Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Και όμως, ψαρόπιτα!

του Δημήτρη Μπούτου Συνταγέςψαρόπιτα

Ενώ οι περισσότεροι πιστεύουμε πως το περιεχόμενο μιας πίτας εξαντλείται μεταξύ κρέατος, πουλερικών, λαχανικών και φρούτων, οι ακόλαστες γαστριμαργικά και άκρως τολμηρές γευστικά βρετανίδες μαγείρισσες Jennifer Paterson και Clarissa Dickson Wright (τηλεοπτικά γνωστές στην Αγγλαιτέρα ως Two fat ladies), πιστές στις απολαυστικά παχυντικές πρακτικές τους, μας προτείνουν μία ανατρεπτική, εύκολη και γρήγορη πίτα με ψάρι!
Ξεσηκώνοντας την συνταγή από το διαδικτυακό αρχείο της εκπομπής των τροφαντών κυριών και με μερικές… εθνικές προσαρμογές, έχουμε ένα πρώτης τάξης γεύμα χωρίς πολύ ψήσιμο, σάλτσες και άλλες κοπιαστικές διαδικασίες.

Photo: irinisavva.com
Photo: irinisavva.com

Πίτα με ψάρι
Xρειαζόμαστε:

  • 500 γραμμάρια φιλέτο (ή άλλο καθαρό μέρος) τόνου
  • 500 γραμμάρια φιλέτο μπακαλιάρου
  • 1-1½ κιλό φρέσκο σπανάκι
  • 500 γραμμάρια βούτυρο
  • φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 3 κουταλιές της σούπας αλεύρι
  • 1-1½ ποτήρι γάλα ζεσταμένο
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 μεγάλο ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 500 γραμμάρια γαρίδες αποφλοιωμένες
  • 250 γραμμάρια παρμεζάνα τριμμένη

Επί του πρακτέου:

Βάζουμε τον τόνο και τον μπακαλιάρο σε μία μεγάλη κατσαρόλα, προσθέτουμε νερό μέχρι να καλύψουμε πλήρως τα ψάρια και τα βράζουμε σε σιγανή φωτιά για περίπου δέκα λεπτά. 
Αδειάζουμε το νερό στο νεροχύτη και αφήνουμε τα ψάρια να κρυώσουν-όχι πολύ, μέχρι να φτάσουν σε θερμοκρασία που να μπορούμε να τα πιάσουμε με το χέρι.
Αφαιρούμε το δέρμα και όποια κόκαλα υπάρχουν και προσωρινά τα αφήνουμε σε ένα πιάτο.

Στη συνέχεια πλένουμε καλά το σπανάκι και το βάζουμε σε μια κατσαρόλα χωρίς να προσθέσουμε καθόλου νερό. Το ζεσταίνουμε μέχρι να αρχίσει να "μαραίνεται" και ανεβάζουμε τη θερμοκρασία για περίπου τρία λεπτά ακόμα, ώστε να στεγνώσει τελείως.
Το βγάζουμε από τη φωτιά, το στραγγίζουμε καλά και το ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα μαζί με τα 250 γραμμάρια βούτυρο προσθέτοντας αλατοπίπερο και το μοσχοκάρυδο.
Ανακατεύουμε και μόλις το βούτυρο έχει λιώσει, απλώνουμε το μίγμα ομοιόμορφα σε ένα καλά βουτυρωμένο ταψί, αρκετά μεγάλο ώστε να χωρέσει και τα υπόλοιπα συστατικά.

Λιώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο σε μια κατσαρόλα και σοτάρουμε εκεί το κρεμμύδι μέχρι να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε αλεύρι και ανακατεύουμε. Ταυτόχρονα ζεσταίνουμε το γάλα και το προσθέτουμε λίγο-λίγο ανακατεύοντας κατά διαστήματα μέχρι να έχουμε μια μπεσαμέλ με κρεμώδη υφή. Ρίχνουμε και το φύλλο δάφνης και την αφήνουμε να βράσει για περίπου μισή ώρα ανακατεύοντας πότε-πότε. Όταν η μπεσαμέλ είναι έτοιμη, ρίχνουμε τον μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε τα κομμάτια του ψαριού και απλώνουμε την κρέμα αυτή στο βουτυρωμένο πυρέξ που έχουμε ήδη τοποθετήσει το σπανάκι. Μοιράζουμε τις γαρίδες σε κομμάτια πάνω από το ψάρι και πασπαλίζουμε με την τριμμένη παρμεζάνα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 35-40 λεπτά- μέχρι να δούμε το πάνω μέρος της μπεσαμέλ να ροδίζει.
Σύμφωνα με την πρόταση των ανωτέρω κυριών, σερβίρουμε με πουρέ πατάτας και σαλάτα ντομάτας.

*Ως προς το ψάρι που θα χρησιμοποιήσουμε, μπορεί η αρχική συνταγή να περιέχει μπακαλιάρο και τόνο αλλά μπορούμε να διαλέξουμε εναλλακτικά πέρκα, κέφαλο, γλώσσα, σολομό- όσο περισσότερα τα είδη, τόσο πιο νόστιμο το αποτέλεσμα. Προτιμότερα είναι τα λιγότερο λιπαρά ψάρια για πιο ανάλαφρη γεύση (ρέγγες και σαρδέλες δεν έχουν θέση εδώ).
Κι επειδή εν τω πολλώ το ευ, για τα θαλασσινά "δεύτερου ρόλου" μπορούμε να αντικαταστήσουμε τις γαρίδες με αχιβάδες ή και χτένια ή ακόμα και να προσθέσουμε όλα αυτά τα θαλασσινά μαζί.
 

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'