Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Φιλέτο κοτόπουλο γεμιστό με μπρόκολο και σπανάκι με ζεστή σαλάτα από φακές beluga

Κώστα Κωβαίου Συνταγέςκοτόπουλο γεμιστό με μπρόκολο και σπανάκι, εύκολο φιλέτο κοτόπουλο, σαλάτα με φακές, φακές beluga

(photo: Κώστας Κωβαίος)
(photo: Κώστας Κωβαίος)

Το κοτόπουλο είναι μια πρωτεΐνη που τρώμε αρκετά συχνά στα γεύματα μας γιατί έχει χαμηλά λιπαρά και νόστιμη γεύση. Kαι το σημαντικό: μαγειρεύεται γρήγορα και εύκολα.

Ουσιαστικά, μπορεί να μαγειρευτεί με όλους τους τρόπους και οι συνδυασμοί που μπορεί να προσφέρει είναι πολλοί.

Στέκεται σε ένα πλούσιο τραπέζι ως πρωταγωνιστής, μπορεί να συνοδεύσει σαλάτες και λαχανικά, αλλά και να ενσωματωθεί σε πίτες, σούπες και πολλές ακόμα παρασκευές.

Στη συγκεκριμένη συνταγή, που παραθέτω, γεμίζω το στήθος κοτόπουλο με μπρόκολο και σπανάκι, και το ταιριάζω με μαύρες φακές beluga, σε μια υγιεινή και θρεπτική γευστική πρόταση. Επιπλέον, είναι ένα πιάτο «φωτογενές» που θα μπορούσε θαυμάσια να «στολίσει» ένα κυριακάτικο ακόμα και ένα γιορτινό τραπέζι.

Φιλέτο κοτόπουλο γεμιστό και σαλάτα φακές beluga

Υλικά

Για το κοτόπουλο

  • 2 φιλέτα κοτόπουλο
  • 100 γρ μπρόκολο βρασμένο και ψιλοκομμένο
  • 100 γρ φύλλα σπανάκι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι και πιπέρι
  • ζωμό κότας για το βράσιμο

Για τη σαλάτα φακές

  • 100 γρ. φακές μαύρες beluga
  • 1 κολοκυθάκι ψιλοκομμένο
  • 1 φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο (το λευκό μέρος)
  • 1/2 κρεμμύδι ξερό λευκό ψιλοκομμένο
  • άνηθο ψιλοκομμένο
  • άνθος αλατιού
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 φύλλο δάφνης

Εκτέλεση

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τις φακές με κρύο νερό. Τις τοποθετούμε στη φωτιά και τις αφήνουμε να πάρουν βράση. Οταν αρχίζουν να βράζουν, αποσύρουμε, σουρώνουμε και ξεπλένουμε καλά. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία και βράζουμε τις φακές, μαζί με το φύλλο δάφνης τόσο ώστε να είναι μεν καλά βρασμένες αλλά όχι λιωμένες.

Με ένα κοφτερό μαχαίρι, ανοίγουμε τα φιλέτα του κοτόπουλου στη μέση κατά μήκος και τα πατάμε ελαφρώς με το χέρι μας. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και γεμίζουμε το άνοιγμα με το μπρόκολο και το σπανάκι. Ρολάρουμε και με τη βοήθεια μεμβράνης τυλίγουμε καλά και σφιχτά. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε ζωμό κότας, βουτάμε τα ρολάκια και αφήνουμε να βράσουν για περίπου 25 λεπτά. Οταν είναι έτοιμα, τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ή ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια μαζί με το κολοκυθάκι για 3 λεπτά. Προσθέτουμε τις φακές, ελάχιστο ζωμό, αλάτι και πιπέρι. Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε και τον άνηθο.

(photo: Κώστας Κωβαίος)
(photo: Κώστας Κωβαίος)

Στήσιμο πιάτου: Σε ένα στρογγυλό τσέρκι ή απλά προσεκτικά στη μέση του πιάτου ρίχνουμε τη σαλάτα φακές.

Κόβουμε τα ρολάκια κοτόπουλο στα 4 και τοποθετούμε περιμετρικά.

Γαρνίρουμε με άνηθο και φύλλα σπανάκι, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και νιφάδες αλατιού.

Μπορούμε επίσης να κόψουμε κολοκυθάκι σε ροδέλες και να το σοτάρουμε σε ελαιόλαδο κι από τις δυο πλευρές ως ένα έξτρα στοιχείο στο πιάτο.

Συμβουλή:

Στο τελείωμα του πιάτου, μπορούμε να δώσουμε λίγη ακόμα ένταση και άρωμα με λίγο χυμό και ξύσμα λεμονιού ή μοσχολέμονου, ή να αρτύσουμε με ένα αρωματικό αλάτι με μυρωδικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα Κώστα Κωβαίου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'