για δύο μερίδες:

  • 1½ κουταλιά φρέσκο βούτυρο
  • 5 αυγά κατά προτίμηση μεγάλα
  • 200 γραμμάρια γιαούρτι πρόβειο από τη Στάνη
  • μπούκοβο ή γλυκιά πάπρικα
  • ένα λεμόνι
  • αλάτι
  • μία πιπεριά κόκκινη ψιλοκομμένη

Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε το βούτυρο μέχρι να κάψει. Προσθέτουμε τα αυγά και τα τηγανίζουμε όσο θέλουμε. Μπορούμε να τα αφήσουμε ζουμερά και ο υγρός κρόκος να γεμίσει το πιάτο ή να τα «σφίξουμε» για πιο στερεό αποτέλεσμα. Τα αλατίζουμε όσο μας αρέσει. Όταν δούμε πως είναι έτοιμα, περιχύνουμε με γιαούρτι και πασπαλίζουμε προαιρετικά με μπούκοβο ή πάπρικα. Ψήσιμο όλου του μίγματος για τρία ακόμα λεπτά και προς το τέλος ρίχνουμε άφοβα πολύ, πάρα πολύ λεμόνι. 
Αφού το βγάλουμε από το τηγάνι ψιλοκόβουμε και προσθέτουμε προαιρετικά την πιπεριά. 
Σερβίρεται ζεστό. Ξινό και ανάλαφρο, ό,τι πρέπει για το πρωί της Κυριακής.

Για μια πιο μερακλίδικη εκδοχή, πριν περιχύσετε τα αυγά με το γιαούρτι μπορείτε να το αναμίξετε με δύο λιωμένες σκελίδες σκόρδου.

Γαλακτοπωλείο Στάνη
Μ. Κοτοπούλη 10, Ομόνοια
Τηλ.: 210  52 33 637 και 52 27 451
stani1931.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'